Германски журналист: Трифонов няма политическа програма, говори неясно

Чудя се дали той наистина разбира парламентаризма, пита Катрин Калвайт
14 юли 2021 21:23, Красимир Ангелов
52

Европа следи с повишено внимание политическите събития у нас. Как медиите в Германия виждат резултатите от вота на 11 юли и как се отразява в техните очи образът на Слави Трифонов?

От години журналистът Катрин Калвайт следи политическите процеси в Централна и Източна Европа за всекидневника "Зюддойче цайтунг". Отразява и събитията у нас – от протестите миналата година до изхода от вота в неделя. Признава, че победата на Слави Трифанов и партията му я шокира.

Още по темата
"Донякъде го очаквах, защото има нещо в популистите, комедиантите, актьорите, за да бъдат избирани на много места в Европа. Имам предвид – Зеленски, дори Доналд Тръмп е пример за това. Сред тях, разбира се, има добри политици. Но проблемът с Трифонов е, че изглежда няма политическа програма", сподели Калвайт пред телевизия Bulgaria ON AIR .

Тя вижда проблем и в отказа на Трифонов да участва в предизборната битка и играта му на криеница с медиите. Изразява съмнение доколко той и партията му "Има такъв народ" са готови да управляват сами, каквато заявка направиха.

"Всичко, което той казва, е неясно. Чудя се дали той наистина разбира парламентаризма, демокрацията и това как работи една държава. При него повечето неща са за морала, етиката - това е хубаво, но не е достатъчно", сподели още Калвайт.

Резултатите от изборите показват и нещо друго - те са ясен сигнал за натрупаното разочарование от политическия елит. Такива са и настроенията на хората, с които Калвайт се среща в България, когато отразява протестите миналата година.

"Говорих с много хора – с експерти, с обикновени граждани. Приятелката на сина ми е от България. Тя казва, че хората са гневни на предишното правителство и са готови за нещо ново", добави още журналистът.

В репортажите си за България Калвайт разказва за ширещата се корупция у нас, която се свързва с управлението на бившия премиер Бойко Борисов. Не скрива обаче разочарованието си от силната подкрепа, която ГЕРБ винаги е получавала от канцлера Ангела Меркел.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова и Яна Червенкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, тогава да сложим нея, тя да командва държавата щом толкова много ги разбира всички неща. Аз така я виждам работата. Не ни остава никакъв друг избор освен нея...
30
2
 
3
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Стани ти да седна аз - нормална политическа ситуация в БГ от 1990год. та до днес.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има такова понятие в медицината - EAD. Early Alzheimer Disiase. Не съм чак толкова състрадателен. Мъчно ми е за народа ни. Възторжен скок от трън на глог! За да се отървем от един пълен не-годник се хванахме за това болно същество!
28
5
 
6
 
! Отговори
Сина преди 2 години
Че то буци гоУема програма има - 10 години кое как дойде правеше
27
6
 
4
 
! Отговори
spoko! преди 2 години
Политически неграмотния чалгар няма бъдеще в политиката. И не само той, но и всяка отр.епка на комнизма, пробутана в политиката от дс-кукловодите няма бъдеще, защото наближава времето, когато Брюксел и Белият дам ще назначават политиците в България, а не руските шпиони. Нека само започне войната срещу феодалните при..мати...
26
4
 
5
 
! Отговори
хаха преди 2 години
червената пасмина е изпаднала в амок не знае къде се намира,на ЛУНАТА сте другари нали СЛАВЧО ви прати там взимайте по големи чукове да чукате камъни че ще ни трябват за новата БГ.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние акъл от националности, които са горили човеци не желаем. Обгрижвайте новите мигранти инженери и си свиркайте.
24
4
 
7
 
! Отговори
хаха преди 2 години
червените *** реват все едно ги е настъпила родопска мечка
23
3
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Не народ,а ***,това ще кажа и ще свърша.
22
7
 
4
 
! Отговори
давай СЛАВИ преди 2 години
с теб сме изчегъртай червената *** от БГ
21
1
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
Само ред в хаоса имат , също според немските медии , мин. година София горя защото ковода не ни харесвал ...позор !
20
1
 
14
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Трифончук говори много ясно дори, просто е абсолютен интелектуален бордюр. Много хора правилно предположиха, че мълчи преди изборите, защото ако си отвори устата няма да мине дори 2%. Проблема е с хората, които гласуваха за него без да имат каквато и да е представа нито за кабинет, нито за програма, нито за това кой му дърпа конците. Решиха да гласуват за него и да разберат впоследствие каква глупост са направили. Драги приятели затова имате глави на раменете - първо да мислите, после да правите
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми Германия има голяма заслуга за това. Твърде дълго подкрепяхте царят тиква и си затваряхте очите за безчинствата, щото ви целуваше г-ъ-зовете. Народът тотално се отчая.
18
0
 
15
 
! Отговори
Има преди 2 години
Казва се Концесиониране на Родината за Един пробит Долар и за шепа космически прах. Некадърно парвеню, продукт на телевизионните продуценти. Става само да го риташ по гъзо.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е как да говори ясно като не си е чел сценария и кара наизуст
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази жена знае ли какъв враг си навлича, тази вечер Чалгаров ще я налае, както той си знае
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
друго ще запеете като хвръкне македонецът в космоса
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славито е нещо, което ние българите сме си отгледали. Не може да го разберете. Уникален е дори сред обичайните популисти, които се избират тук и там. Пълен индианец!
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11, чети. Казва, че я е срам, че Меркел подкрепя Борисов.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо промяна протеста постигна подмяна на абревиатуратаНДСВ с ИТН, особено сме благодарни на младите българи в чужбина които ни натресоха Трифонов и сега ще ни гледат сеира.. пардон шоуто 7/8. Едно е ясно тия млади българи повече няма да припарят в България освен по Коледа.