Българин в РС Македония: Езикът на омраза е ежедневният ни живот

В РСМ няма съдия българин, прокурор българин, войник българин
26 юли 2021 12:07, Елка Василева
131
Българин в РС Македония: Езикът на омраза е ежедневният ни живот
Снимка: архив, БГНЕС

Българите, които живеят в Република Северна Македония, биха могли да бъдат полезни в диалога София-Скопие със свои предложения, защото този език на омразата, който българското общество го чете от медиите, това е ежедневният ни живот, а с нашите конструктивни и диалогични предложения може да намерим лостове да решим този проблем. Това заяви пред БНТ Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония - партия, създадена от българите в РСМ.

Един ясен сигнал би бил, ако РСМ започне да третира наравно гражданите на държавата, които се самоопределят като българи. Сега не е така, каза Колев.

Още по темата

"В конституцията на РСМ са изброени народите, които живеят в републиката. Българският народ и българите не присъстват в македонската конституция. Тъй като българите не са част от изброените, не може да има съдия българин, или прокурор българин, нито човек, който да работи в армията като професионален войник. Това е едно от основните нарушения на човешките права в посока на правото на работа и кариера", каза Колев.

Няма как да се съглася с твърденията на премиера Зоран Заев, че човешките права на всички в РСМ се уважават. За българите е изключително важно историческите въпроси да бъдат изчистени, защото те са предпоставка за създаване на т.нар. език на омразата. Различното тълкуване на историческото минало много често предизвиква този език на омразата, каза Колев.

Той е за преговори на РСМ с ЕС, но смята, че това няма как да стане, ако продължава този език на омразата и ако продължават да се репресират и дискриминират хората с българско самосъзнание.

Петър Колев заяви още, че Граждански демократичен съюз цели да се опита да повлияе на политическите и обществени процеси, които текат в РСМ и особено в посока, която се отнася за участието на българите в обществено-политическия живот.

Партията вече проведе срещи с българския президент и външния министър и ще търси диалог с колегите от българските политически партии, които са представени в НС.

"Няма как да не отбележа, че българският президент е първият български държавник, който прецени, че най-добронамерено и искрено трябва да чуе мнението за отношенията София-Скопие и от българите, които живеят в РСМ", каза Колев.

Той не скри разочарованието си, че през последните 30-ина години гласът на българите в РСМ много рядко се чуваше в София.

"Ако нашите сънародници албанци имат отворени врати за разговор и диалог със своите сънародници в Албания, ако нашите съграждани от сръбската общност имат отворени врати в Белград, за съжаление няма как да не констатирам, че за тези 20- 30 години като че ли липсва този диалог между българите, които оживеят в РСМ и официалните власти в София", каза Колев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
40
 
! Отговори
TCU преди 2 години
Сръбската провинция Македония! Най-бедната в Югославия, с най-простия и необразован народ! Народ, откраднат от България след Втората Световна Война, с "благословията" на комунистическата власт в България и Русия. Българска земя и население подарени на озлобените и комплексирани сръбски убийци и разбойници от партията на сатрапа Тито!Какво очакваме днес от тези еничари, които са насъскани срещу България като бесни кучета?! Зомбита в една ***, сатанинска страна!!!
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имам едно предложение към петар колев...да дойде в софия и да разследва като адвокат говора на омраза срещу неговия сънародник митко георгиев.да издири хората нагло и безцеремонно напсували и изгонили митко от струмица и да ги тикне в затвора.
53
2
 
15
 
! Отговори
Дж.Роб.Бидон преди 2 години
"В конституцията на РСМ са изброени народите, които живеят в републиката. Българският народ и българите не присъстват в македонската конституция." Също във усраина
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименда но той е политик и публична личност и като такъв трябва да свиква с говора на омразата...
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимени сега какво трябва да направим?да го обожествим?
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петър Колев от Щип е истинския български патриот в Северна Македония. Виктор Канзуров е внедрен агент на сръбските тайни служби, какъвто беше по-рано Младен Сърбиновски.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До предложениеОТКЪДЕ ДА ЗНАЕШ МОЖЕ ЗАЕВ ДА ПРЕДПОЧИТА СТИХОВЕТЕ НА ВАПЦАРОВ...
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До предложениеСТИХОТВОРЕНИЕТО НЯМА ДА ТЕ НАПРАВИ БЪЛГАРИН...ГАРАНЦИЯ ТИ ДАВАМ.ТРЯБВА ДА СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ НАИВНИК,ЗА ДА СИ МИСЛИШ,ЧЕ ЕДНО СТИХОТВОРЕНИЕ ЩЕ ТЕ НАПРАВИ БЪЛГАРИН...ТОВА ЧЕ АМЕРИКАНСКАТА ПОСЛАНИЧКА КЮРДКАТА ХЕРО МУСТАФА РЕДОВНО РЕЦИТИРА СТИХОВЕ НА БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ ПРАВИ ЛИ Я БЪЛГАРКА?АМИ НЕ...АЗ ПОЗНАВАМ ЕДНА РУСКИНЯ,КОЯТО ЗНАЕ ДЕСЕТКИ БЪЛГАРСКИ СТИХОТВОРЕНИЯ НАИЗУСТ,НО ТОВА ПРАВИ ЛИ Я БЪЛГАРКА.АМА ЧЕ ГЛУПАВО СЪЖДЕНИЕ.
47
3
 
6
 
! Отговори
предложение преди 2 години
Идва Заев в София при Бойко Василев в Панорама става прав и започва стихотворението " Аз съм българче " , но с патос , не ей така да мине , не дай си боже да обърка нещо дава му се право да се поправи в следващата Панорама . Още на следващия ден да започват да преговарят .
46
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ДА ЗАБРАВЯ ПРЕДИ ВРЕМЕ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ИМАШЕ НЯКАКЪВ ПРОТЕСТ И ТОГАВА БЪЛГАРИНЪТ МИТКО ГЕОРГИЕВ ОТ СТРУМИЦА ЗАЯВИ,ЧЕ Е БЪЛГАРИН ОТ МАКЕДОНИЯ И ВМЕСТО АДМИРАЦИИ ПОЛУЧИ СОЛИДНА ДОЗА ПСУВНИ И ОБИДИ ОТ НАСЪБРАЛОТО СЕ МНОЖЕСТВО...ИНТЕРЕСНО ЗАЩО МИТКО ГЕОРГИЕВ НЕ СЕ ОПЛАКА ТОГАВА ОТ ГОВОР НА ОМРАЗА В ЗАБЕЛЕЖЕТЕ БЪЛГАРСКАТА СТОЛИЦА СОФИЯ.ВСЕ ПАК ПЕТАР КОЛЕВ Е АДВОКАТ НАЛИ?
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В МОМЕНТА ГОВОР НА ОМРАЗА СРЕЩУ МАКЕДОНЦИТЕ ИМА ОТ СТРАНА НА МЕДИИТЕ И В БЪЛГАРИЯ И В МАКЕДОНИЯ.
44
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЗИ ИСКА СУТРИН ВСЕКИ ГРАЖДАНИН НА Р.МАКЕДОНИЯ КАТО СТАНЕ ОТ ЛЕГЛОТО ДА СИ КАЖЕ:АЗ ОБИЧАМ ПЕТАР КОЛЕВ И ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ГО МРАЗЯ!ТОЗИ НА КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕ ЗАЩО Е ТОЛКОВА ИНФАНТИЛЕН И СЛЕД КАТО ИСКА ДА СЕ ЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА ТЕПЪРВА ЩЕ БЪДЕ ОБЕКТ НА ГОВОР НА ОМРАЗА ВЪВ ВСИЧКИ АСПЕКТИ.
43
12
 
6
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Какво хваля Кауна Радеф, нали именно неговата кому-фашистка партия е продала Македония на ком-фашиста Тито. Нали на СС Момата мама му, е създала тъй наречения македонски език. Комунистическите изчадия, са най голямото зло за България и Македония..
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСПОРЕД ТЕБЕ...А СПОРЕД ЮТЮБ И НАЦИОНАЛНИЯ ЕФИР НА МАКЕДОНИЯ КАК ГИ Е НАРИЧАЛ...КАТО НЕПРОСВЕТЕНИ,ОБЪРКАНИ,НЕГОДНИЦИ...ОЩЕ ПО-ЗЛЕ КАТО Е АДВОКАТ...ДАС Е ЗАПОЗНАЕ СЪС ЗАКОНИТЕ В МАКЕДОНИЯ ТОГАВА.ЕЗИКЪТ НА ОМРАЗА ПРИНЦИПНО Е НАВСЯКЪДЕ И ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД.АЗ ПОЧТИ НЕ МОГА ДА НАМЕРЯ В МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛЕН ЕФИР ЕЗИК НА ОМРАЗА СРЕЩУ БЪЛГАРИ,ДОКАТО В СКОПСКИ ТЕЛЕВИЗИИ ИМА ЕЗИК НА ОМРАЗА СРЕЩУ МАКЕДОНЦИ...
41
14
 
9
 
! Отговори
Радев е предател преди 2 години
Правителството на Румен Радев вече р взело релението да предаде националните ни интереси, просто чакат удобния момент да ни го съобщят.
40
2
 
15
 
! Отговори
От Германия преди 2 години
До анонимен 6:От тия 100000 с бг паспорти от Македония са реално българи не повече от 5000. За останалите 95хил. няма по-лоши хора от българите-фашисти и по-добри от сръбските им братя. Но иначе стискат българския паспорт.
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ние се държим с македонците, както германците с швейцарците и руснаците с украинците...
38
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО ВОДЕЩАТА НЕ ГО ПОПИТА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ДА НЕ СИ ГОВОРИ С КАРАКАЧАНОВ?ЯВНО МАЛКО ПАРИ СА МУ ДАВАЛИ...АМА ИМА ЕДНА ХУБАВА ПРИКАЗАКА С ПАРИ И БАБА ЗНАЕ...КАКЪВ МУ Е ПРОБЛЕМА-ИМА РЕГИСТРИРАНА ПАРТИЯ В МАКЕДОНИЯ И КАТО ЛЕГАЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ СУБЕКТ ЗАПОЧВА БОРБАТА С ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА...ТОЙ НЕ ВИЖДА ЛИ ВСЕ ПАК НА КАКЪВ ЕЗИК НА ОМРАЗАТА Е ПОДЛОЖЕН БОЙКО БОРИСОВ ТУК В БЪЛГАРИЯ?
37
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национализма е мнго нова и модерна формулировка, която разделя хората. Ако попитате един поданик на цар Самуил какъв е по народност - българин, македонец или грък? - ще ви гледа недоумяващо и няма да разбере въпроса ви.
36
3
 
7
 
! Отговори
Пазете се преди 2 години
Пернишки Сатанисти с връзки във всички Държавни институции унищожават неудобни хора!