Стефан Янев посети Старосел: Държавата трябва да е при хората

Премиерът призна, че и да поискаме помощ по въздух, може и да няма кой да ни я даде
Обновена: 5 авг 2021 18:04 | 5 авг 2021 18:00, Красимир Ангелов
75
Стефан Янев посети Старосел: Държавата трябва да е при хората
Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да е при хората, затова съм тук в Старосел, където е обявено частично бедствено положение заради разразилият се вчера пожар, заяви служебният премиер Стефан Янев, предаде БТА.

"За съжаление ситуацията не е никак радостна, защото има хора, които са загубили не само имуществото си, но и до голяма степен живота си. В тази връзка държава ще направи всичко където и както е възможно, за да помогне, но по правилата които съществуват и според възможностите, които държавата има", посочи Янев.

То посочи, че ще бъде използван както Фондът за бедствия и аварии, така и възможностите на бюджета. Където е възможно ще се финансира по социални програми за подпомагане на отделни пострадали хора, така и където е необходимо да се възстановява и инфрструктурата.

Още по темата
Всички тези хора, на които къщите и имуществото са изгорели са преживяли голям стрес и много от тях имат нужда от психологическа помощ. Затова от утре на тяхно разположение ще има двама психолози от ВМА, които да им помогнат за тяхното психологическо възстановяване, отчете премиерът.

В село Старосел той беше запознат със ситуацията от главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

По данни на пожарната изгорели са шест къщи и 2 000 декара земеделска земя, от които 750 декара борова гора.

Ситуацията, като цяло е под контрол, има един проблемен участък в местността Гарванов камък, където са насочени доброволци и екипи на пожарната. Докато има слънце ще има и напрежение, коментира комисар Николов.

Стефан Янев изрази мнение, че България трябва да има собствен капацитет да гаси пожари по въздуха, защото в сегашната ситуация може и да се окаже невъзможно да се търси помощ с такава техника отвън.

"Единствената ни възможност е да търсим такова съдействие по механизма на ЕС за координация за гражданска защита. Аз го казвам като възможност, но дали ще има нужда да го поискаме зависи от оценката на обстановката. Дали някой ще може да ни предостави такава помощ е друга тема – виждате какво се случва в Гърция, Турция и Италия", отбеляза Янев.

В Старосел остава да дежурят три противопожарни екипа и две водоноски, а в близкото село Кръстевич, къде вчера също горя пожар, два екипа и една водоноска.

Кметът на община Хисаря Пенка Ганева каза, че е предоствила на хората документи да си подготвят, комисия ще описва щетите и след това ще подадем заявления във Фонда за бедствия и аварии.
 


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само дето Бойко беше на момента при пожарите там на често, има достатъчно снимки. А сега виждаме, че Радев е на опера, а Янев на третият ден след като всичко загина се сети да отиде по костюм и с погнуса в засега трите райони!
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен бойко пие като смок, само от по 200 евро бутилката нагоре. на повечето му аудио записи е все пиян
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен професионализъм в неговият случай означава да оставиш отговорниците на институции да си вършат работата, а не да се слагаш на всичко и на всякъде. видяхме банкянският професионалист докъде докара нещата.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обзалагам се, че сега ще хванат няколко "престъпника " от ГЕРБ за тези пожари... 100 % някой невинен ще изгори за да ги злепоставят...
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 60 В какво се изразява професионализма? Може би че идва чак на другия ден след като всичко е свършило, може би професионализъм е да кажеш да не си сигурен във ваксините и да оставиш бог знае колко хора да умрат при следваща вълна, а може би професионализъм е да спреш строителството на всичко, да уволниш няколко шефа, след това да върнеш някои от тях да им се извиниш, че си сбъркала и да се не усетиш, че може би проблема е в теб. Големи професионалисти. Няма що и то за 2 месеца.
63
12
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 1 месец
Точно от такъв Министър председател имаме нужда българино!-:))))
62
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Янев е чистичък, по бяла ризка, с лъснати обувки, едва свалил с погнуса костюма да се занимава с някакви си ***! Гаче забрави кога риеше локвата в с.Поповица, Пловдивско, където е роден?
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Трол на ГЕРББойко не пие. Ако си гледал интервюта с него щеше да знаеш, а не да плюеш. И най- важното винаги когато народа е имал проблеми е бил на място. Независимо дали е пожар, икономическа криза или здравна. Нека не забравяме кога пое държавата след управлението на триглавата ламя в най-тежката икономическа криза в световната история. Това през което е прекарал държавата малко могат да се похвалят или не в най- новата история на България.
60
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Определено много по професионално отколкото при герб. Без БСП нищо хубаво не става в България.
59
0
 
1
 
! Отговори
Snorky преди 1 месец
Може и да трябва, но не е.
58
0
 
1
 
! Отговори
Ла пиовра преди 1 месец
Много добра идея да се съберем пред президенството - оттам директно при бай Ставри.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо само тролим, а не се съберем пред президентството и да го изгоним?
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега се вижда ефектът от източените преди два месеца язовири от министърът на икономиката Кирил Петков. Хората в Старосел казаха, че чешмите са пресъхнали.
55
3
 
6
 
! Отговори
Тъпи и упорити преди 1 месец
5 години тролим срещу президента Радев, в резулат вдигаме неговия рейтинг постоянно.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Янев, а ти сега имаш ли още чувството, че някой те подслушва?
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гонят местните за да не им зададат въпроса например как така синът и дъщерята на Янев са назначени в борда на директорите на Булгартрансгаз и НЕК съответно.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сетила се мара да се побара
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Връщах се от София към Чирпан и видях преди два часа кортежа, за който предположих, че е на Янев или на Радев.Бяха същите джипки за които червените си изплюха плюнките по Бойко. Та, си викам сега каква е разликата и май всичко беше стани да седна?
50
1
 
11
 
! Отговори
Червен Фатмак преди 1 месец
До Трол на ГЕРБАко Тиквата беше сега министър председател щеше да е цяла нощ при пострадалите и да помага и то от първия ден, а не както този *** Янев, който хубаво се е наспинкал и с бялата риза с погнуса е отишъл да отбие номера.Ето това е разликата между Борисов, който го е грижа за народа и Радев ***, който се старае да избие колкото се може повече българи!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ногу грозен тоя, нема убавото куремче като наш Баце.