МЗ с критерии за болниците за помощи в пандемията

Част от средствата са за отделения за болни от коронавирус
27
МЗ с критерии за болниците за помощи в пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на здравеопазването финализира изготвянето на критериите и методологията, по които лечебните заведения ще бъдат включени в проектното предложение на МЗ по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията“.

В понеделник, 7 юни, критериите официално ще бъдат изпратени на лечебните заведения, като последните са разделени в три категории. Изискването е в срок до 21 юни болниците, които отговарят на критериите и желаят да бъдат включени в проекта, да изпратят своя отговор до Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че процедурата „Мерки за справяне с пандемията“ е по приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Конкретен бенефициент е Министерството на здравеопазването, като проектите могат да бъдат изпълнявани и в партньорство между министерството с общини и/или с общински лечебни заведения. Общият бюджет по процедурата е 129 271 258, 60 лв., а крайният срок за подаване на проектните предложения от страна на Министерството на здравеопазването е 29.07.2021 г., 19 ч.

Дейностите по процедурата са насочени към укрепване капацитета на болничната мрежа чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болници, осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина, с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи. Основна цел на всички предвидени дейности по процедурата е да се подкрепи здравната система на Република България в условия на сериозно изпитание и да се създаде готовност за реакция при следващи епидемични ситуации чрез гарантиране на достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината за осигуряване на живота и здравето на гражданите.

Инвестициите по процедурата са по линия на инструмента REACT-EU.


27
Още от Политика
ВМРО скочи: Химическа кастрация за изнасилвачи на деца!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Стойчо разправяше,че няма пандемия. Радев заведе хората на Шипка в разгара на пандемията. Корнелия ги викна на площада.Бабикян и Минеков саботираха мерките.Сега като бръкнаха в кацата с меда се успокоиха.Ние да му мислим, защото тия пари ще потънат в джобовете им.Сега започва великото крадене.
2
1
 
9
 
! Отговори
частни не преди 1 седмица
Да се спре подпомагането на всички частни болници и да се ограничи рязко договарянето с тях! Частни болници по света се финансират от дарители, акционери и работят с ЧАСТНИ болници, а тук всички са на ХРАНИЛКА от НЗОК и само пишат фалшиви хоспитализации! Да бъдат изключени всички частни, защото масово не работеха НИЩО по време на пандемията, нямат спешна помощ и не обслужват неосигурени българи и ***! Грабежа трябва да спре!
1
2
 
0
 
! Отговори
Пътешественик преди 1 седмица
А в Швеция има толкова много болници, че хората не могат да ги използват всичките и понякога ги използват за други неща - за търговия или просто за да се крият там от дъжда.