Германски журналист: Трифонов няма политическа програма, говори неясно

Чудя се дали той наистина разбира парламентаризма, пита Катрин Калвайт
14 юли 2021 21:23, Красимир Ангелов
52

Европа следи с повишено внимание политическите събития у нас. Как медиите в Германия виждат резултатите от вота на 11 юли и как се отразява в техните очи образът на Слави Трифонов?

От години журналистът Катрин Калвайт следи политическите процеси в Централна и Източна Европа за всекидневника "Зюддойче цайтунг". Отразява и събитията у нас – от протестите миналата година до изхода от вота в неделя. Признава, че победата на Слави Трифанов и партията му я шокира.

Още по темата
"Донякъде го очаквах, защото има нещо в популистите, комедиантите, актьорите, за да бъдат избирани на много места в Европа. Имам предвид – Зеленски, дори Доналд Тръмп е пример за това. Сред тях, разбира се, има добри политици. Но проблемът с Трифонов е, че изглежда няма политическа програма", сподели Калвайт пред телевизия Bulgaria ON AIR .

Тя вижда проблем и в отказа на Трифонов да участва в предизборната битка и играта му на криеница с медиите. Изразява съмнение доколко той и партията му "Има такъв народ" са готови да управляват сами, каквато заявка направиха.

"Всичко, което той казва, е неясно. Чудя се дали той наистина разбира парламентаризма, демокрацията и това как работи една държава. При него повечето неща са за морала, етиката - това е хубаво, но не е достатъчно", сподели още Калвайт.

Резултатите от изборите показват и нещо друго - те са ясен сигнал за натрупаното разочарование от политическия елит. Такива са и настроенията на хората, с които Калвайт се среща в България, когато отразява протестите миналата година.

"Говорих с много хора – с експерти, с обикновени граждани. Приятелката на сина ми е от България. Тя казва, че хората са гневни на предишното правителство и са готови за нещо ново", добави още журналистът.

В репортажите си за България Калвайт разказва за ширещата се корупция у нас, която се свързва с управлението на бившия премиер Бойко Борисов. Не скрива обаче разочарованието си от силната подкрепа, която ГЕРБ винаги е получавала от канцлера Ангела Меркел.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова и Яна Червенкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
12
 
! Отговори
Слави= дс и нов ГЕРБ преди 2 години
Интригуваща публикация се появи във фейсбук профила на сайта за разследваща журналистика "Биволъ". В публикацията е посочено, че предложеният от Слави Трифонов за премиер на България Николай Василев управлява фондове на Държавна сигурност и агент Румянцев. Агент Румянцев е банкерът Атанас Тилев - някогашния собственик на Банката за земеделски кредит, която фалира през 1997 година.
10
3
 
14
 
! Отговори
Лошо ми е преди 2 години
Тези 35%, които му гласуват доверие от чужбина, дали ще питат какво мислят немските, английските им колеги за клоуна? Мен би ме било срам. Като гледам дебата и диалога за канцлер след Меркел и ми се доплака. Къде са хората, къде сме ние. Какви теми обсъждат те, и тук за какво се говори. Как да не сме назад по всички параграфи. Няма как.
9
7
 
6
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХАХ преди 2 години
А какво ще каже тази глупaчка за мафиота Тиквун?
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дами и господа от Германия, малко срам за внедряването на ОПГ Гроб в България имате ли?
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В неделя Славчо ще свири сватбата на кметския син ...
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим много на нашите партньори от Германия, които чрез тяхна фондация създадоха криминална структура, която ни натресоха под формата на политическа партия и която групировка в продължение на повече от десетилетие ограби бъдещето не само на децата, а и на внуците ни! Смирено молим, следващият път, когато създадат разбойническа банда, да я запазят за себе си!
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трифонов няма програма, ама има редколегия която ще му я съчини.
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави хлопна капака на кацата с меда, точно когато всички партии се бяха подредили и протягаха лъжици към нея.И хоп изведнъж стана много лош, че дори и в Европа не го харесват.
3
3
 
12
 
! Отговори
Главчо, преди 2 години
Време е да смениш сценаристите и да потърсиш специалист по ментално здраве ,защото е видно ,че лудостта ти ескалира . Тази сценарий с предложеното правителство състоящо се от шебеците от тройната коалиция ,които съсипаха държавата е направо за " Златна малинка" .
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата имаше програма написана от Меркел да доведе България до фалит и опразнена за да изтъргуват нашата територия с Турция. ГЕРБ имат много ясна програма - вземане на държавни дългове/еврофондове и тяхното ограбване. В допълнение - "данък" спокойствие за местния бизнес докато го докарат до фалит.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да няма програма? Лъже протестиращите да гласуват за него, тупка НДСВ 2 и или остава да краде като новия месия на кукловодите или предизвиква предсрочни избори с ниска активност,на които ГЕРБ с днешния брой гласове вече са с 50%. Какво повече да мисли? А и ДС кукловодите са за мисленето.