Държавата ще плаща 75% от заплатите на затворените бизнеси

Остава и мярката 60 на 40
59
Държавата ще плаща 75% от заплатите на затворените бизнеси
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство предлага една нова мярка в кризата - 75 на 0, която ще се прилага към всички затворени бизнеси и там ще се покрива 75 процента от осигурителния доход на засегнатите лица, като ще се поемат 75 процента от осигурителните вноски от страна на работодателя. 

Още по темата

Тази мярка е разширена с включването и на самоосигуряващите се лица, съобщи социалният министър Гълъб Донев, цитиран от БТА.

Всички мерки, с изключение на мярката 60 на 40, която и сега се прилага, ще бъдат приложени на трети и четвърти етап от здравния план, свързан с пандемичната обстановка.

Донев отбеляза, че всички тези мерки са инкорпорирани в етапите на плана за управление на здравната криза.
Мярката 60 на 40 ще продължи да се прилага така, както и в момента - при спад в оборота с 30 процента, подпомагането от страна на държавата ще бъде 50 на сто от осигурителния доход на осигурените лица и съответно 50 процента от осигурителните вноски за здравно и социално осигуряване на вноските, плащани от страна на работодателя, каза вицепремиерът.

Очакваме одобрение и подписване на споразумение с Европейската комисия по отношение на новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", от където евентуално ще бъдат насочени допълнителни средства по мярката "Запази ме" и "Заетост за теб", каза още Донев. По думите му тези мерки са в подкрепа на бизнеса, особено "Заетост за теб", където се субсидира заетостта на безработни лица, които на практика са наети отново на работа за определен период от време. Обикновено досега това се е прилагало за шест месеца.
Ще продължи да се прилага и патронажната грижа за хора над 65-годишна възраст и за хора с увреждания, които са в невъзможност сами да се обслужват. Продължаваме и мярката за подпомагане на родителите с деца до 14-годишна възраст, когато се наложи затваряне на училищата и преминаване към дистанционно обучение, и трябва родителите да вземат неплатен отпуск, каза още социалният министър.

Всички мерки, които са планирани и имаме готовност да задействаме на всеки един етап от усложняването на епидемичната обстановка, ще бъдат в подкрепа на българските граждани, в подкрепа на бизнеса, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
21
 
! Отговори
... преди 2 години
А инфлацията ще я плащаме вскички.
34
0
 
17
 
! Отговори
Комунизъм-Дефиниция преди 2 години
Система при която за полагащите Тежък Физически и Тежък Интелектуален Труд - Всичко е Платено и са Прегърбени като Р0бе от Данъци и Такси за да може за По-Равните Другаре - Всичко да е БезПлатно с Парите Изкарани от р0бете!
33
1
 
25
 
! Отговори
22 преди 2 години
НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО ДЪРЖАВНИ ПАРИ! ИМА ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. Така, че всичко плащме ние - ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ! РАБОТЕЩИТЕ! Голяма част от които даже не могат да си позволят разходи за лятна почивка от заплатите, изкарани с честен, коректно положен труд.
32
0
 
11
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 2 години
Капитализъм - за Вас, Комунизъм - за Нас!
31
6
 
6
 
! Отговори
Шоши Лебеда преди 2 години
Промяната на Радев, другари и другарки.
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се напълнят всички болници и започне да се запълва арена Армеец нека затварят.До тогава обаче,заради заразени,дето 80% от тях не го усещат да се затваря е ФАШИЗЪМ!
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ковид пари има, за пенсии, заплати - няма.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какво стана, нали бяхте против затварянията и се раздавали много пари... а да, това беше преди вашият Г да седна на котлона и да му се пече отдолу и да носи отговорност.
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз па искам да видя какво толкова ще стане ако не се затваря?Даже да се махне това ''умно'' извънредно положение,което никаква работа не върши!Да си живеем като преди Ковид!Защото гледат от другите държави и повтарят като папагали техните действия.Заразени колко да са заразени?Важно е колко са с тръба в гърлото.Заразени има по няколко пъти вече и какво от това ако не боледуват?!
26
2
 
9
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Служебното правителство е съставено от комунисти и назначено от комунист! Това ли ви е идеята за промяна??? Да насърчаваме бизнесите да не работят? Ами ако бизнеса е некадърен и му падне оборота с 30%, пак ли да му плащаме? Ами дако му падне със 100%? Колко време ще ги издържаме тези хрантутници??? Егати промяната. Запомнете едно - промяната в България винаги е комунизъм! Като гласувате на сляпо получавате комунизъм! Този долу, дето каза че ще имигрира го подкрепям. И аз се махам от тук!
25
0
 
5
 
! Отговори
Славчо преди 2 години
Суверенът така реши.
24
1
 
17
 
! Отговори
Народен гняв преди 2 години
Така както са се засилили с новата измислена ковид вълна, предвиждам бурни метежи на есен, само някой да се осмели да въвежда нови ограничения и затваряне на бизнеси и градове. Хората са обезверени вече, а някои напълно психясали и ще си го изкарат на улицата. Тогава ще стане страшно!
23
0
 
13
 
! Отговори
От криза към криза преди 2 години
Най-добре работи мярката, теглим пет милиарда и ги раздаваме на фирми на наши хора авансово, преди изборите или далаверките с ББР.
22
1
 
17
 
! Отговори
Казах Ви Вече преди 2 години
Най-Опасният Вариант на КОДИВ е Варианта Брюксел, унищожил Здравето (Психическо и Физическо), Малкият и Среден Бизнес, Икономиката, накратко Живота на 100-ци Милиони с Неадекватните си мерки за борба с нещо по-безвредно от Сезонен Грип! При това постигнал всичко това с Вашите Пари от Данъци. Невероятно е, ума ти не го побира, щото в други времена главите им щяха да са на колове на централният площад - за пример...
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е навсякъде,във всички най-напреднали западни и източни държави.Навсякъде държавата подпомага.Тук толупа като ви окраде 30-тина милиарда никой не се обади,ама сега неговите *** ревете че правителството ще дава на затруднените бизнеси.Досега толупа даваше само на приближените си големи фирми.На малките хора и фирми нищо,да фалират.А той трупаше милиардите в кюлчета,а на хората казваше че ев нормално за тях да няма нищо,за да е фискално стабилна държавата.Тари-кат долен,всичко се връща
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо ще плаща,после ще иска да ги боцне,а после ще забрави да плаща.
19
5
 
7
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
Радвате ли се на промяната на Юмрука, скачачи?
18
1
 
20
 
! Отговори
Комунизъма се Върна преди 2 години
Спете Спокойно Деца! С Вашите Пари - за Техните хора - без грам свършена Работа!! Това и при БКП го нямаше, наистина е Нов Световен Ред!!
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо изобщо ги затваря тогава и пари откъде?
16
0
 
24
 
! Отговори
Безумие преди 2 години
Защо държавата ще затваря бизнеси и ще ги обещетява с нашите пари от данъците и таксите които събира. Това някакъв нов комунистически капитализъм ли е?!Нека пазара определи кой бизнес да остане отворен и кой не. Ако има клиенти да си ги обслужва, ако няма да затваря.