Кой бил и кой бил бит на протестите? ГЕРБ срещу всички останали

Комисия в НС ще проверява полицейското насилие
Обновена: 22 юли 2021 14:38 | 22 юли 2021 14:07, Камелия Цветанова
212

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Временна комисия ще изясни обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година, като ще започне проверка и на твърденията за подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Това решиха депутати по искане на ИБГНИ.

По време на дебата депутатите от ГЕРБ влязоха в спор с всички останали.

"Полицията винаги е използвана за политически цели на тези, които искат чрез нея да бъдат във фокуса на обществото и да влязат в Народното събрание", скочи бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов от ГЕРБ.

Филип Станев от ИТН му отговори, че за пръв път чуваме бивш министър да каже, че полицията е използвана за политически цели.

Маринов призова изказването му да не се вади от контекста, защото "знаем как в едно шоу нещо извадено от контекста се налага като истина".

Маноил Манов от ГЕРБ обвини вносителите на предложението за създаването на комисията, че раздават присъди.

"Малко странно звучи да се бъркат две понятия като изсветляване на факти и обстоятелства и раздаване на присъди от парламентарната трибуна", обърна се той към Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

"Аз не видях бити протестиращи, а бити полицаи, а в тъмните векове ни връща служебното правителство", каза още Маринов.

Манов настоя комисията да провери и посегателствата срещу служители на МВР.

"Ако някой е извършил престъпление срещу протестиращите граждани, то никой от нас не трябва да забравя, че едни български граждани, изпълняващи служебните си задължения бяха подложени на опит за убийство, имаше опит да бъдат запалени, същите тези служители, които са охранявали колеги, те също са български граждани и това, че някои е издал някаква заповед, която може и да не ни харесва, не ги прави небългарски граждани", мотивира се той.

Още по темата
"Не бива да забравяме, че по време на тези протести лица с криминални прояви, се опитаха да влязат в политиката", добави Христо Терзийски, последният МВР шеф в кабинета на Бойко Борисов.

Борислав Сандов от ДБ призна, че също е бил арестуван по време на протестите.

"За пръв път попаднах в ареста, а и в цялата килия бяхме само такива, свидетели сме на унизително отношение и това бяха действия продиктувани от заповеди на политическите ръководители по това време", коментира той.

Според Иван Иванов от БСП хората са омерзени, както българските граждани, така и служителите, които се използват по един или друг начин от началниците си.

Мая Манолова пък риторично попита в чий извратен мозък един протест може да бъде преведен като метеж, като държавен преврат един протест.

"Има десетки примери за полицейско насилие, които бяха заметени. Като пример ще дам журналиста Димитър Кенаров, който беше пребит, докато си вършеше работата и прокуратурата не намери доказателства, за да започне разследване. Млади хора, образовани, грамотни, цветът на нацията беше в килиите на едно полицейско управление", настоя тя.

"Ако у вас имаше малко срам, щяхте да мълчите, истината за случилото се трябва да бъде осветена, а и виновните трябва да си получат заслуженото", обърна се към ГЕРБ председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Комисията, която сформираха депутатите, ще работи три месеца. В състава й влязоха по двама депутати от всички ПГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: ГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простотията превзема държавата.Не съм чул за бити на протестите ,но ако са бити малко са набити .
104
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислете си че сащ ще ни оправят! Каква заблуда и наивност! Най много да ни изгонят от ЕС, ама това си заслужаваме.
103
10
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Анонимен Гербав ***, *** се пише. Научете ги тези 20-тина обидни думи, които непрекъснато пишете за другите, а се отнасят за вас.
102
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полицай и лекар не се нападат! Когато някой засрашава човешки живот с 5 промила алкохол в кръта най малкоъто е да бъде извлачен от полицаите на безопасно място! Какво защитавате утрепките на божков? Чиста злоба и злоупотребяване
101
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има записи на влачени младежи зад колоните на партииният дом. Като казвам влачени става въпрос за буквалният смисъл на думата. Едни за краката други за ръцете и бяха прекарвани зад колоните. Това може да се види на записи в тубата. Също така се виждат и лицата на полицаите които извършат тази жестокост. Имаше и висш офицер който унижи пагона и плю на честа му. Имаше и много сеяндури които бяха докарани в подкрепа на местната полиция. Тези директно на съд и в пандиза поне за десетарка.
100
6
 
6
 
! Отговори
Възмутен DE преди 2 години
Докога ще ппиживате тая тема?! ТОВА ЛИ Е НАЙ-ВАЖНОТО?!Толкова много проблеми има за решаване!!! Писна ми от тъпотии,празни обещания и общи приказки! Плаща ве се да работите!!!!
99
9
 
5
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Майора Обаче никъде в Европа не обличат мутри с полицейски униформи и не използват ултраси за провокация на полицията уж от страна на протестиращите. Дребна една такава разлика :)
98
6
 
6
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Анонимен При назначен милиционер за Главен прокурор, да си говорим за образование, гербав *** :)
97
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блокади по пътищата и магистралите ре лечението за Радевата хунта!
96
8
 
14
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Пълен абсурд е искането за такава комисия! Във всички държави от ЕС се знае че когато се действа срещу полицията се използват адекватни средства вкючително водни оръдия и сълзотворен газ! И никой не се оплаква от полицейско насилие! Може би полицията трябваше да гали с перце , за да са доволни т.н.протестиращи! А това че с наши пари се чистеше след тях не се вижда както и че шепа хора са пт тях в парламента и пречеха на нормалното движение! Жалко!
95
6
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Даа А вие сте повече, бат' разбойко още ви плаща. Докога се предвижда?
94
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо толкова нападете герб? Те ли са виновни, че сте със средно образование, слушате чалга и целта на живота ви е ракията и салатата и не плащате данъци! Е наготово няма да ви паднат пари, спамете си за надницата от али баба!
93
4
 
5
 
! Отговори
Българско Лято преди 2 години
Победителите не ги съдят или раследват!! Само победените отиват на съд! Факт!
92
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимките виждам много стари лица от ГЕРБ те нямат ли си професии да си народен представител не е професия това е задължение към хората на България явно тези имат само задължение към собствения си джоб Да приемат закон в който народен представител може да е 4 години и после да си ходи откъдето е .Важи и за сегашните новоизбрани само тогава ще се оправим а не като се вкопаят в държавата с имунитет и без никакъв ефект за нас гражданите
91
6
 
4
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Гуфу Не, ние видяхме да бият протестиращи, а Вие сте видели уж друго, затова трябва да има разследване :) Какъв точно е проблемът, щом всичко ви е наред?
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждате че политиците са по бетер от народа :)) Митева е като некаква строга учителка в първи клас :))))
89
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Само глада ще ви накара да се молите за връщането на Бойко " - фактът, че безродната тиква търка наровете при бай Ставри ще ме държи сит.
88
7
 
4
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Гуфу А кой им каза да търпят, гербав ***? Защо стояха и чакаха ултрасите да безчинстват? А после "забравиха" кой точно хвърляше. Да не мислите, че сме прости, като бат' ви разбойко?
87
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ удариха ново дъно! Да предложат в комисията човек, който ще бъде разследван от същата тази комисия!Наглост! За тази партия конфликта на интереси е начин на работа!
86
4
 
3
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
До :)- А защо трябва да има разследване? Нима не видяхме всички тези неща, които описах?