Слави далеч от политиката - неговата сила и проклятие

Трифонов нямал план, а партиите се питат има ли задкулисие
131

Остават броени дни, в които ще се изясни дали предложеният от ИТН проект на правителство ще бъде одобрен. От партията са убедени, че имат общи приоритети с ДБ, ИБГНИ и БСП, но лидерите и на трите партии оцениха ситуацията като сложна.

Каква е тя според социолога Първан Симеонов?

"Има бърза еволюция в позицията на ИТН. На предишните избори казваха, че дори подкрепа няма да приемат. Еволюираха и вече са доста системни. Поизгубиха бомбастичния ефект, партията влезе в едно русло. Вече възприемат БСП. Не могат да спрат ДПС и ГЕРБ да ги подкрепят. Беше любопитно, че ДПС участваше в консултациите. Всички без ГЕРБ, но с ДПС, ми се стори странна логика", заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" пред Bulgaria ON AIR.
 
Според него президентът е вдигнал много високо летвата със служебния кабинет, а кабинетът на Трифонов е много по-блед.

"Хората му са неопитни, лутат се, нямат план. Едните го виждат като свой кабинет - отговорността, за който носят. Бил той и кабинет на малцинството. Другите го виждат като форма на коалиция. Нормално е от ИТН да си представят това като своя отговорност, а обиграните политици да си представят това като договорка, в която да обвържат нещата в името на перспектива във времето", обясни Симеонов.

"В преобладаващата си част обществото иска кабинет, а не нови избори. Желае промяна, но не желае да се стига до крайности. Старите партии искат да имат яснота. Нови избори биха означавали лоши неща за тях. Започвам да се замислям дали ще е толкова лошо за ГЕРБ. В създалата се каша няма да са малко хората, които ще кажат: То май по-добре беше предишното. ДБ със сигурност би спечелила при нови избори, но не много. В БСП се видяха ясни трендове надолу. БСП сега получава шанс да определя играта в страната. Тя не иска нови избори, иска да е патрон на нов кабинет. ДПС не знам колко по-добър резултат ще отбележи, видя се, че резултатът е слаб. ИБГНИ при нови избори може да не влезе в парламента", смята социологът.

По думите му това, което партиите на протеста сами си причиняват, е изключително вредно за тях самите.

Хипотезата, че Румен Радев убеждава БСП да не подкрепи проектокабинета на ИТН му прилича на интрига. Чуха се критични гласове от страна на президента и служебния кабинет спрямо действията на Трифонов, отбеляза Симеонов и добави, че премиерът Стефан Янев е задал логични въпроси.

"Трябва да следим ще има ли искри между Радев и Трифонов. Това са двете главни печеливши фигури от протеста. Радев беше като знаме на целия процес. Ако се скарат, това е обезсилване на обаянието на самия протест. Трифонов поддържа профил на отдалечен от политиката. Това е неговата сила и проклятие. Много хора около Трифонов мразят политиката. Как да правят преговори и дипломация? Трифонов и Борисов ужасно много си приличат", категоричен е социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
9
 
10
 
! Отговори
логично преди 2 години
Бай ставри толкова се е объркал че ще приеме фигуранта Радеф.
85
6
 
4
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
До сега не знаех, че партиите можели да говорят и питат. Как Трифонов ще е далеч от политиката, като е лидер на партия. Той вече и Методиев борисов е просто само един пожарникар по тази логика на социолозите и политолозите. Честито на тези, които си даряват субсидийките ! Ще е по-добре, ако си дарят собствените пари, а не тези от данъците на хората и фирмите. Между впрочем, очаквам Харвард 1 и Харвард 2 да се издигнат.
84
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Ставри.Освен че чкш др Борисов,чакаш Гешев бре! Те "играха" в един отбор ако помниш! Сега заедно,ще си платят вересиите Герберски!!!-:)))
83
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Ставри! Нещо се обърка пенсио а? ЧАКАШ ПРИ ТЕБ,БИВШИЯТ КОМУНИСТ И МУТРА от прехода др БОРИСОВ ДЕМЕНЦИО!-:)) Какъв Румен ти се върти в тиквата сега бре???
82
12
 
11
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Ние тук чакаме Румен да се яви при нас. Имаме търпение, ще почакаме. При нас най-ниско са насилниците и родоотстъпниците. Ще му покажем кривините. Той ще има време да размисли и да се покае.
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що глупости се изписаха и изприказваха от 4 месеца. И сътвориха.
80
18
 
15
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Гласувах за този човек 2 пъти! Съвсем съзнателно, защото знаех,че само той може да свали,бившият комунист Борисов от власт! Ама не знаех, че е толкова *** човек бе братче! Оплю служебното правителство,послало му червен килим към властта! А той се оказа,по " дръглива баба" от самата мутра!! -:(( Е? Има ли 3 ти избори,ще гласувам за ДБ! Да знам че с Костовисти и ***! Но Мутрата,не бива ,да се връща! Той приключи с властта!!!-:)))))
79
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всеки си има някви таланти, но слав не мисля, че е за там, един сериозен политик, отговорен, ще излезне и с вдигната глава, ще каже: благодаря на нацията и всички гласували за нас/мен, всичко което обещах ще го спазя, ето какво следва ..... и започва да говори, не да се крие като ваксинирана ***
78
2
 
18
 
! Отговори
Алтер преди 2 години
Ей, чак сила, още нищо не сме видели от партията ИТН.
77
4
 
21
 
! Отговори
НИКОЙ преди 2 години
До Анонимен 72,73 То пък чалгарите са с такава "богата" душевност,"изящен" изказ и "висок" интелект,че са обект на подигравки точно поради своята елементарност,невъзпитаност и ограниченост.Що се отнася до това,че Славуца е талантлив певец,шоумен и музикант,то надявам се,че е казано иронично.Тази вкиснала физиономия нищо друго освен неприязън не може да предизвиква.
76
2
 
27
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Какъв спасител си избрахте само. Няма го нито в парламента, нито е част от правителството. Баси лудия народ.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 77 що за коментар е "хак да ви е", ако им е, то и на теб ще е, от коя планета идваш чадо, че нямаш акъл в празната кратуна?
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кулеков нещо се губи
73
1
 
3
 
! Отговори
1919 преди 2 години
Само Черноморец Бургас и тесни пичета варненски!!!
72
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз гласувах за божков и съжалявам, че той не спечели, той поне може да мисли, отделно присвоеното му, го намери на черния пазар, гешев, яко е въртял далавери на негов гръб с неговите вещи
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накъдето и да се обърнеш в този сайт е пълно с . Аман...
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имаме и хора със скъсани дънки и череп пръстен
69
8
 
5
 
! Отговори
vesko56 преди 2 години
Хак да Ви е Слави ! Преди гласувахте за ГЕРБ и Шкембе войвода , сега за простака Слави ! Много Ви отиват всичките тия ! Те са Вашето отражение !
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам да отворим дарителска сметка за създаване на най-развития изкуствен интелект на света. Той трябва да има само 1 цел - да бъде министър председател. Явно е май, че в България по друг начин няма да стане.
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
73 аз съм 72 под теб, нито съм го обидил, нито съм излъгал, човека си е талант в това което написах, за друго не става просто, възможно е да има там някви дето казват, че бил бял наркоман на кока, но това са слухове, не е твърдение, че наркоман имаме във власта