Михаил Мирчев: Ставащото в момента са външни сценарии

Увеличава се балансът в полза на САЩ и центрове от Западна Европа
12 юли 2021 14:01, Елка Василева
52
Михаил Мирчев: Ставащото в момента са външни сценарии
Снимка: архив, БГНЕС

„Готви ни се някаква много сложна сглобка, вероятно за преходен период от, да кажем, една година и в този преходен период доста сили, преди всичко външни, ще се опитат в България да се случат неща, които при предишната власт, добра или лоша, беше затруднено да станат в България.“ Този коментар на обявения от Слави Трифонов проект за кабинет направи пред БНР социологът проф. Михаил Мирчев, председател на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ).

Всичко, което става в момента, са външни сценарии, изтъкна Мирчев.

Още по темата

Запитан от кой център идват тези външни влияния, социологът посочи: „Все повече западен, отколкото източен. В сегашния вариант влиянието на Русия рязко отслабва и се увеличава балансът в полза на САЩ и центрове от Западна Европа. Някакъв баланс имаше, но сега просто везната отива в едната посока,“ каза Мирчев.

Проблемът е ние като държава и политика къде ще се подредим – в единия фронт на Европа и НАТО или в другия, отбеляза Михаил Мирчев, визирайки крайно неолибералните сили, начело с Брюксел и консолидиращата се друга формация – за връщане на модуса на Европа като съюз на национални държави.

Николай Василев е много дискредитиран политик от предишното десетилетие, подчерта Мирчев. По думите му това е „само черешката на тортата, много слаба и компрометирана фигура“.

„Не беше изненадващо. Предложението за Николай Василев се появи два-три дена преди изборите. Бяхме предупредени какво ни се готви“, допълни социологът.  

„А що се отнася до опита да направят правителство, няма как да се измъкнат от тази отговорност, защото вече веднъж пропуснаха в 45-ото Народно събрание. Сега никой няма да им го прости и трябва да се опитат“, коментира Михаил Мирчев.

„Ако направят правителство, то ще бъде правителство на малцинството и ще бъде много уязвимо от гледна точка на подкрепата откъм ДПС – днеска я има, утре я няма, и от гледна точка на подкрепата откъм БСП евентуално – днеска я има, утре я няма. Много голяма неустойчивост, ако това правителство мине през пленарна зала.“

Според Мирчев договорките и сондажите от миналите избори продължават, но на нов глас.

„Проблемът е, че миналия път не можаха да се спогодят. Сега дали ще направят сериозен опит и дали ще успеят – поне временно. И всичко това е свързано с предстоящите президентски избори, не бива да го забравяме, и политическия център на президента Радев, който е изключително мощен,“ каза Мирчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският народ е суверенът на държавата България. Управлява чрез избори, който не гласува се самоизключва от управлението.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не гласувах защото исках да гласувам за сегашното служебно правителство. Много добре се справят. Първо изкарай корупцията изкорени я а после оправяй държавата.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селяндурина вече ходи на инструктаж в бункера и е много ясно какво ще направи ,а основният му приоритет е да изпрати македонец в космоса . О СВЕЩЕННА ПРОСТОТА !
41
0
 
4
 
! Отговори
хахахахахаа преди 2 години
гледам и не вярвам на ушите си. тези и запад, още повече САЩ.
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това че Фащ диктуват нещата и на децата е ясно. По интересното е какво ще направи учиндолския сеяндурин. Дали ще им клекне и разствори бузки както напарави тиквун великии или ще им тегли една тънка и дълга. Като го знам какъв безмозъчник е като нищо ще ни продаде на краварските интереси. Защо не казва нищо за заплати пенсии и цените на храните тока водата парното. 90 процента от народа немогат да нахранят децата си. Но учиндолеца няма деца няма жена няма семейство и тези неща са му чужди.
39
4
 
7
 
! Отговори
бг преди 2 години
този кабинет силно ми напомня кабинета на Сакскобургготски с бая министри комунисти и ченгета от дпс -все бяха завършили на запад и накрая се оказа червени от вътре като племенника на члена на политбюро Милен Велчев .Всички които са имали престой в Русия пък след това на Запад за да имат прикритие трябва да се гледат под лупа да не ни вкарат под руски ботуш.
38
1
 
6
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Проблемите отпадат ако се премахнат партиите водещи борба за "кокала" т.е. безпартиина система! България управлявана само от Народно събрание или Сенат ако това по ви харесва. Иначе ще бъде и в бъдеще стани да седна аз и нищо,нищо няма да се промени и ще става все по лошо и по лошо!!!
37
1
 
18
 
! Отговори
Шат напатката глават преди 2 години
Мирчев, чегъртахте Герб, ама май изчегъртахте България! Сега може да виете, че американците поемат руля, но е късно. Всичко си е по сценарий, както стана в САЩ. Федералните си заплюха още една територия. Нагласения софтуер с мин. разлика се знаеше. Всеки час Герб падаше, а ИТН паралелно растеше, Абе като в Америка. Проводникът е внимателно подбран, слаб болнав шоумен, с офшорка в САЩ, под угрозата Магнитцки. Само къде се хабихме да ходим до урните! А пък Галевица наивната, тя ще командори! Боже!
36
2
 
16
 
! Отговори
едни и същи са преди 2 години
Дали САЩ или Русия? Винаги има брутален реваншизъм. Това, което Мирчев казва е тъжната истина и нищо повече. Сега западът се владее от екстремни неолиберали. На такава левица и Сталин и Ленин биха завидяли. А цензурата и културата на отричане са на върха си. Уж в името на многообразието и свободата, а искат само техния глас да се чува. Свобода на изразяването има само ако съвпада с тяхното мнение.
35
4
 
11
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
На практика това значи ратификация до края на годината на Истанбулската конвенция, легализиране на еднополовите бракове и въвежда на норвежкия модел за извеждане на децата от семействата въз основа на административен акт и даването им за осиновяване на гей двойки. В момента обаче гласоподавателите на Слави все още не знаят за това. Те все още се радват на бъдещия си министър ром, отговарящ за ромските въпроси в Чалгаристан.
34
26
 
5
 
! Отговори
Николай преди 2 години
Сценария е на сащ И слава богу.Защото руските сценарии ги видяхме Терор реваншизъм на радевите министри Изкарани от нафталина стари бсп и дс кадри Браво на славчо силен кабинет от високообразовани млади хора.Не гласувах за него Но ме изненада положително.
33
13
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
огромна група хора у нас са обсебени че все външни сили стоят зад това или онова.Шокиращо е как дори образовани хора го изричат или преиначават.Дори и да имаше някакво влияние от САЩ иЛИ от западна Европа то какъв е проблема в това ?Ние сме избрали да сме като ценности и стандарти подобни или същите каквито са и те и без помощ от тях подобна на Магнитски едва ли бихме излезли сами от каменната ера
32
3
 
12
 
! Отговори
Payak преди 2 години
Чалгарите ще останат с пръст в устата. Прости ***
31
9
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Не мисля, че Радев е мощна фигура в политиката ни! Той печели с мълчание - нито с действие, нито с идеи, с нищо, нищо друго! А мълчанието не символ на мощ! Той просто умее да се възползва от възможностите пред него - като всеки се.ляк, който коси когато му дойде хубавото време, например..Освен това, Радев също е свързан със задкулисието - иначе то досега да го е махнало..Играта му с "Русия" явно също е игра на задкулисието с цел компроментиране на Русия, раздухване на ситуацията у нас и по света
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добър ден,този сценарий върви вече цяла година ,а ние лапаме мухи и чакаме някой да ни оправи.....
29
0
 
12
 
! Отговори
Готви се ДСглобка преди 2 години
нали ... или ...
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ви излъгаха чалгаджии!
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгаджийска му работа!
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле...Много страшно! Защото пък ставащото през изминалите 30 мутренски години (пък и преди това) бяха вътрешни сценарии?
25
0
 
23
 
! Отговори
МАФИЯ преди 2 години
Тия, които подкрепят правителството от абсурдния списък, явно не са партии на България, а на кукловода на Слави.