Финансовият министър: Кирил Ананиев е нарушил закона

Бившият министър е изнасял информация която е дългосрочна тайна
20 юни 2021 19:58, Нели Христова
120
Финансовият министър: Кирил Ананиев е нарушил закона
Снимка: БГНЕС

„Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчноосигурителна тайна. Прокуратурата трябва да се заеме с това. Как тази информация е излязла на пресконференция на една политическа партия? Това ми говори, че държавата се управлява не по правилата и законите, а с телефонни обаждания и с натиск”, заяви в ефира NOVA финансовият министър Асен Василев.

За него е проблем, че бившият финансов министър Кирил Ананиев е взимал номера от вътрешни проверки, до които самият Василев няма достъп. Той смята, че изнасяйки тази информация, Ананиев е нарушил закона, и призова прокуратурата да се самосезира.

Василев коментира и обвиненията от ГЕРБ, че Румен Спецов е спекулирал с данъци.

„Аз съм проверил данните, доколкото имам достъп за тях. Спецов и аз вече обяснихме. Ако министерството пусне проверка, ще кажат, че замитаме следите. Проверката е насочена към главният прокурор, не мисля, че той може да бъде обвинен в пристрастие. Ако се открият нарушения, ще се вземат действия. Аз не очаквам проблем”, каза министърът.

Според него това е раздухване и набеждаване на хора без факти.

„Миналата година половината държавни харчове са минали с обществени поръчки, другата половина са минали без. Били са избирани подизпълнители на най-различни фирми и ведомства. Ние можем да направим следното – всички неща да минават през обществени поръчки и да затегнем контрола. Един такъв проект са обществените поръчки за горивото за отопление. Там има много порочна практика – пуска се поръчката с висока акцизна ставка на горивата, след което се купува гориво с по-ниска акцизна ставка. Разликата е 30 лв. на тон. Има дупка в обществените поръчки”,

От финансовото министерство са решили да спрат да изплащат средствата от фактури, които са с различни акцизи. Що се отнася до инхаус процедурите – те ще започнат да се качват публично. Опитва се и ограничаване на подобни процедури само до най-спешните.

„Автомагистрали не са възлагали обществени поръчки, те са ползвали инхаус процедури. Язовирите също са ремонтирани по този начин”, посочи Василев.

Преди дни министърът разпореди одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция. Той е по сигнали за нарушения в дейността на структурата, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в к.к. "Албена", за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“, основано на 10 август 2020 г., както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето и на Асоциацията. Пред NOVA той обясни, че предварителните факти са доста притеснителни.

„В НАП преориентирахме служителите да работят по фирми, които получават голям обществен ресурс, които правят големи разходи в чужбина и техни свързани лица, които имат големи касови наличности. Резултатите вече започват да се виждат”, сподели Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
85 Браво, се казва на магаре.
74
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиерът Янев обсъжда с министърът на финансите Василев параметрите на бюджета за следващата година:- Значи разпределяме парите така: 100 милиона за изправителните учреждения, а 10 милиона за образование.- А защо за затворите повече пари, а за училищата по-малко?!??!- Ще ти кажа. Като ни свърши времето, няма да ни пратят на училище.
73
14
 
10
 
! Отговори
Бай ви Тодор Живков преди 2 години
Бойко Борисов - Президент!
72
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Василев!
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неуважителните в личен чисто човешки план коментари трябва да бъдат премахнати. Не ви ли е неудобно дирниците да държите такива неуважителни коментари с намеци
70
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало, Харвард, взимайте си обратно посадъчния материал, че от него у нас само магарешки тръни поникнаха, а такива си имаме и без друго в изобилие!
69
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остри или хронични психотравми и силен стрес често са ключови моменти за отключване на Базедова болест. Да се лекува докато е време защото този стрес, на който се подлага да укрива данъци и рецидивисти с данъчни престъпления няма да го доведе до хубаво.
68
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте проклетите маски ако не искате в ада да горите заедно с герберите и се откажете от двойните стандарти защото нещата ще свършат не добре ами отиват на зле, казвам ви го като симпатизант. Поне разрешете шлемовете и шаловете, получих алергия от маските, плача цял ден не мога място да си намеря от това страдание, писна ми от вашето невнимание. Нито приемате нито предавате и не си вземате поука от грешките и наглостите на герб но то ще се види на изборите. Разрешете шлемовете
67
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля си, колко нагъл е "базедовият поглед".
66
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек се чуди тия новите защо са толкова безотговорно смели да създават фрапантни скандали, а отговорът е елементарен - защото те знаят, че всеки дан ще пускат димки, фишеци и сценични бомби, така че истината да е обвита в пушеци и хаос и да не може да бъде видяна в мътилката.
65
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че бизнес активността на Асен Василев е приключила с пълен крах, с фалит и огромни дългове. Така ще приключи и активността му като министър на финансите. Много се е засегнал, че г-н Ананиев имал кода за проверка дълговете на Спецов и чак на прокурора ще го дава, а не прави сметка, че едно л....но колкото повече го ровиш повече мириши. Размириса се сам. Да бе мирно седяло не бе чудо видяло! Ама не-той си назначи аверчето на Божков културиста Спецов и сам се издъни.Блещи се и върти очи
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
73 Въпросните компании не се боят от разкриване на банковата тайна, почти всички големи кредитополучатели изпратиха писма до Петков и дадоха интервюта. Въпросът е принципен, защо Ананиев, да не може, да осветли укриващият данъци Спецов, а за други да може?
63
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми той преди това не известно защо беше министър на здравеопазването по време на най нелепите ковид ограничения и трябва ако не друго то поне морално етично разследване на този период от неговото министерстване и изобщо защо в корона вируса при толкова професори точно той приема да оглави ресора с маските и да се установи на кого са фирмите с маските и до кога ще носим проклетите маски не ви ли е неудобно новото правителство и вие да спекулирате с това и да налагате двойни стандарти с маските
62
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мистър Спецов - спец по укриване на данъци, е талисманът, запазената марка на това марионетно правителството на изчегъртването, на държавата и на гафовете.
61
5
 
10
 
! Отговори
до 69 преди 2 години
Каква банкова тайна в България бе?!Щяха ли да изнасят в офшорки парите ако има тайна тук?Ти май вярваш в дядо Мраз а?Хахахахахаах!Всичко се знае бе!ВСИЧКО!!!!!
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към министъра на финансите:- Не бъркай толкова дълбоко в джоба на българина, защото знаеш ли за какво ще го хванеш?
59
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз наистина не виждам какво може да направи Спецов в една фирма-длъжник, освен да им предложи посрендничество, като човек с опит в избягването на данъци.
58
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аа,ха, когато харвардските хулигани налетяха в ББР, да ровят в банковата тайна, в кредитните досиета, на частни компании, които си погасяват кредитите и които са обезпечили по закон, може, сега, когато министър Ананиев сигнализира за шефа на НАП, който укрива данъци не може?!Затова и смениха ръководството, за да нарушават системно, банковата тайна. Каква наглост!
57
13
 
8
 
! Отговори
ФАКТИ! преди 2 години
Цецка Цачева-комунист!Бойко Борисов-комунист.Йорданка Фандъкова-комунист.Менда Стоянова-комунист!Какво да спорим повече????!!!!!
56
14
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
ама как от герб някой нарушил закона?нееееее тва не може да бъде.в герб са избирани по конкурс за кадърност морал и прозрачност това е елита на нацията и никой от тях не би си позволил да си помисли нарушаване на закона.това са отрудени бедни народни хорица верни не на вожд а на народа и честни до гроб