Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела

Искането за изслушването му – нарушаване разделението на властите
Обновена: 16 авг 2021 07:44 | 16 авг 2021 07:44, Елка Василева
307
Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела
Снимка: архив, БГНЕС

Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор Иван Гешев коментира за БТА заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му в рамките на насроченото за вторник извънредно заседание на парламента.

Още по темата

След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт, каза още Гешев.

Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната, посочи главният прокурор.

Той допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна, заяви още Иван Гешев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе верно ли че Киро Харварта е с двойно гражданство? Тия дето го направиха министър знаят ли, че сега всичките му решения са нищожни? Кой юрист предложи човек с двойно гражданство за министър, при условие че това е противоконституционно? Кажете кой, че да му скъсаме дипломата.
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я заминавай, като те викат хората.Какво си се заобеснявал...Този парламент вече всеки го слага където си иска.
124
3
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
В академията на МВР (Милиционерското учулище) навремето влизаха само хора, които нямат морална дилема да защитават комунистическия сатрап Бай Тошо от народа. Гешев и Бойко Борисов са влезли с ясното съзнание, че ще млатят с палките хора, на които им се иска смяна на комунистическата сатрапия с демокрация. Те са си едни морални из роди, това е горчивата истина.
123
4
 
7
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Мина една година, каскет. Кажи за тези, дето набързо ги приключи, като изобщо не ги започна. НС иска да те пита принципно защо не работиш, а не - конкретни подробности по делата.
122
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
152 дипломата на Гешев беше публикувана. Но ми е интересна дипломата на тия дето искат оповестяване на данни по неприключени дела от къде е? Защото много мирише на купено.
121
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Доцента, к.140 Аз също съм доцент и пледирам, че бившият 3г. курсант във факултета Държавна сигурност, а след разтурянето му - във фак.Национална сигурност Гешев е длъжен при повикване да се яви в НС и да даде обяснение пред депутатите в комисията по сигурност или в заседателната зала.Конкретният повод са жестокостите, извършени от полицаи над протестиращи през юли м.г.Очевидно премиерът ББ и С.Ц. не са попаднали на подходящо лице за гл.прокурор.Нерде курсант в ДС, нерде юрист от ЮФ.
120
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдебната власт под ръководството на Каскета е тотално забуксувала и забатачена. Затова се наложи парламента и депутатите да разследват подслушване, да търсят дискове, да разпитват в комисия Пилето и т.н. Докато не се рестартира правосъдието така ще е
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
148 прокурора не може да казва на другите прокурори как да си вършат работата. Ако има проблем, тогава се намесва, но не може да им вземе делата и той да ги решава. Абе прочетете си закона бе. И не може да даде информация за тези дела на лица извън прокуратурата. Само след приключено дело може да оповестява данни на закрито заседание в НС. Подчертавам приключено дело!
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
147 прокурора има право да иска преписки по дела, но няма право да ги оповествява. Прокурора оказва контрол върху прокуратурата, но не изкарва данни по неприключени дела извън нея. НС не е прокуратура, а освен това е от друга власт, законодателната. Прокуратурата е от съдебната. Даде ли се информация по неприключено дело е нарушение на Конституцията, при това толкова сериозно че КС трябва да бъде сезиран веднага. Ужасно е когато в НС не познават законите и Конституцията на държавата.
117
4
 
7
 
! Отговори
Марин преди 2 години
За разлика от някои хора, които са учили право в платения НБУ, Гешев явно е учил достатъчно макар и да не е завършил с пълно 6 в академията на МВР, където не те приемат само с тест по обща култура.
116
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
прокурора няма право да изисква тези дела, има си прокурори по тях ---////---- За какво тогава е Главен прокурор?
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
142 Парламента няма право да иска данни по НЕПРИКЛЮЧЕНИ дела. Абе вие законите на държавата познавате ли ги или си пишете на изуст, каквото сте прочели в някой вестник?
114
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой нормален юрист ще иска оповестяване на данни по неприключили дела? ---///---- Иван Гешев го правеше редовно. Или не си разбрал?
113
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев и Борисов при предишното правителство настъпиха много мутри, фигуранти и шпиони ---///---- Не съм го забелязал. Това доказано ли е? По какъв начин са ги настъпили?
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
144 комунизма свърши, ъпдейтни се!
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много неграмотни се оказаха "новите", а голяма част от тях са юристи! Боже опази! Кой нормален юрист ще иска оповестяване на данни по неприключили дела? Луди ли са? А и прокурора няма право да изисква тези дела, има си прокурори по тях. Иначе ще е налице закононарушение. Абе тия в НС не познават законите на държавата, но закони щяли да създават. Луди неграмотници.
110
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев няма какво да се осланя на разделение на властите.БГ е парламентарна република и не може да смята, че съдебната власт е независима от НС. Да не говорим, че навремето ББ си избра за гл.прокурор С.Ц., а след 3 години двамата с Цацаров избраха за гл.прокурор колегата на Боце от Милиционерския институт Г.Димитров, бившият курсант 3 г. във факултета Държавна сигурност и след разтурянето му - във фак.Национална полиция Ив.Гешев.Посочете кой от двата факултети е юридически: ДС или НП?
109
3
 
10
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Гешев и Борисов при предишното правителство настъпиха много мутри, фигуранти и шпиони и затова е тоя напън, да се свали прокурора и специализираната прокуратура.
108
6
 
12
 
! Отговори
Доцента преди 2 години
Новите депутати до такава степен са правно неграмотни, че се налага Гешев да им обяснява основни принципи от Конституцията. Просто ужас са тия!
107
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искането да се дава обяснения по неприключени дела е само доказателство, че някои хора с юридическо образование трябва да си скъсат дипломите.