Петков нямал законово право да иска оставки във ВМС - Сопот

Това гласи позицията на "Държавна консолидационна компания" ЕАД
19 авг 2021 22:21, Петя Славова
46
Петков нямал законово право да иска оставки във ВМС - Сопот
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката не може еднолично да иска оставки на част от Съвета на директорите на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД, гр. Сопот (ВМЗ) и да извади дружеството от структурата на "Държавна консолидационна компания" (ДКК) ЕАД, както и да поиска оставката на изпълнителния директор Ясен Спасов. Това е записано в позицията на  "Държавна консолидационна компания" ЕАД, разпространена до медиите.

Управителните органи на ДКК ЕАД и дъщерните му дружества могат да се назначават единствено чрез специална процедура в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за неговото прилагане, уточняват от компанията.

Още по темата

"В писмо от 18 август 2021 г. ДКК ЕАД запозна министър Петков в подробности с казуса във ВМЗ, като поиска неговата подкрепа за разрешаването му. Ръководството на ДКК ЕАД е уверено, че със съвместни усилия и в резултат на предприетите вече мерки ще бъде постигнато благоприятно развитие според насоките на принципала", пише в позицията на ДКК.

От там уточняват, че има конкретни критерии за освобождаване на Борда на директорите на ВМЗ Сопот. Сред тях са настъпила смърт, подадена на молба за освобождаване, осъждане за извършено умишлено престъпление от общ характер, тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения

"По отношение на намеренията на министър Петков за изваждане на ВМЗ Сопот и други дружества от холдинга ДКК ЕАД, обръщаме внимание на факта, че съществуването на ДКК ЕАД като структура, която управлява предприятия със стратегическо значение за страната чрез независим Съвет на директорите, е единственият гарант, че тези предприятия ще останат независими от променливите политически интереси във всеки един момент", информират още от ДКК.

От ръководството на дружеството оценяват желанието на министър Кирил Петков да внесе подобрения и прозрачност в дейността на холдинга и дъщерните му дружества.

"Отчитаме като свой съществен пропуск липсата на проактивна публична комуникация за дейността на ДКК ЕАД, която несъмнено е създала у министъра усещане за липса на прозрачност в дейността на организацията и го е поставила в ситуация да прави изводи за резултатите на ДКК ЕАД на базата на непълна информация", пишат в позицията си "Държавна консолидационна компания".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
1
 
! Отговори
ей преди 2 години
скъсаха тия гербаджий да пишат глупости,така още повече се затриват-КРАДЦИ
39
4
 
0
 
! Отговори
сигурно преди 2 години
ще си взимат ,,довиждане,, да започват, защото иначе ще ,,летят,, през прозорците
38
4
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Има,има !!! И ГЕРБ-СУДЖУК го знаят добре !!! Венсеремос !!!!
37
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Назначените Калинки за директорчета са там, за да служат на конкретни олигарси. Как чак сега забелязах че им липсвала прозрачност? Освобождане при смърт?! А да не би случайно да са си предвидили в наредбичките и онаследяване на поста от наследниците им?
36
12
 
13
 
! Отговори
обикновен българин преди 2 години
Вярвам на Кирил че защитава интересите на държавата(сиреч моите) и спира крадците.За да иска оставки - значи че там се краде не се управлява добре и положението е трагично.За което плащаме всички ние! Това нещо турчин да ми обяснява в парламента че Кирил не бил българин - че кой тогава е?
35
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че няма право. Кирил Петков е незаконно министър. Докъде стигнахме, само.
34
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, Сопот не е в Канада червей нагъл. А ти не си българин, че да раздаваш правосъдие в България!
33
18
 
18
 
! Отговори
абе преди 2 години
тоя как му е канадското име сигурно КИРЕ КРАДЕЦО с канадска транскрипция
32
2
 
14
 
! Отговори
Абе преди 2 години
В Сопот язовир има ли, знае ли някой.. ?
31
10
 
19
 
! Отговори
достатъчно преди 2 години
са РУСКИТЕ КРАДЦИ от БСП,не щем и такива от КАНАДСКАТА КОМПАРТИЯ
30
10
 
20
 
! Отговори
на ТОЯ преди 2 години
баща му сигурно е АГЕНТ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ щом са ги оставили да избяга в КАНАДА и сега отрочето напира да се върне в скута на партията майка БСП
29
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е едно недорасло ***, лигльо, син на номенклатурчик. Източи поне 15 големи язовирач ако не и повече само за да се снима пред тях. В резултат стотици хора от поне 20 села са на воден режим.
28
11
 
19
 
! Отговори
миризливо канадче преди 2 години
хващай си пътя към твоята родина КАНАДА ти не си взел канадско гражданство,взел си българско
27
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе нямал право !крадците в съд и в затвора
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 Въобще не си нормален, сигурно са те изпуснали от Курило
25
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ПОБЕДА! САМО ГЕРБ!
24
27
 
12
 
! Отговори
До 20 трол преди 2 години
"Сега живеем много по зле отколкото при Борисов". Вие, гербави престъпници да, по-зле живеете. Ние, нормалните хора живеем по-добре!
23
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чистене на гербавата cмpaд!
22
16
 
12
 
! Отговори
Маджароварски преди 2 години
Герберасите върнаха социализма, е с известни ралики, че при соца цоцаха всички по малко, а сега шепа олигарси прибират всичко. Тиквата нали щеше да пуска Химко Враца и да прави 100 държавни бензиностанции? Де са тез умни калинки дет ги предлагат тез неща да им дадем орден Георги Димитров.
21
16
 
18
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Уволни ги всичките дисциплинарно Петков, и нек си търсят правата в съда...)))там ша ги турят на борсата за по 4 месеца на минимално, па след 5 години ше намерят справедливост...