Скокът на горивата, търсенето и предлагането оскъпили стоките

Янев: Сега е нужна разумна фискална политика
91
Скокът на горивата, търсенето и предлагането оскъпили стоките
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на горивата на световните пазари се отразяват пряко и непряко на стоките от първа необходимост, за съжаление горивата в последните години поскъпнаха, посочи служебният премиер Стефан Янев по време на парламентарния контрол.

Той отчете, че търсенето и предлагането в пандемията е имало резки спадове и подскоци.

Още по темата

„В момента икономиките се възстановяват, включително и българската, която се развива добре“, каза Янев.

Той цитира данните на НСИ, според които инфлацията е средно около 3%, като при възможност за изваждане на прякото влияние на цените на горивата тя би била в рамките на нормалното – около 0,7% на годишна база.

„Очевидно сме в отворен пазар, но възможностите на политиката на националната банка и съответно българското правителство да влияе пряко върху цените са доста ограничени. В това отношение се налага една благоразумна фискална политика. В актуализацията на бюджета се предвиждат определени намаления на планирани разходи, както и на първоначално планирания бюджетен дефицит, което допълнително ще доведе до овладяването на общата тежест върху бюджета”, посочи служебният премиер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Стоките оскъпяха защото покрай затвори-отвори-пак затвори и така вече две години имитиране на грижи за хората доходите им сериозно намаляха и съответно потреблението намаля. И тьпите български търговци решиха да наваксат като надуят цените с 20-30% за една година. И не им идва на ъкъла че като имаш 1000 лв за харчене колкото да надуеш цената пак само 1000 лв ще можеш да похарчиш.
66
0
 
5
 
! Отговори
гупости преди 2 години
През 1996 Жан Виденов ни разправяше че доларът поскъпнал защото Нефтохим закупил долари. 2.5 милиона Българи напуснаха родината заради този некадърник.Цените нарастват когато нарастват парите в обръщение или намалява производството. Явлението е известно още като стагфлация. Причината е че правителството "печата пари" като раздава кредити. При Жан това бяха "кредитните милионери" / "мутрите".
65
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
***
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първия български воклук който ще влезе в пандиза заедно с Кире Язовира и Асен Очичките
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО ДАННИТЕ ОТ ТАЗИ СТАТИЯ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОЦЕНЯТ ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОСКЪПВАНЕТО.НАЙ-ВЕРОЯТНО СА СПЕКУЛАТИВНИ. ЦЕНАТА НА БАРЕЛ НЕФТ СТАНАЛА ЛИ Е ПО-ВИСОКА ОТ 150 USD ИЛИ НЕ?! ЗАКОНЪТ ЗА МАКСИМАЛНАТА ПЕЧАЛБА НА КАПИТАЛА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОРАЖДА СПЕКУЛА ПРИКРИВАНА ОТ "ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ". АМИ АКО НЯМА "ТЪРСЕНЕ", ЦЕНИТЕ ЩЕ ПАДНАТ ЛИ ДО НУЛАТА?!!! А АКО СЕ ОГРАНИЧИ "ПРЕДЛАГАНЕТО" ДО 1 САМО ЛИТЪР ЦЕНАТА ЩЕ СТАНЕ ЛИ 1 000 000 000 USD??!!!
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 70 НЕ БЪРКАЙ РЕПОЛЮЦИЯ С РЕВОЛЮЦИЯ.
61
2
 
2
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Да благодарим за това на Байдън. А Путун да го награди с държавен орден и Меркел да го направи почетен гражданин на ГДР,
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, свърши ли скъпото гориво и напълниха ли складовете от евтиното? Цените май така и не паднаха в коч.стан. За един приятел питам ъъъ такова.
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акциза върху горивата е причина за поскъпването им. Причината е ЕС. Търсене, предлагане...глупости...
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЩерюЯнев е човекът на САЩ в България. Замести Цветанов. Останалото е за наивните.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега при Радев изплувахте ли вече?
56
5
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
*** Лум пен Гадев
55
10
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
ЕС отпусна на ГЕРБ 35 млрд. евро за справяне с кризата, но Кремълските умници, начело с *** Гадев, свалиха Бойко Борисов от власт. А-а, духайте постната комунистическа супа сега. Тошето, Лодкаря и Маямата да дадат сега пари...
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЙ, ОТМЕНЯЙ МЕРКИТЕ, ЧЕ НЕ ЗНАМ ДАЛИ МЕ РАЗБИРАШ... ОНИЯ МИНАЛАТА ГОДИНА НЕ ЯДОХА ДЪРВОТО, *** ВЕЧЕ ПОЛОЖЕНИЕТО Е НА РЕВОЛЮЦИЯ...
53
0
 
16
 
! Отговори
realfc преди 2 години
Не знам какво ще става с нормалния българин, но трудно ще издържим на този натиск. Ще изгонят и малкото хора, които останахме в БГ. Искат да ни довършат за власт и алчност всички п*тки ей там в парламента. Аз съм обикалял доста мн по Европа, но такава чудесия и такова нещо с цените от първа необходимост няма никъде. Един работещ човек не може да получава 250 ойро минимална работна заплата, а един пенсионер също 150 ойро.
52
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече 30 години потъваме. Последните, които управляваха 12 години и те допринесоха с много за това, но на платените, късопаметни и плиткоумни тиквуни са им виновни всички други, но не и вожда
51
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога тея фигуранти ще поемат отговорност за нещо?
50
3
 
20
 
! Отговори
Това е "ПРОМЯНА преди 2 години
РУНДЬО ВИ Я ОСИГУРИ С ЮМРУКА , И ТРЕБВА ДА МУ СЪРБАТЕ ЧОРБАТА СЕГА....ХА,ХА,ХА.
49
3
 
11
 
! Отговори
SAD преди 2 години
защото в момента не е вдигната спеулативно цената на ел. енергията, нали? - В момента всичко се подготвя да дойдат едни стари муцуни от преди няколко месеца
48
2
 
18
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 2 години
Тоз пък разбира от икономика, търсене и предлагане .. :)))