Кой бил и кой бил бит на протестите? ГЕРБ срещу всички останали

Комисия в НС ще проверява полицейското насилие
Обновена: 22 юли 2021 14:38 | 22 юли 2021 14:07, Камелия Цветанова
212

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Временна комисия ще изясни обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година, като ще започне проверка и на твърденията за подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Това решиха депутати по искане на ИБГНИ.

По време на дебата депутатите от ГЕРБ влязоха в спор с всички останали.

"Полицията винаги е използвана за политически цели на тези, които искат чрез нея да бъдат във фокуса на обществото и да влязат в Народното събрание", скочи бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов от ГЕРБ.

Филип Станев от ИТН му отговори, че за пръв път чуваме бивш министър да каже, че полицията е използвана за политически цели.

Маринов призова изказването му да не се вади от контекста, защото "знаем как в едно шоу нещо извадено от контекста се налага като истина".

Маноил Манов от ГЕРБ обвини вносителите на предложението за създаването на комисията, че раздават присъди.

"Малко странно звучи да се бъркат две понятия като изсветляване на факти и обстоятелства и раздаване на присъди от парламентарната трибуна", обърна се той към Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

"Аз не видях бити протестиращи, а бити полицаи, а в тъмните векове ни връща служебното правителство", каза още Маринов.

Манов настоя комисията да провери и посегателствата срещу служители на МВР.

"Ако някой е извършил престъпление срещу протестиращите граждани, то никой от нас не трябва да забравя, че едни български граждани, изпълняващи служебните си задължения бяха подложени на опит за убийство, имаше опит да бъдат запалени, същите тези служители, които са охранявали колеги, те също са български граждани и това, че някои е издал някаква заповед, която може и да не ни харесва, не ги прави небългарски граждани", мотивира се той.

Още по темата
"Не бива да забравяме, че по време на тези протести лица с криминални прояви, се опитаха да влязат в политиката", добави Христо Терзийски, последният МВР шеф в кабинета на Бойко Борисов.

Борислав Сандов от ДБ призна, че също е бил арестуван по време на протестите.

"За пръв път попаднах в ареста, а и в цялата килия бяхме само такива, свидетели сме на унизително отношение и това бяха действия продиктувани от заповеди на политическите ръководители по това време", коментира той.

Според Иван Иванов от БСП хората са омерзени, както българските граждани, така и служителите, които се използват по един или друг начин от началниците си.

Мая Манолова пък риторично попита в чий извратен мозък един протест може да бъде преведен като метеж, като държавен преврат един протест.

"Има десетки примери за полицейско насилие, които бяха заметени. Като пример ще дам журналиста Димитър Кенаров, който беше пребит, докато си вършеше работата и прокуратурата не намери доказателства, за да започне разследване. Млади хора, образовани, грамотни, цветът на нацията беше в килиите на едно полицейско управление", настоя тя.

"Ако у вас имаше малко срам, щяхте да мълчите, истината за случилото се трябва да бъде осветена, а и виновните трябва да си получат заслуженото", обърна се към ГЕРБ председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Комисията, която сформираха депутатите, ще работи три месеца. В състава й влязоха по двама депутати от всички ПГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: ГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо им припари на кръволоците от Гроб?
84
7
 
6
 
! Отговори
каза тролът, преди 2 години
До Анонимен Докога ще ви плаща бат' разбойко?
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"... дори за избитите от комунистите" - пич, какви избити от комунистите бълнуваш пък ти?!На 9.9.1944 на власт идва амтикомунистът посочен лично от чърчил кимон георгиев...Впоследствие, белене беше за криминалните отпадъци.Има всичко на всичко два-три месеца на диво саморазправяне при които не е ясно кой, кого и защо.ПП. Народният съд, по искане на Чърчил е осъдил тези, заради които България в целия свят бива наричана фашистка диктатура и плаща 25-30 години репарации на Гърция.
82
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затвор за заптиетата на гербавата шайка!
81
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Иван Иванов от БСП хората са омерзени, както българските граждани, така и служителите, които се използват по един или друг начин от началниците си.Безрочно и безкрайно ще се Г. А. В. Р. Я, Т ако герб(депутати) кметовете, общинските съветници, прокурори от 2007г,полицейски началници не се започне наказателно преследване, финансови ревизии и няма осъдени за чудовищни злоупотреби с власт и финансови средства.
80
6
 
8
 
! Отговори
нормално преди 2 години
Ще се разследва и ще се разбере кое как е било. Щом полицаите са си вършели работата, какви притеснения имат? Само ултрасите да не се разприказват :)
79
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само глада ще ви накара да се молите за връщането на Бойко тpoляци ***. Като почнете да се гмуркате по контейнерите за б'оклук.
78
4
 
10
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
До Анонимен 80. Определи "полицейско насилие". Нима е насилие да предпазиш български граждани, депутати законно избрани от народа, от заплахата за линч? Нима е насилие да се предпазиш от хвърляне на всевъзможни предмети и храна към български полицаи, на които се разчита именно да опазят реда в държавата? Нима не е опит за убийство паленето на слама в краката на тези полицаи? Ими Ако синът ти, дъщеря ти, брат ти сестра ти са полицаи как би се чувствал да гледаш как ги замерват и палят?
77
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май е време е протест срещу диктатурата, разграбването и предтъпленията на радев!
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До На протест! АМИ ПРОТЕСТТИРАЙ, КАКЪВ ТИ Е ПРОБЛЕМА?!
75
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да припомня, че и активистът плевнелиев беше на митинга... в подкрепа на ръководството на БКП.Сите са един дол дренки мизерници.
74
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу радево-червпавата хунта! Нагли до безобразие крадци!
73
5
 
5
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Гуфу Тогава защо се притеснявате от разследване, ***?
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми показаха неуважение към институциите, знаем че не ги уважават по-принцип :)) Лесно е да си тръгнеш, зачеркваш всичко и казваш бай на глупостите в БГ :)) Майчето обаче нема спирка, много устата, чак да ти стане неудобно :))
71
5
 
12
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
Как трябва да действа един полицай, който предпазва нахлуването в българския парламент, когато се опитват да го запалят? И няма никакво значение дали е журналист, оксиженист, заварчик или какъвто и да е друг човек. Не може зад журналистическата карта да се криеш когато извършваш безредици. Всичко е лов на вещици. Отново стари манджи.
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
такива дебати, дори за избитите от комунистите, е намало .
69
3
 
16
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Партиите, които не заложиха на омразата срещу Борисов останаха извън парламента....Затова България няма да се оправи никога. Заради омразата, завистта и пpocтотията.
68
14
 
5
 
! Отговори
:) преди 2 години
До На протест! Излезте най-после, да ви видим гербавите *** как изглеждате. Като стъки ли сте всичките :)
67
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен пък мъ би женатъ, щото мъ фанъ да ходя на протестите с младата разведанъ комшийкъ, мъ аз казах, че мъ биха гърбавите на протеста! Сега съм героя на кварталъ и станах нов Чле.н на младежката секция на БКП заради младатъ комшийкъ! Многу веселу си прекарваме насаме!
66
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЩЕ КОГАТО БЯХА ПРОТЕСТИТЕ 2020 И СЛУЧАИТЕ НА ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ ОПРЕДЕЛИХ ТОВА КАТО НЕПРАВОМЕРНА УПОТРЕБА НА ПОЛИЦЕЙСКИ СИЛИ ЗА КОЕТО Е ОТГОВОРНА ГЛАВАТА А НЕ РЕДОВИТЕ ПОЛИЦАИ. Е СЕГА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ ТОВА Е ТОЧНО ТАКА, КОЛКОТО И ДА СЕ НАПЪВАТ ОТ ГЕРБ ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАТ !!!