Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела

Искането за изслушването му – нарушаване разделението на властите
Обновена: 16 авг 2021 07:44 | 16 авг 2021 07:44, Елка Василева
307
Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела
Снимка: архив, БГНЕС

Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор Иван Гешев коментира за БТА заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му в рамките на насроченото за вторник извънредно заседание на парламента.

Още по темата

След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт, каза още Гешев.

Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната, посочи главният прокурор.

Той допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна, заяви още Иван Гешев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
3
 
0
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 176 Ами подкрепете го, че и вас, тро.ло.ве.те, заедно с него, да пратим при ветковци и сие, ама наистина, не - по каксетски.
145
5
 
12
 
! Отговори
венци преди 2 години
Каскета цяла година криеше издевателствата на животните в униформи.Утре сутринта всички пред парламента.Ще го водим под колоните на МС.Там нагледно ще го запознаем със случилото се на 10-ти юли.
144
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истината 170 - бре, ти си само за КС и съветник на "резиденто"!
143
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Геша трябва да бъде подкрепен в борбата му срещу престъпните олигарси! Черепа, Маджо, Цветан Василев, Баневи, Ветко и Вълчо платиха миналото лято на разни миризливи протестъри да искат оставката на Геша!
142
7
 
17
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
А можеш да изнася пред медиите СРС-та по не приключили дела, така ли.
141
3
 
3
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 172 Че то кой изобщо прави разлика между различните мафиотски кланове в България?
140
5
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Каскета иска да каже, че работата на прокуратурата не е негова отговорност. Това вече фарс и връх на абсурдите.
139
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората на Черепа не правят разлика между Парламент и Съдебна палата.
138
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недосегаемо ***, а бре гешефт, то и СРС-та не могат да се пазят и да се публикуват и са по дело на друг прокурор, но ги публикува, като наруши закона, че и паметта му кратка, направо е идеален!
137
7
 
16
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Идеята на трите власти е те да се контролират една друга. Гешев яко се е объркал.
136
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те тия дела, никога няма да приключат, значи никога няма да има изявление така ли? Айде на трибуната да се обясняваш каскет с каскет.
135
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе, че то тоя гладен прокурор кой изобщо може да го викне за обяснения. Сигурен съм, че и свети Петър не може да му свали показания. според него де.
134
9
 
9
 
! Отговори
noname преди 2 години
Каскет не се опитвай да се скриеш, също си вземи дипломата да я покажеш. Ако въобще имаш такава.
133
8
 
4
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Каскетът се прави на цар. Абсолютно всички в демократичната държава подлежат на контрол и съдебно преследване за извършени престъпления. Единствено царят/ кралят е безотчетен и недосегаем за земното правосъдие, защото се предполага, че ще отговаря пред Небесното. Но колко такива монархии останаха. Само България и Русия май.
132
10
 
13
 
! Отговори
свилен преди 2 години
Гн ГЕШЕВ след като и двамата бивши министри декларираха , че веднага сасезирали прокуратурата за насилието ,аз искам да знам колко години ще ви трябват да повдигнете обвинение . Явно че 1 година е малко . Заплатите които получавате така ли забавяте да ги вземете
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинявам се: пареКселанс.
130
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак кьор фишека и димка, та да не се разбере че Кирил Петков е незаконен министър. По Конституция този човек не може да бъде министър, понеже има и канадско гражданство. От Канада няма документ, че вече е приела отказа му. Т.е. е налице нарушение на Конституцията. И всички актове на Петков са нищожни. Осъзнавате ли каква значи това. Всичко, което е подписвал няма правна сила. Всичко. Пак димка, за да не видите тоталното пропадане.
129
4
 
8
 
! Отговори
до к.151 преди 2 години
Това разследване за очевидни нарушения на полицаи, вкл. и началник сектор, може да приключи в рамките на 2 седмици и още 2, максимум 3 седмици за определяне наказанията на извършили сериозни нарушения полицаи, които са за уволнение и даване на прокуратурата.Мин. Маринов замота нещата и чак мин.Терзийски наказа провинилите се с леки дисц. наказания. А прокурорите точат разследването над 1г, което е парелселанс опит за замазване на тежкото провинение.
128
4
 
9
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Независимостта на съдебната система е само условна. Всъщност те са зависими от суверена, чийто представител е НС. Освен това трябва да бъдат изцяло подчинени на законите, които отново суверенът, посредством НС, е формулирал. Магистрати са само съдиите, прокуратурата най-после трябва да бъде зачислена към изпълнителната власт, към която всъщност принадлежи и от която изкуствено е отделена. И да се подложи на най-строг контрол, защото превърнаха идеята за независимост в дерибейщина.
127
5
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
не може да даде информация за тези дела на лица извън прокуратурата ----///----- Значи когато вадеше информация по делата на президентския съветник и на Васил Божков, Гешев е нарушавал закона от най-високо ниво. Нарушения на закона от позицията на Главен прокурор е престъпление срещу Правосъдието, тоест Гешев е държсвен престъпник-рецидивист? Това е държавна измвна, нали?