Прокуратурата разследва четирима от санкционираните от САЩ

Обвинението ще проверява всеки един персонално
254
Прокуратурата разследва четирима от санкционираните от САЩ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията.Това се казва в публикувано на сайта на държавното обвинение съобщение.

Още по темата

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са   доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър.

По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред.

Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
5
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До До Мани..... Кога Лиляна Павлова ще върне парите за ''ремонта'' на язовирО у Перник , дълбокоумецУ?
140
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щатите тотално се провалиха. Едно време, когато Масква разжалваше другарите, действаха много по правилно в Резервата. Трябва да се знае, че и преди и сега става въпрос за ненаядени патриции, които нямат нищо общо с българите.
139
3
 
2
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Не знам в кой коридор играе в момента Доган , а той е НАЙ-ВАЖНИЯТ РЕКЕТЬОР В БЪЛГАРИЯ ,......... Борисов , Пеевски и Божков са слаба рИкия , пред най-хитрия!И както каза Осман Октай , "За да си запази главата , Доган ще рискува Борисов , след него Пеевски , накрая гл. Прокурор -Гешев , който ще му свърши цялата работа" ,.......За сега всичко е вярно което каза Октай , върви по сценарий .
138
2
 
5
 
! Отговори
един въпрос преди 2 години
Бойко си избра Цацаров, а Делян си избра Гешев. Сега кой ще избира следващия?
137
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комунистите са виновни !
136
9
 
4
 
! Отговори
КОФТИ преди 2 години
Не знам , ако Борисов се представи в САЩ като ''генерал'' , в какъв род войски могат да го назначат като действащ генерал , и на какъв език ще си говорят , дали след него ще клефат 5 преводачи , както в ЕС и ЕК .
135
1
 
15
 
! Отговори
До Мани преди 2 години
Е, значи са чакали 12 години, а плиткоумецо?
134
14
 
7
 
! Отговори
МАНИ , МАНИ ! преди 2 години
Тия както са тръгнали от САЩ ще стигнат и до генерала , вожда Борисов ,... Горанов се покри , Лиляна Павлова също ...
133
15
 
5
 
! Отговори
брей,лоши хора ,.. преди 2 години
,.. защо никой не иска ГЕРБ , даже и в столицата !
132
18
 
7
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Сега е момента за апартамента , ...къде е сега Плевнелиев , да се изправи най-отпред , много обича микрофоните и медийните подиуми !
131
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова б'оклуците искат оставката на Гешев...
130
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП е вредна за България
129
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААХ.......Гешев къде си кукло на конци!!??
128
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това каза на пресконференция бизнесменът Васил Божков по повод наложените му от САЩ санкции. Рекетът не е подкуп. Естествено, че съм плащал. Ако не бях плащал, нямаше да съществувам отдавна, коментира той. Не съм имал достъп до шефовете по хазарта. Този достъп беше спиран от Влади Горанов, добави Божков.
127
18
 
12
 
! Отговори
Божков каза преди 2 години
Политически лидери не съм подкупвал, бил съм рекетиран. Единствено аз подадох сигнал към прокуратурата. След това българският народ се събуди и България вече не е същата. След моя сигнал, вместо да го разгледат, американските ми бяха наложени санкции. Кой бизнесмен ще се осмели оттук нататък да подава сигнал? Бях рекетиран от лицето Бойко Методиев Борисов и от лицето Владислав Горанов и други хора от тяхното обкръжение.
126
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
черепа многократно е подкупвал настоящ лидер на партия.НАСТОЯЩ И МНОГОКРАТНО (това изключва всички други освен Б.М.Б) ПОДКУПВАТ СЕ ХОРАТА С ВЛАСТ
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и журналисти и прокурори всичките са за еване разберете кой е лидера на партия за която говорят от USA
124
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП пак се изложиа
123
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не пишат те, а Томето Биков
122
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези прокурори на гешефта, десните му ръчички, с които пикае, няма ли да поработят. По цял ден пишат по форумите.