Петков: Ако свалим нивото на корупция до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%

Министърът ще подаде сигнал до прокуратурата за ДКК
12 юни 2021 11:52, Елка Василева
444
Петков: Ако свалим нивото на корупция до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания (ДКК). Това е корупция, категоричен е служебният министър.

Той посетил наскоро първия ремонтиран от ДКК язовир – „Пазар дере“ край Ловеч.

„Интересното е, че ДКК и ББР са свързани. ДКК получава от държавния бюджет 500 млн. лв., но взима и от ББР 130 млн. лв., за да налее 630 млн. лв. в ремонта на язовири. Те се водят високо критични – с опасност за населението, с голям приоритет за държавата.

Още по темата

Поисках да видя 10-те язовира, които вече са направени, и първият, най-приоритетен, е на 30 км от Ловеч в средата на поле, без никакво населено място в близост. Той нямаше и вода“, разказа служебният министър.

На място той е видял и „странно съоръжение“ – бутилка от безалкохолно, което е включено към ток, и би трябвало да измерва нивото на водата.

За въпросния водоем, без вода, който не е опасен по никакъв начин, са похарчени 2,3 млн. лв.

„Това за мен беше направо страшно, като се има предвид, че голяма част от тези 630 млн. лв. са вкарани в ДКК по време на кризата миналата година“, обяви Петков.

Той е поискал и справка за цените, на които са извършвани ремонтните дейности – цена на бетон, цена на доставка и др., и установил, че те са два до пет пъти по-високи от пазарните.

Установил е също, че всички 266 договора са дадени на шест фирми, без обществена поръчка.

„Пак същата история като в ББР – пак шест фирми получават всичките средства. Това го виждаме като един модел – „Автомагистрали“ е в Министерството на регионалното развитие, при мен е ДКК, имате един чадър, под който минават всички строежи, без обществени поръчки“, обобщи служебният министър.

Той каза, че преди това никога на е чувал за ДКК, а преди да се срещне с ръководството ѝ, държавната компания дори не е имала сайт.

„Само ако свалим нивото на корупцията от моментното ниво до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%. Ако започнем да работим като топ 10-те компании в експортния сектор, икономиката ни ще се удвои“, коментира Петков.

По думите му това са постижими цели в близко бъдеще, които ще повишат стандарта ни на живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
10
 
10
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Пичове, този трябва да остане министър и в следващото правителство!
333
3
 
1
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Никой не обяснява връзката между усещането за корупция и жизнения стандарт. Ако имаше такава връзка, най-големите икономики щяха да са най-зле заради баснословните нива на корупция - изкуствени глобални кризи, войни, дрога, политически и икономически рекет, източване на ресурси от Африка... Хайде, холан...
332
3
 
10
 
! Отговори
Отвори си очите преди 2 години
До Анонимен 365 Готин, няма как да си живял 45 години в родово-общинен строй, да те е отнесъл тайфунът Луканов, да те е потопил мизерникът Жан,да те е дамгосал мур'гавия Костов, общо около 63 г.,и за 12г да искаш да възкръснеш от пепелта! Няма как при окопали се през 90-те 5%, да очакваш да станеш Швейцария на Балканите. И, въпреки всичко това България вече е друга страна, такава, че да не ме е срам,когато ми идват западняци на гости. Отвори си очите готин и виж, че чашата е наполовина пълна!
331
2
 
4
 
! Отговори
Некорумпиран преди 2 години
Всеки иска да получи, ама когато стане въпрос за работа и всички бягат.Да попитам минстъра, според него в развитите държави няма корпуция ли?***, хайде като си толкова смел почвай да взимаш данъци примерно от амазон, от гугъл и т.н.
330
3
 
9
 
! Отговори
nilesev преди 2 години
Словения са били под австрийско ,, робство", а ние под турско и още по-лошо руско такова. Така че много трудна работа.
329
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Готино имв на поклонниците на Винету да бъдат лъгани, манипулирани, обиждани. Хубаво им е да получават мизерни заплати, да ядат и пият бoклyци, да живеят в най- мръсната държава в Европа. Нима са слепи да не видят калво се случва с България последните 12 години. Толкова ли им е хубаво да бъдат управлявани от вожда? с 50 лв добавки си купва гласоподаватвли, унизително е. 50 лв трябваше да е среднатс почасовата ставка на работещите. Една малка 6 милионна страна се тресе 30 г в мизерия и разруха.
328
1
 
2
 
! Отговори
Както с мандрите преди 2 години
До Waffen SS Значи, комунистическият професор си го каза в прав текст, че 80% у нас са ***, ти казваш, че 5% са много богатите и за умните и интелигентните остават 15%. Е, те това е средната класа, това е цвета на нацията. Уравнението е решено! Съгласен ли си? Ти от кои си? Всичко си е нормално, сега ще паднат 5-те % покрай Магницки и става, както трябва. А, 80-те % няма как да станат професори, нали се сещаш?! *** сега ще ги оправят, като им раздадат 5-те %, както с мандрите де!
327
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Джон Траволта - корупция има във всяка държава по света ! Само унас гербавата корупция си има(ше) държава !
326
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта обеща, че ако управлява "вече няма да се краде, а този обещава да ви направи богати - веднага !
325
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този задмина Царя - ще ви направи богати не за 800, не за 80 дни, а ВЕДНАГА !!!
324
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберастиии ,голям лабут ви се пише.Ще трябва вече да бачкате за да съществувате.
323
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотно кога ще стане това да намалим корупцията до това в Словения, че да имам по-вече пари през годините се на слушахме на обещания, но уви нищо....
322
8
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 2 години
Много гербав *** тука, много нещо!Г-н Петков е прав, от 20 милиарда европейски инвестиции при 7 милиона население, би трябвало средният доход в България да е станал минимум 1000 евро. Е не е! И това се дължи на кражбите и корупцията на ГЕРБ. Разликата от 700 евро е отишла в офшорни сметки, къщи в Гърция, Испания и разтуха с разни "Мата Хари"
321
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Богатите ще са си пак богати, а бедните няма да мръднат напред! Корупцията е сред богатите и политиците, които също са богати! Не всички бедни са мързеливи и необразовани! Вярно, не сме зъвършили в Харвард драги министре, бедни сме защото сме почтени, а и богатите не искат да плащат! Нищо не достига да работещите, въпреки че подпомагате бизнеса! Той, българският бизнес е вторачен само в себе си, а тези, които му изкарват парите, са оставени да оцеляват както могат!
320
4
 
3
 
! Отговори
Резидент Радев преди 2 години
Как ще го сваляте, аз го качвам в пъти, вие ще ми го сваляте...свалям самолети, щото нянан време от броенето на пачките от митниците да се занимавам с техниката по поделенията
319
3
 
6
 
! Отговори
Поне малко преди 2 години
До Анонимен 339 Кога си по-искрен, когато се възмущаваш за неплатените данъци от Божков, или когато целувахте ръката му за парите, които ви даваше да марширувате цяло лято по жълтите павета и да хвърляте храна по културните паметници? А, тези пари не са ли от ограбените пенсийки на бабите ни, които търкаха малките си отчаяни надежди, или от ограбения бюджет със 700 млн. Това не те ли обърква поне малко, за да се замислиш?! Безразлично ли ти е, че с тези пари се купува парламентарна индулгенция
318
3
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
В демократична и неолиберална България 95% от националното боготство е в крадливите ръце на 5% ,от населението, останалите 5% от богатството е притежание на 95% от населението.Такова разпределение на националното богатство е характерно за банановите държави от преди 50-60 години,с тази разлика,че България е без банани.За да станат тези 95% от населението, един и половина пъти по-богати, то онези 5% процента ,трябва да обеднеят хиляди пъти.
317
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ако си върнем откраднатото в чекмеджетата, ще станем 5-10 пъти по-богати.
316
1
 
8
 
! Отговори
Зависи преди 2 години
До Анонимен 348И не само Словения,Румъния по същия начин повиши доходите чрез неколкократно покачване на дълга,както беше при Гърция с тази разлика,че тя е в Еврозоната и богатите я спасиха,но на каква цена-срещу свои територии. Е,това ли искаме? Когато коментираш крайно е добре да си подготвен! Не забравяй, че ние сме под Борд и не можем да правим резки движения. Знай, че ние внимателно и сигурно вървяхме към високите стандарти, но след като влезем в Еврозонта. Какво ще се случи сега незнам?
315
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A Кювеши каза, че корупцията в Словения е по-висока от тази В България.