Асен Василев: Проблемът не е поста, а принципни различия

Служебният финансов министър за предложения пост в новото правителство
17 юли 2021 11:05, Петя Славова
82
Асен Василев: Проблемът не е поста, а принципни различия
Снимка: БГНЕС


"Проблемът не е поста, а да имаме еднаква визия в следващите години. Аз вярвам, че трябва да се води една балансирана политика. Догодина може да се върви към свиване на дефицитите. В следващите месеци трябва да се свият максимално всички течове от хазната. Ако имаме принципни различия, няма смисъл." Това заяви пред Нова тв служебният министър на финансите Асен Василев.

"Преди 10 дни ми се обадиха и започнаха разговори за участие в кабинет на ИТН. Оказа се, че имаме принципни различия", разкри служебният финансови министър.

На въпрос предложено ли му е било да е вицепремиер, отговарящ за европарите, Асен Василев отговори: „Да. Беше ми дадена възможност да избирам. Основните ни различия бе каква политика да се води“, подчерта той. "Моите лични условия са, че аз сам си избирам екипа, не получавам лични обаждания и нареждания и работим с останалите министри", поясни финансовия министър.

"Заложили сме да имаме 3,9% дефицит. Това означава, че ще имаме доста голям дефицит в края на годината. В последните два месеца икономиката започна да се движи по-добре, НАП и Митниците започнаха да събират повече средства, в резултат на това сме събрали 1,5 млрд. лева. повече. Парите за възстановяване вече са планирани от правителството на г-н Борисов. Нищо няма да загубим, планирали сме всичко. Имаме достатъчно време да си получим авансите до края на годината", обясни Василев.

Още по темата

"Планът за възстановяване е готов, ще започне обществено обсъждане. След това ще бъде внесен в НС", разкри той. "Банката за развитие трябва да подкрепя малкия и среден бизнес. Няма държава в Европа, в която да няма такава банка", смята Василев.

"Много мразя идеологията. Ние имаме за решаване конкретни проблеми и трябва да ги решаваме с конкретни мерки. Най-важното е да видим какви проблеми имаме в ключови системи, които ни пречат да живеем по-добре. Една такава е пенсионната система. Тя е хронично недофинансирана. Един милион българи работят в чужбина и си внасят вноските там. Един милион пенсионери живеят под линията на бедността. Данъците трябва да останат, каквито са. Когато влязохме заварихме приходната част на нула (14 май). Единият фактор е, че икономиката се развива по-добре, другото е, че ревизирахме работата на НАП и Митниците и те започнаха да събират по-добре данъците от големите длъжници", обясни финансовият министър.

Министър Асен Василев разкри какви са последните стъпките на служебното правителство.

"В сряда служебното правителство трябва да депозира оставка. Една седмица след това ще внесем актуализацията на бюджета. Трябва да сме напълно готови преди да дойде кризата през есента. Парламент преди края на годината ще имаме", увери той.

"Необходимо е да се случи истински дебат в обществото за това кога и по какъв начин да приемем еврото. Той трябва да е широк, да препотвърдим този избор, а не да става на тъмно и насила. Важно е да се работи не само по техническия план, но и обществото да се произнесе, тъй като се засяга цялата тъкан на обществото", посочи Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Тези младите министри изглеждат доста в час, леко наивни дори, но според мен честни и искащи да променят нещата за по-добро. Проблемът е че (както каза Петков при Диков) срещу теб стои мафия с оборот 8 милиарда сиви пари, които хранят и много соцуални групи и е много много трудно да им се противопоставиш. И при тази съд. с-*** и прокурор е още по-трудно.
71
4
 
2
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Ако го бе казал един футболист( Божинката) добре! Но министър( назначен ,не избран/- вече е смешно,трогателно!
70
1
 
3
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Пинокио,познах те маскара!
69
0
 
4
 
! Отговори
Калоян преди 2 години
Лъвът е царят на животните. Царят на животните е лъвът. Проблемът не е постът. Постът не е проблемът. Нищо изпотяващо няма. Все пак, ако ние допуснем такава грешка, е неприятно. Но ако го направи журналист/редактор е непрофесионално. Ако е в заглавие, е плачевно. А фактът, че долният ми коментар не е 60-ти, а 57-ми, говори за правотата ми, относно цензурата, която се налага с огромна лекота. При това не само тук.
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този на снимката е по смешен и некадърен от Симеон Дянков.
67
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Слави с теб смеТова е несериозно. Христо Иванов е борец срещу статуквото. Беше само година, колкото да се ориентира сам си даде оставката, като видя че никой не го подкрепя изнесе на гърба си борбата с корупцията и Гешев, а Слави дори не се явяваше на протестите.Кой протестира срещу Росенец? кой протестира срещу назначаването на Гешев? Не и Слави!
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специално двамата финансови министри, Стефан Янев и Янаки Стоилов са много добри специалисти. Срам за ИТН, че са им налагали условия, а не са се им казали "с всичко сме съгласни, само да останете"
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпроса не е кой да го покани, а КАКАКо го поканят и му кажат че ще трябва да свива бюджета, естествено че ще откаже. Човека има едно виждане и не иска да върви наопаки на разбиранията си. Какво неестествено има тук?
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 62 Как пък успя да ги оцениш?
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Колев Колев, стани ти бе. Помогни на Родината. Човекът явно не обича чалга и Слави му е противен. Разбирам го. И аз съм така.
62
5
 
2
 
! Отговори
Колев преди 2 години
Г-н Министър,какво ще стане с "принципните" различия,ако ви покани Хр. Иванов от ДБ.Ако действително мислите да помогнете на Родината си,която е в трудно,да не кажа лошо състояние,не използвайте заучени приоми,които са от рода на бягането от отговорност.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добри специалисти - министри не сме имали от много време на сам! Имам предвид, служебния кабинет, с много малки изключения.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асен Василев продължава ри, да е със Спецов в пакет? Такова чудо, само у нас, министър да си върни в пакет с приятелите си и със фитнес треньорара си.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези принципни различия, ако се разберете все пак с ИТН, ще изглежда доста съмнително.
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60 КалоянАбе, Калояне, е как изкара 2 пълни члена в 1 изречение? "Проблема не е е постът."...не е ли по-правилно? Тю, това изречение ни изпоти всичките, бре.
57
0
 
5
 
! Отговори
Калоян преди 2 години
Проблемът не е постЪТ, уважаеми писачи. А грешка в заглавието е признак на много ниско качество на журналистика, както и слаба редакторска намеса. Но ако ще се трият коментари под статията, затвърждавайки ниската позиция на България, що се отнася до свободата на словото, реагирате доста бързо. Промяната трябва да дойде отвсякъде, включително от вас. Бъдете будни. Приятен ден!
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Словянин Пък ти си путинов служител.
55
2
 
8
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
Т.Н. "ДЪРЖАВНИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ"....ЩЯХА ДА БЪДАТ ПОСЛЕДНАТА ГЛУПОСТ НА БОКОВОТО УПРАВЛЕНИЕ.....И ЛЕСНА ПЛЯЧКА ЗА КОРУМПИРАНИ ЧИНОВНИЦИ И ТУЗОВЕ!БОКО --ИЗОБЩО НЕ БИВАШЕ ДА СПИРА ПРИВАТИЗАЦИИТЕ ... ТОВА МУ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА!
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И добре, че котка му мина път. Че беше се засилил да строи стотици държавни бензиностанции и кой знае още какво, на фона на безконтролен репресивен апарат. Щяхме да ги издържаме и да му плащаме капризите на стари години като робчета.
53
15
 
4
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Г-н Василев, проблемът е не в принципите, а че сте безпринципен служител на Козяк.