Грешно е, че се избягва терминът "коалиция" за бъдещия кабинет

Моделът на лидерската партия се оказва единствения възможен у нас, смята Даниел Стефанов
27 юли 2021 14:50, Анисия Иванова
58
Грешно е, че се избягва терминът "коалиция" за бъдещия кабинет
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Участниците в преговорите за създаване на кабинет са оптимистични, което дава индикатори, че шансовете за създаване на кабинет са по-големи от тези да не може да се създаде правителство. Въпреки това, никога не трябва да изключваме възможността оптимистичните преговори да се превърнат в скандал и кабинет да не може да се излъчи. Това заяви Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт, в ефира на “Бизнес старт”, с водеща Живка Попатанасова.

Още по темата

Според Даниел Стефанов по всяка вероятност кабинет ще има, защото партиите вече са доста изморени от изборите. Тази умора може да се разгледа на няколко пласта - първо откъм послания. Партиите нямат какво ново да кажат на своите избиратели, техните послания и на сегашните, и на предишни избори бяха едни и същи и трета предизборна кампания би била измъчена. Друга причина е финансовият аспект на изборите, защото предизборната кампания излиза доста скъпо за политическите формации. Малко от тях имат финансовия капацитет, чрез които спокойно да изкарат поредната кампания. Трети избори генерално са рискови за държавата, поясни също гостът, защото в момента има твърде много важни решения, които Народното събрание трябва да вземе, вместо да се разпуска след месец работа. Поредни избори ще изместят фокуса от тези важни въпроси и те отново ще останат нерешени. Не е малък и шансът при невъзможност на партиите да сформират правителство отново, те да бъдат наказани от избирателите, които на последните избори бяха с 600 000 души по-малко.

Даниел Стефанов посочва, че на този етап ГЕРБ вече са в политическа изолация. Според него това е странно, като се има предвид близостта на резулта между тях и спечелилата изборите партия Има такъв народ - под процент, което се равнява на двама народни представители.

Президентът Румен Радев наскоро заяви, че БСП са “най-надеждният” партньор на бъдещото управление и то не само математически, но и идейно. Според Стефанов обаче на този етап никой не може да каже кой на кого е най-надежден като партньор. Консултациите между партиите се случват при закрити врати, без медиите да имат възможност да видят какви теми се дискутират. Изявленията след разговорите не са особено информативни, което ни поставя в неведение.

Даниел Стефанов смята, че се забелязва особено изразено избягване на термина “коалиция”, което е грешен манталитет. Гостът посочва, че коалицията е най-добрият възможен инструмент за управление, когато няколко политически играчи заедно трябва да поемат отговорността за държавата. Според политолога много е важно партиите, които ще дават подкрепа на ИТН, да имат условия, независимо колко народните представители имат в парламентарните си групи.

“Има такъв народ" към момента не са политическа партия, а движение, което трябва да се превърне в партия докато е на власт.”

Според Даниел Стефанов, когато една партия е на власт, тя трябва да има изградени механизми, чрез които да филтрира различни идеи и интереси, които биват предлагани на масата, както и инструменти за получаване на обратна връзка от избирателите. Към момента "Има такъв народ" се е обособила като лидерска партия, което ѝ пречи да изгради споменатите механизми. Гостът добави, че в България моделът на лидерската партия се оказва единствения възможен. Доста често партиите са персонализирани и се свързват най-вече с едно лице - лидера си. Хората очакват от този лидер да поеме отговорността, а като имаме предвид, че Слави Трифонов не се кандидатира за народен представител и няма да влиза в изпълнителната власт, това създава притеснение дали не вървим в грешната посока.

“България е имала най-големи проблеми в моменти, когато политическата воля не е персонализирана и политическите лидери не са там да поемат отговорност.”, категоричен е политологът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По темата за съдебната система гостът коментира, че първоначално изглежда, че всички вървят в една и съща посока, но се забелязват съществени различния за начина, по който тази реформа ще се случи. Демократична България искат главния прокурор да се избира от квалифицирано мнозинство в Народното събрание, а Има такъв народ искат той да се избира пряко от народа. Друг проблем при съдебната реформа е, че тя е средносрочна тема, няма как да стане веднага, а българските избиратели най-често гласуват на базата на краткосрочни цели, които могат да видят веднага. Това е основната причина ГЕРБ да има успехи толкова години подред, смята Даниел Стефанов. Според него самата фиксация върху съдебната реформа е грешка, защото по-належащите проблеми са четвърта вълна на коронавируса, както и входирането на Плана за възстановяване и устойчивост към Европейската комисия.

Целия разговор вижте във видеото.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Никк преди 1 месец
Струва ми се че ИТН е партия, която има за цел да вкара демокрацията в България, а не да бъде лидерска партия
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верно не е коалиция, а ОПГ.
54
2
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 1 месец
ГЕРБ САМ СЕ ПОСТАВЯ В ИЗОЛАЦИЯ, ЗАМЕСТРА ДЕЙСТВИЯТА НА БОРИСОВ СРЕЩУ РАДЕВ- ДЕМОНСТРАТИВНО НЕ ОТИДОХА НА КОНСУЛТАЦИИ. ОТ ТЯХ НЕПРЕКЪСНАТО ГО АТАКУВАТ С ИЗМИСЛЕНИ ГРЕШКИНА НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ( ПАРТИЙТЕ В НС БЕЗ ГЕРБ ПРЕДСТОИ ОГРОМНА ЗАКОНОДАТЕЛНА ДЕЙНОСТ, ЗА ДА ПРЕМАХНАТ ГЕРБАЖИЙСКАТА КОРУПЦИЯКОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ ЩЕ ПОДВЕДАТ ПОД ОТГОВОРНОСТ МИНИСТРИ И АДМИНИСТРАТОРИ- НАРУШАВАЛИ ЗАКОНА И ТО ГРУБО И НЕМОРАЛНО..
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Президентът Румен Радев наскоро заяви, че БСП са най-надеждният партньор на бъдещото управление и то не само математически, но и идейно." ДругарЕ, кажете нещо!
52
2
 
6
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ ДОБРЕ! преди 1 месец
ББР---ЩЕ ОСТАНЕ ДЪРЖАВНА , ЗА ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ ХРАНИЛКА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДАЛАВЕРИ НА НОВОТО ПРАВИТЕСТВО И ....В КРАЙНА СМЕТКА ЩЕ БЪДЕ ОГРАБЕНА ОТ СЪЩАТА ТАЗИ ЧЕРВЕНА ХУНТА!-----НО НИЩО....В КРАЙНА СМЕТКА , ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ И ОЩИНСКИ СОБСТВЕНОСТИ , ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН , ЗА ДА НЯМА ЗА В БЪДЕЩЕ , ХРАНИЛКИ ЗА НЕГОДНИЦИ!
51
1
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ СБЪРКАХА В ЕДНО преди 1 месец
...ЧЕ НЕ ПРОВЕДОХА , ПЪЛНА ПРИВАТИЗАЦИЯ В ДЪРЖАВАТА И НАЛАГАНЕТО НА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ВСИЧКИТЕ СРЕДСТВА ЗА ПРОИЗВОДСТВО В БЪЛГАРИЯ!ТАЗИ ГРЕШКА---ОСТАВИ МАСА НИШИ ЗА БЕЗКОНТРОЛНО ВЛИЯНИЕ НА БИВШИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ХРАНТУТНИЦИ И МЪРЗЕЛИВЦИ , И ПОДХРАНИ ФАЛШИВИТЕ ИМ УБЕЖЕНИЯ , ЧЕ "СОЦ-а Е ЖИВ" ...И ИМА БЪДЕЩЕ....!
50
1
 
4
 
! Отговори
та така преди 1 месец
не е коалиция , договорка е .
49
2
 
5
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ... преди 1 месец
ТОВА СА ПОСЛЕДНИТЕ НАПЪНИ НА ОТРОЧЕТАТА НА БИВШИТЕ СОЦ-УПРАВЛЕНЦИ , КОИТО НЯМАТ НИКАКВИ ДРУГИ РЕАЛНИ МОТИВИ ЗА ВЛАСТТА --ОСВЕН ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ЕВРО-ФОНДОВЕТЕ И БЕЗКОНТРОЛНО ДА ХАРЧАТ ОТ ТЯХ!...АЛЧНОСТТА , ЗЛОБАТА И ЗАВИСТА --СА ТИПИЧНИ ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОСТОТИЯ И ТЯ С НИЩО НЕ Е ДОПРИНЕСЛА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВНОСТТА---НАПРОТИВ , ДОРИ Я ЛИКВИДИРА СЪЗНАТЕЛНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО!
48
0
 
5
 
! Отговори
Анализатор преди 1 месец
"шансовете за създаване на кабинет са по-големи от тези да не може да се създаде правителство". Това е цитат. Чак сега разбрах, че според политиците, техните лози и сицио, между кабинет и правителство няма разлика. Те не знаят българския език. Кабинет е място, простраство за работа, а правителството би трябвало да е изпълнителна власт. С такива журналисти, политици и финансисти, не бива да се очаква бляскаво бъдеще за страната.
47
1
 
7
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ... преди 1 месец
ТИЯ "ШОУ-ПОЛИТ -ПРОГРАМИ" ЩЕ ГИ ИМА ---ДОКАТО НАРОДА РАЗБЕРЕ , ЧЕ "СОЦ-ДЪРЖАВНИЯ МОДЕЛ" ВЕЧЕ НЕ РАБОТИ И НЯМА КОЙ ДА ГО ФИНАНСИРА ! ТОЗИ МОДЕЛ НЯМА БЪДЕЩЕ И ВСЕКИ КОЙТО СЕ ОПИТВА ДА ГО РЕАНИМИРА , Е ПЪЛЕН ***! ..ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ САМИ , КОГАТО УЧАСТНИЦИТЕ В ТОЗИ ШОУ- СПЕКТАКЪЛ , ПОЧНАТ ДА ДЕЛЯТ ПАРИ И ВЛАСТ С НОКТИ И ЗЪБИ....! НЕИЗБЕЖНО Е!!!!!!!!!!!!!!!!1
46
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
само кремълските инжинери знаят какво са ни приготвили продажниците русофили защото путин не може да се примири със силна България !!!!!АААААААА?????
45
1
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
"СОЦ-ДЪРЖАВАТА ---ТРЯБВА ДА ОТМРЕ"....поради липса на собствени ресурси и мотивация за РЕАЛЕН ТРУД!!..."соц-държавния модел"----МОЖЕ ДА ГЕНЕРИРА САМО КОРУПЦИЯ И ДЕЗОРГАНИЗАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО!---БЪДЕТЕ СИГУРНИ .."ЧАЛГАРСКИЯ СОЦ" , ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ , СЪЩО КАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ И СДС! НЕИЗБЕЖНО Е!!!!!!!!!!!!
44
2
 
4
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 месец
Българските политически мишлета , трябва да слушкат големите батковци от ЕС и САЩ---защото те дават парите , за да се ИЗПЪЛНЯВАТ ПРОГРАМИТЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЕВРОПА!КОЙТО НЕ СЛУШКА---ДА ХОДИ ДА СТРОИ "РУСКАТА ЕВРАЗИЯ"...ЗА БЕЗ ПАРИ ..!----НИТО ЕС , НИТО САЩ ИМАТ ИНТЕРЕС ОТ СИЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФИГУРИ В БИВШОТО СОЦ-ПРОСТРАНСТВО , А ИМАТ НУЖДА ОТ ЛИГЛЬОВЦИ И ШОУМЕНИ , КОИТО ДА СА ПОСЛУШНИ И ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ТЕХНИТЕ РАЗПОРЕЖДАНИЯ, КАТО В УКРАЙНА , БЪЛГАРИЯ.. И Т.Н./."ПО-МАЛКО ДЪРЖАВА---ПОВЕЧЕ БИЗНЕС "
43
3
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 месец
След като и простите чалгари , станаха политици ---ВРЕМЕ Е "ДЪРЖАВАТА " ДА ОТМРЕ , КАТО ВЪРХОВНА ИНСТИТУЦИЯ!--------"ПО-МАЛКО ДЪРЖАВА"...ОЗНАЧАВА , ПОВЕЧЕ РЕАЛЕН БИЗНЕС , ПОВЕЧЕ КОНКУРЕНЦИЯ НА ПАЗАРА, ПО-МАЛКО ДЪРЖАВНО ФИНАНСИРАНЕ И КОРУПЦИЯ, ПО-МАЛКО ДАЛАВЕРИ С ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА ЗА СЛУЧАЙНИ ХОРА И НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ В РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА.... ВРЕМЕ Е --ВСЕКИ ДА ПОЧНЕ ДА РАЗЧИТА ЕДИНСТВЕНО САМО НА СЕБЕ СИ!)
42
3
 
4
 
! Отговори
че те отдавна преди 1 месец
До ИСТИНАТА Е ЕДНА: са на хранилка при ЕС. Като чуят за евро-фондове и лигите им текват - то те евро-фондовете са за това предназначени, да бъдат крадени от послушни политически марионетки - квото не им е спуснато от Брюксел е популизъм. Докато има глупаццци дето да гласуват все така ще е
41
3
 
7
 
! Отговори
НЕ ВЯРВАМ НА ОЧИТЕСИ преди 1 месец
КАКВИ СПРЕТНАХА ПОРЕДНИЯ ПРЕВРАТ БЕЗ ДА ВИ ПИТАТ
40
2
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ЕДНА: преди 1 месец
Не знам какво и къде го е казал Фигуранта , че БСП --"е най-надеждния партньор във властта" , но е ФАКТ , че БСП/бкп не са в състояние да вземат властта с избори , ПРОСТО ЗАЩОТО ВЕЧЕ НИКОЙ ИМ НЯМА ДОВЕРИЕ , А И ВСЪЩНОСТ ТЕ СА "ПАРТИЯ -БЕЗ ИДЕОЛОГИЯ"...както и всички останали участници в политиката!--НАСТЪПВА ОБАЧЕ НЕЩО , КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ-"КРАЯ НА ДЪРЖАВАТА"....защото това се иска и от ЕС---"по-малко Държавна хранилка за случайните хора в политиката"!ДЪРЖАВНИЯ МОНОПОЛ--ТРЯБВА ДА УМРЕ!
39
3
 
9
 
! Отговори
Гумен Смрадеф преди 1 месец
Няма грешка, просто се прави еднолично правителство в угода на Ка уна от Славяново.
38
3
 
7
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 месец
Сучат,въртят нещо не отбягват "статутквото" - не се вижда някаква надежда за каквато и да било промяна....Всички се въртят около кокала и са съгласни на коалиции само и само да се докопат някак си до кокала...Не искаме никакви партии и коалиции....искаме мир,сигурност и спокойствие!!!
37
2
 
15
 
! Отговори
Стана като в приказк преди 1 месец
Първо беше Царя, после Пъдаря и сега Шута - спасявайте се от тази жалка Балканска дупка наречена България