Петков: Ако свалим нивото на корупция до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%

Министърът ще подаде сигнал до прокуратурата за ДКК
12 юни 2021 11:52, Елка Василева
444
Петков: Ако свалим нивото на корупция до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания (ДКК). Това е корупция, категоричен е служебният министър.

Той посетил наскоро първия ремонтиран от ДКК язовир – „Пазар дере“ край Ловеч.

„Интересното е, че ДКК и ББР са свързани. ДКК получава от държавния бюджет 500 млн. лв., но взима и от ББР 130 млн. лв., за да налее 630 млн. лв. в ремонта на язовири. Те се водят високо критични – с опасност за населението, с голям приоритет за държавата.

Още по темата

Поисках да видя 10-те язовира, които вече са направени, и първият, най-приоритетен, е на 30 км от Ловеч в средата на поле, без никакво населено място в близост. Той нямаше и вода“, разказа служебният министър.

На място той е видял и „странно съоръжение“ – бутилка от безалкохолно, което е включено към ток, и би трябвало да измерва нивото на водата.

За въпросния водоем, без вода, който не е опасен по никакъв начин, са похарчени 2,3 млн. лв.

„Това за мен беше направо страшно, като се има предвид, че голяма част от тези 630 млн. лв. са вкарани в ДКК по време на кризата миналата година“, обяви Петков.

Той е поискал и справка за цените, на които са извършвани ремонтните дейности – цена на бетон, цена на доставка и др., и установил, че те са два до пет пъти по-високи от пазарните.

Установил е също, че всички 266 договора са дадени на шест фирми, без обществена поръчка.

„Пак същата история като в ББР – пак шест фирми получават всичките средства. Това го виждаме като един модел – „Автомагистрали“ е в Министерството на регионалното развитие, при мен е ДКК, имате един чадър, под който минават всички строежи, без обществени поръчки“, обобщи служебният министър.

Той каза, че преди това никога на е чувал за ДКК, а преди да се срещне с ръководството ѝ, държавната компания дори не е имала сайт.

„Само ако свалим нивото на корупцията от моментното ниво до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%. Ако започнем да работим като топ 10-те компании в експортния сектор, икономиката ни ще се удвои“, коментира Петков.

По думите му това са постижими цели в близко бъдеще, които ще повишат стандарта ни на живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
2
 
6
 
! Отговори
Андреа Селесте преди 2 години
Служебното правителство се оказа тотално некомпетентно. Никой от на Радев служебния кабинет не каза какво ще направи за икономически растеж и ръст на БВП. Само скандали при тези Радев клоуни. Доста съм разочарован
353
4
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
1. Откъде този ***-министър знае какво е нивото на корупцията в Словения? 2. Как се изчисляват парите, които губи държавата след като корупцията е скрита?3. В БЪЛГАРИЯ СЕ ВНУШАВА, ЧЕ СМЕ ПРОПИТИ ОТ КОРУПЦИЯ, НО ТОВА НЕ Е ТАКА! Много институции започнаха да си вършат работата без корупция - КАТ, НАП и т.н Ако има толкова много корупция колкото говори този ***-министър, то защо той не е обявил нито един случай откакто е назначен, поне в нвговото
352
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е работа на служебния кабинет да се занимава с корупцията. Точка.
351
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
проблема е че корупцията е второто име на тандема радев-чалгаря, по скоро има ръст на корупцията и на цялата престъпност в страната. верно и други са крали, но такова крадене и влачене като при радеф и славчо кокаина не е имало досега.
350
1
 
4
 
! Отговори
X преди 2 години
Корупция=Кражба от съгражданите.Проблемът на нас българите е че много от нас всъщност не искат да спират корупцията а да са част от схемата. Когато победим това мислене тогава ще се оправим.
349
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е като ловно куче. Надушва корупцията веднага. До вчера не е чувал за ДКК, днес разбира за ДКК и разобличава не само нея, а отново държавната търговска банка. Кирил Петков много успешно лобира в полза на частните търговски банки, но в ущърб на държавата. Той явно предпочита лихвите по кредити за милиарди да се вземат от неговите клиенти.
348
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Иванов отдавна доказа колко крадлива партия е ГЕРБ. И ще ги изчегърта.
347
3
 
3
 
! Отговори
???? преди 2 години
Томислав Дончев..............хитрия габровски мошеник от ГЕРБ , защо не е в затвора???
346
2
 
3
 
! Отговори
NB преди 2 години
България е най-корумпираната държава не само в ЕС..............дори в африканските държави нивото на корупция е по ниско............гарантирано от ГЕРБ-СДС!!
345
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кьовеши ще изкорени главния прокурор и корупцията в България. Докато беше прокурор в Румъния тя устоя на всякакви протести срещу нея и осъди държавата си в Европейския съд за правата на човека. Показа, че не се подава на никакъв натиск и лъжи през медии и вестници.
344
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев изчегърта свободата. Вашето бъдеще е записано в листчетата на Узунов. Следващите стъпки скоро ще ги научите от новините. Честити ви победи.
343
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да забогатеете нито с по-малко корупция, нито с дигитализация на администрацията, нито с чалга, нито с чегъртане. Вярвате на евтини лозунги и си мислите, че има някаква промяна. Сетете се след година-две за изборите си сега и се сърдете на себе си.
342
1
 
1
 
! Отговори
до 377 преди 2 години
Прилича на плик с документи.
341
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да поздравите Бойко Борисов за рождения му ден?
340
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво има в тежкият плик на фаворита на радев
339
1
 
10
 
! Отговори
Тц, тц преди 2 години
Корупция е, да се снимат кюлчета и пачки,и макар да липсваш там ,да си обвиняем!Борба с корупцията е, когато човек на президента получава "личен подарък и то при условието да няма никакви телефони!А падение е когато бг мисирките" от 112-тото място мълчат оглушително!
338
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков за каже, уреди ли се с имот в центъра на София?
337
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
370 За 2 месеца, да "свалят" корупцията, колко амбициозно, или непрофесионално. Корупция, създадена и усъвършенствана, от кадри на ДС,БКП,БСП, каквито има в това правителство е невъзможно, да бъде "свалена". Марионетно правителство, с крадци от БСП/ДС, не може, да се бори срещу себе си. Корупция има навсякъде по света, в една, или друга степен, важното е, да има работещи, независими и демократични институции, прокуратура, съд, които да я преследват и наказват, а тези палячовци тук, нямат нищо.
336
3
 
6
 
! Отговори
Маг Минчо преди 2 години
Младо момче,докато ти говориш тези изтъркани клишета,президентския съветник Узунов "получава лични подаръци" от митнически шеф.С оглед историческите факти около него,сигурно чантата е съдържала дамски бикини,сутиени,червила, бюстиета и други слабости на склонния към заигравки съветник!А може би митничаря е донесъл подарък ,който е бил детско желание към Дядо Коледа?Но това разбира се не е КОРУПЦИЯ!Петков е прав,просто Узунов е вече 50% по-богат...
335
2
 
5
 
! Отговори
сайта Афера чети преди 2 години
ако корупцията е в пликче - брои ли се ?