Радев: България се нуждае от иновативно здравеопазване

Фокусът трябва да е върху професионалното развитие на медиците
63
Радев: България се нуждае от иновативно здравеопазване
Снимка: Прессекретариат на президента

От младите медици, избрали да останат да работят в България, зависи в голяма степен възможността за провеждане на реформи в българската здравна система. Като нация няма как да постигаме амбициозни цели без ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие млади специализанти по медицина. На срещата бяха обсъдени  предизвикателствата пред професионалната реализация на младите медици в България и начините на решаване на проблемите, допълват от прессекретариата на държавния глава.
 
Като основни недостатъци бяха идентифицирани ограничената възможност за специализация, условията на труд и ниското възнаграждение, които демотивират дипломиралите се лекари да се реализират в българската здравна система. Държавният глава отбеляза инициираните от служебното правителство промени в нормативната уредба, засягаща специализацията на младите лекари в България. Румен Радев посочи, че очаква промените да направят по-привлекателни условията за работа на  медиците, които започват своята кариера у нас.
 
По думите на Румен Радев водещ приоритет в работата на бъдещо редовно правителство трябва да бъде увеличаване на възможностите за специализация на младите медици с активното участие на държавата. В момента едва 20% от завършващите лекари могат да започнат специализации „държавна поръчка“.
 
Проблемът със значителните диспропорции във възнаграждението на различните позиции на медиците в общински и държавни здравни заведения също трябва да бъде решен, подчерта президентът. Румен Радев посочи, че въвеждането на електронно здравеопазване и електронна здравна карта ще допринесе за повече справедливост и яснота в системата. „Необходимо е да се работи за по-добро прогнозиране на нуждите и по-голяма предвидимост в кариерното развитие на младите медици, за да получават те по-качествено обучение, както и последваща реализация в болничните заведения у нас“, заяви президентът.
 
На срещата със специализантите беше обсъдено и неравномерното разпределение на човешките и технологични ресурси в здравната система, което затруднява достъпа до качествено здравеопазване в голям брой населени места в страната. В разговора с държавния глава младите лекари изразиха мнение, че университетите също трябва да се включат активно в осигуряването на следдипломна квалификация на студентите по медицина. По думите им трудът на специализантите е от ключово значение за ежедневното функциониране на здравните заведения.


63
Още по темата: медициРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във от страната на РАДЕВ и бандата му РУСОСИФИЛИСТИЦИ-изменници....
56
2
 
8
 
! Отговори
Чистито преди 1 месец
Бедните и неграмотни хора ще си сърбат попарата която си надробиха...
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
....и от нов президент се нуждае България. Ако може веднага!!!!
54
6
 
19
 
! Отговори
Трендафилов преди 1 месец
България се нуждае от съвършено нов обичащ хората президент !!!
53
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така, така! Чипиране, чипиране! И тогава всички ще сме комунисти и предатели, като РадеФ!
52
3
 
15
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
Затова ли прати тоя *** Кацаров на море?
51
7
 
17
 
! Отговори
моч преди 1 месец
България се нуждае фигурантът-диверсант и хунтата му от побеснели от алчност и злоба болшевишки копои да се ометат час по-скоро не само от институциите , а и от пределите на родината ни !!!!
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекар комунист виждал ли си ? Здрасти Докторе
49
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тоя се изкиха по здравните въпроси. Фуражка
48
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поздравления г-н Президент! Промените в България се случват! Бавно но се случват.Показател е, че цялата гробарщина вие на умряло. Още веднъж поздравления г-н Президент и успешен втори мандат!!!
47
7
 
16
 
! Отговори
предизборно преди 1 месец
тоя не спира да се саморекламира :)
46
17
 
2
 
! Отговори
Народът преди 1 месец
Ние искаме ГРОБ, БРОБ, ГРОБ и ГРОБ!!! Саааамо ГРОБ, саааамо ГРОБ, сааааммоо ГРОБ!!!!!!
45
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев, народът си сака ГРОБ! Последните 12 години го показват! Народът не иска иновативно здравеопазнване, народът гласува и прегласува за ГРОБ, който съвсем умишлено го държи на дъното на ЕС во веки веков!
44
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Това всеки го знае. Е трябва са каже нещо човекът, заплатата трябва да се заработи
43
3
 
13
 
! Отговори
доходите преди 1 месец
здравеопазването трябва да е профилактично , минимум 2 пълни прегледа на организма за година . но само ЯМР струва 400 - 500 лв , за това България е на първо място по смъртност в ЕС .
42
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България се нуждае от президент, а не от долнопробен предател.
41
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 39 Пликчето за Радев не беше ли уж точно за трансплантация? Много бързо си забравяте собствените версии.
40
8
 
29
 
! Отговори
нищоправещият преди 1 месец
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
39
4
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Дъртите фелдшери лекуват младите има още много да учат :)))
38
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България здравеопазването е супер, само трябва да си Бойко Борисов. Звънкаш и правят трансплантация на приятел.