1/3 от софиянци имат антитела от среща с коронавируса

От 2024 г. щяло да има въздушна медицинска помощ
Обновена: 21 юни 2021 12:01 | 21 юни 2021 11:28, Камелия Цветанова
145

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще се изгради система, в която ще да има информация за всички хоспитализирани, ваксинирани граждани, преболедували и направени тестове от 1 март 2020 година. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров, който представи презентация на частна лаборатория, която е направила собствено проучване в опит да се посочи точно колко българи са се заразили с COVID-19.
Още по темата

От нея става ясно, че около 43% от населението на България се е срещало с коронавируса.

Обработени са над 2600 проби от 38 населени места, обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Пазарджик оглавява класацията с 62%, следван от Ямбол (56%). Една трета от живеещите в София имат антитела от естествена среща с вируса, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

"Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва рядко при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор", допълни той.

Кацаров коментира, че здравните власти използват всякакви инструменти да повишат интереса към ваксините за коронавируса.

Според него е важно да се избяга от предразсъдъците.

"Системата за получаване на ваксини вече работи", увери той.

Здравният министър съобщи, че е планирано да се купят 6 медицински хеликоптера, да се изградят площадки в 15-20 болници.

"Финансирането е осигурено, документацията е подготвена и ако нещата не се забавят по непредвидени причини, нужни са 2 години от поръчката до доставка т. е. през 2024 г. трябва да има функционираща система за въздушна медицинска помощ", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен97.Пребуледувах месец декември, без кислородна маска, със загуба на вкус и обоняние, температура 2-3 дни до 38.3. Нямах сили да стана от леглото, апетит-никакъв.Суха кашлица с 30 минутни кризи. Не бях боледувала през последните 30 години. Не е съвсем безобиден вируса, като имам в предвид тежкото състояние на много пациенти, а и многото, които си заминаха от този свят/работя в такова отделение/.В момента антителата са ми 1200 !? Към есента ще се ваксинирам,ако не се окаже,чеим.е.доживо
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София, над 1000 човека там, където работя. Заразилите се са 63 човека. При това най-голям процент заразили се има сред работещите, а при пенсионерите заразилите се са много по-малък процент.
106
6
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 2 години
До 110 Аз пък знам поне 10 човека които са починали от корона. А ако на това добавим и че познавам хора работещи в морга които ми казаха че работата им се е увеличила няколкократно тогава нещата стават ясни. Ти в каквото щеш вярвай твоя си работа на след всичко май би следвало да ти е ясно защо на мен коментари като твоя не ми влияят ама никак. Нищо лично де бъди жив и здрав и дано си прав защото аз не искам да съм прав.
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кого и защо заблуждавате, ние сме 300 колеги и 40 го изкараха, е колко е 11%
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоаа е далече от представителна извадка.. Ако от 10 големи града от всички краища нс Бг се вземат по 1000 поне проби може дасе вярва. Сега е бла бла по 100 тина проби от областен град, нищо представително няма. Стъкмистика. Четете има си наука статистика и дял от математиката теория на вероятностите.
103
5
 
7
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Така потупват агънцето преди да му теглят ножа - няма проблем, не се притеснявай-храс!Това ще да е министъра който ще обяви, че в България нама Covid - опа, той вече го направи.
102
7
 
7
 
! Отговори
Днес преди 2 години
Според познат лекар от известна софийска болница, от всеки 10 в Ковид отделението е починал по 1. Такава смъртност не бил виждал досега. Много лъжат за броя на преболедувалите. У нас са в пъти по-малко, защото нямаме много пари за далечни пътешествия.
101
6
 
15
 
! Отговори
Ало Каруцаров преди 2 години
Назначил Частна лаборатория да го оправдае за Темповете на ваксиниране като и ПЛАТИЛ ЗА ТОВА.КОЛКО? Да кажем Каруцаров че Фирмата е права и 3 милиона са ПРЕБОЛЕДУВАЛИ КОВИД И ИМАТ АНТИТЕЛА.Смъртността според Световната Здравна Организация е около 2% това значи в България ПОЧИНАЛИТЕ ОТ КОВИД ТРЯБВА ДА СА 60 хиляди а са 17 хиляди. КАРУЦАРОВ ЗАЩО ПРАЩАШ ТОГАВА ПРОВЕРКИ НА БОЛНИЦИТЕ ДАЛИ СА НАДПИСВАЛИ ПОЧИНАЛИТЕ ОТ КОВИД? Ако има 4 вълна ЕСЕНТА заради КАРУЦАРОВ Радев ще загуби Президентските избори
100
7
 
9
 
! Отговори
Не вярвам преди 2 години
През тези 2 години не пипнах дори хрема. Ей така от любопитство си направих 3 теста, за да видя дали не съм от безсимптомните, да ама не, през мен Короната не е минавала, така че как ги изчислихте тези проценти не знам. Едва ли прекаралите Ковид заедно с безсимптомните и ваксинираните надвишават 30 процента. Последният тест си направих вчера.
99
2
 
3
 
! Отговори
До Пенчо Питанката преди 2 години
Изследвай се за антитела, защото може да е било само грип.
98
3
 
8
 
! Отговори
аз съм 107 преди 2 години
Исках да напиша, че имам антитела и те са малко. Не ми стигаха символите и съкращавах нещо. Извинявам се, че е неясно. Малко били антителата. Прекарал съм вируса на крак и дори не помня кога. Съмнвам се, че е било ноември когато 2 дни малко покашлях в почивните дни. Не съм имал температура.Не съм вземал болнични. В събота и неделя се оправих с спах от 24 часа поне 16 в денонощието. Както се казва вероятно на сън съм изкарал болестта.
97
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Пловдив съм и аз имам антитела.Но това да имаш антитела не е достатъчно.Антителата трябва да са много.Моите вече са под 60.На колегата са 600.В работата ни правиха тестове преди седмици и сега здр.министър ползва нашите резултати като обощение без да е дал нито една стотинка за изследването "Колко хора имат антитела?".С резултата преди дни отидох до джипито и питах какво да предприема.Джипито ми каза антителата са ти останали малко.А аз никога не съм бил от Ковид.Само 1 път за 2 дни покашлях.
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като не съм софиянец кво праа?
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският Джийн Хекман!!!
94
2
 
8
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Щом казват 43% значи са по 2, поне!
93
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проучването на лабораторията не е представително за цялото българско население, а само за изследваните се в тази лаборатория, които са с няколко пъти по-голям риск да са се заразили, отколкото е средното в България. Едва ли заразилите се в България са повече от 7% от цялото население. До края на годината може да станат 10-12%.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия в махалите, феновете на Фандукята има на 100% антитела!
91
10
 
12
 
! Отговори
... преди 2 години
И какво се получава поне 3, 4 млн. българи са минали от ковид, починалите са 17хиляди, смятайте колко е страшна тая болест и то с нашето здравеопазване. Той мангъра като приказваше никой не го слушаше.
90
3
 
7
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Тука ортопеда трябва да се произнесе.
89
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТОЙЧО КАЦАРОВ ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕН ЗА ТЕЗИ ЛЪЖИ