Разруха и хаос: Поискахме изчегъртване и отиваме на трети избори

Партиите на протеста ще загубят най-много, посочи Харалан Александров
24 авг 2021 11:10, Анисия Иванова
278

Социолози прогнозират едва 1% шанс за съставяне на кабинет с третия мандат и отбелязват, че "Има такъв народ" губи подкрепа. Защо партиите не намират общ език?

"По всичко личи, че отиваме на трети избори. Интересното е, че всички ще загубят от трети избори, особено т.нар. партии на протеста и промяната. Парадоксът е в това, че те не могат да се преборят със себе си. Може разрушителните тенденции в сферата на политиката да доведат до сериозни разрушения в другите сфери", посочи социалният антрополог Харалан Александров в "България сутрин".

По думите му политиците не са лоши хора, които следват само собствените си страсти. Поканени били да изпълнят определена задача и да свършат някаква работа.

"Бяха извикани на власт, за да махнат лошите, нали така? Задачата им беше да изчегъртват, да изриват. Кирил Петков каза: Много успях да изрина за тези няколко седмици. Когато искаш да разрушиш нещо, ти наемаш булдозер. Той не може да ти построи нещо. Трябва друг тип лидерство и организация. Ние поискахме да имаме хора, които ще изчегъртват и наказват", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че е много важно дали разрушителната тенденция продължава да доминира в обществото или е започнал да се връща здравият разум, което означавало хората да понесат несъвършенството на живота и управлението.

"В такава ситуация най-добре е да си опозиция. Борисов в началото каза: Искаме да избягаме на хиляди километри. Сигурно е, че ГЕРБ няма да загуби. Бяха много атакувани и тормозени, но удържаха. Все повече хора започват плахо да си припомнят времената, в които постоянно се режеха ленти. В момента се случва хаос и разруха", каза още социалният антрополог.

На мнение е, че БСП започва да си връща част от подкрепата, а поведението на Нинова започва да се възприема като конструктивно.

"Не защото Корнелия се държи много по-различно, а защото другите успяха да отидат отвъд нея. Дотам стигна радикализацията. Сигурно е, че постепенно ще се направи опит деструктивните тенденции да бъдат овладени", изтъкна Александров.

Той вижда сделка с дявола от страна на "партиите на промяната", за да преборят "партиите на статуквото". Александров визира "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Оказа се, че тези политици са драматично неподготвени. Влязохме в процес на промяна с много нисък капацитет. Те не знаят елементарни неща за начина, по който функционира човешкият ум. Вървим с бърза скорост към депресия. Много важен въпрос е защо с такава радост се втурваме да мразим", подчерта социалният антрополог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
6
 
16
 
! Отговори
до Малко за политика преди 2 години
Когато в една държава във валутен борд,само за два месеца цените на стоките се вдигнат в пъти,а цената на тока почва да прави рекорди за Гинес нещата стават повече от неприятни.Правителството се е омотало като *** в кълчища,но още по-интересно е твърдението че имаме работещ парламент.И като имаме в повече 2 милиарда събрани приходи защо няма пари за каквото и да било?Още няколоко месеца такова образцово управление и *** ще реве за Борисов.Не че искам Борисов да се връща,ама натам върви..
154
4
 
15
 
! Отговори
до ОФ-ето преди 2 години
значи има събрани 2 милиарда лева, а тогава ЗАЩО КОКОРЧО ЦИВРИ ЗА ОЩЕ, да не би да му трябват за изборите на Рундю, а това за РАБОТЕЩ ПАРЛАМЕНТ направо кърти миФки, ако в моята фирма така се работи още това лято щях да съм на минус общо взето ХУНТАТА СЪЗДАДЕ ПЪЛЕН ХАОС, защото нищо, ама нищо не тръгна да се движи напред, само на задна карат
153
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 170 Ами събраха два милиарда със скъпия ток от Народа, а не от "мутрите"...и това било "промяната" !!! Да ти е честита - плащай !
152
1
 
13
 
! Отговори
Стоедин преди 2 години
До Зозо А дано! Простотията на хората обаче е понякога е безгранична. За справка - ДБ през последните 3 години.
151
5
 
22
 
! Отговори
1 преди 2 години
Борисов си е за смяна,но тези които днес са на власт се оказаха потресаващо некадърни.Добре че 90% от промишлеността и финансите са частни та държавата се държи над водата.Лошото е,че зелените чорапи,майчета,корнелчета,чалгаджии и други подобни дърдорковци могат само да дрънкат но за реална работа не стават.Всякакви там харварди и пр.умни,учени в чужбинаи, красиви и интелигентни се върнаха тук за да лъжат и крадат.Те ако бяха много кадърни,щяха да успеят на запад,ама не са.
150
18
 
7
 
! Отговори
Поет преди 2 години
ама как народа им го нахака на герболите а?на онез простите дето говорят по-зле от каруцари, пък иначе били ного способнимуахахахаколко хубаво станагерб да отиде в зандана
149
21
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
"В момента се случва хаос и разруха"? Къде го видя това социалният антрополог. Имаме работещо правителство и работещ парламент. Къде е хаоса. Има събрани два милиарда повече приходи от заплануваните за полугодието. Къде е разрухата? Това са опорни точки на гербаджийската пропаганда. Учудвам се че ги казва точно Харалан Александров.
148
15
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Нали знаете, че държавата във финансов план живее по основния финансов закон - Бюджета. Служебното правителство изпълнява бюджета, заложен от ГЕРБ още миналата година. Така че въпросите за цените на пръжките - към Винету.
147
7
 
8
 
! Отговори
ЗА КОН преди 2 години
200 милиарда окрадени и раздадени на баджанаци за 3 мандата.Полза НУЛАЗатова в политиката само до 2 мандата - 8 години
146
5
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рундю талибанина до октомври така ще се оака, че и на балотаж няма да иде :)))))))))))))
145
1
 
6
 
! Отговори
Пян Гъ до 156 преди 2 години
А защо мислиш, че нямам нормална работа? Както и че съм ***, пиян или и двете? Приятелю, не се подвеждай от тези дребни трикове. Неудобно ми е да ти кажа кой съм, защото ме познават доста хора... а става дума за политически теми. Нищо де, ти бъди здрав и си харчи парите, без да гледаш цените на стоките. Дай боже всекиму.
144
3
 
13
 
! Отговори
д-р ХАОС преди 2 години
не завиждам нито на фигуранта нито на фигуранта на фигуранта СЪЖЕЛЯВАМА ГИ, от медицинска гледна точка
143
9
 
26
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Наесен бат Бойко пак ще го вика *** да му спасява ***, но Гешев ще има още повече работа - като почне от Фигуранта, Канадеца, Чашков и т.н.
142
8
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Хаоса и разрухата я създава оня в балканския б,у,н,к е,р. Слави Трифонов нищо не извърта, само пречи това да се случи
141
4
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Защо завижда,те ли на фигурата и хората му?? Та чорбаджиите сте на светлинни години от тях.
140
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално това с промяната беше пълна глупост. ГЕРБ си управляваха даже доста добре.
139
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е мътна вода, фигуранта и хората му ще станат милиардери, само гледайте.
138
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пян, ама нямаш никакви грижи. И не купувам котлети, а филе. Като цяло, рядко гледам цените на стоките. Намери си нормална работа и ще видиш, че и при теб ще стане същото.
137
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половин милиард отидоха на вятъра за избори а един милиард за Хемус изчезна яко дим. Комунистите от служебното правителство в момента крадат държавата като за последно.
136
4
 
16
 
! Отговори
до АНОНИМНИТЕ преди 2 години
бяхте и си останахте и си оставате аутсайдери, вЕрно можете да чегъртате... плочките около питоарите за кучета, пробвайте с четка за зъби... пишете яко за де се загубите в превода, но С БОЙКИКЕВ НАПРЕД ще ви заведе най-много до Боянския водопад