Скокът на горивата, търсенето и предлагането оскъпили стоките

Янев: Сега е нужна разумна фискална политика
91
Скокът на горивата, търсенето и предлагането оскъпили стоките
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на горивата на световните пазари се отразяват пряко и непряко на стоките от първа необходимост, за съжаление горивата в последните години поскъпнаха, посочи служебният премиер Стефан Янев по време на парламентарния контрол.

Той отчете, че търсенето и предлагането в пандемията е имало резки спадове и подскоци.

Още по темата

„В момента икономиките се възстановяват, включително и българската, която се развива добре“, каза Янев.

Той цитира данните на НСИ, според които инфлацията е средно около 3%, като при възможност за изваждане на прякото влияние на цените на горивата тя би била в рамките на нормалното – около 0,7% на годишна база.

„Очевидно сме в отворен пазар, но възможностите на политиката на националната банка и съответно българското правителство да влияе пряко върху цените са доста ограничени. В това отношение се налага една благоразумна фискална политика. В актуализацията на бюджета се предвиждат определени намаления на планирани разходи, както и на първоначално планирания бюджетен дефицит, което допълнително ще доведе до овладяването на общата тежест върху бюджета”, посочи служебният премиер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
19
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Като уреди децата си на държавна работа с по над 5 бона заплати , му дреме какви са цените на фигуранта на фигуранта.
26
2
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
До Анонимен...... По данни на Международния валутен фонд, Русия е на 11 -то мяс....... Историческите данни сочат, че от Съединението до днес Русия е русофилите са най-големите врагове на България.
25
0
 
19
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Назначи децата си в картелите с огромни заплати.Оставка,лъжец
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия ток, парно и горива са почти без пари. Скоро си говорихме с едни руснаци на морето и те казаха, че в България им е станало много скъпо вече, защото рублата се обезценила спрямо еврото и долара. Но като се заговорихме и стана ясно, че за тристаен апартамент в Краснодар плащали по 10 евро сметки за ток и по 30 евро за парно. Литър бензин пък се намирал и за под 70 цента. Каза обаче , че плодовете и зеленчуците им били по скъпи от тези във Варна.
23
0
 
16
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Картел до картела е тук, а държавата се прави, че не вижда и чува
22
0
 
20
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
А защо цената на тока за бизнеса е най-висока в целият ЕС? Нещо за заиграване на твоите нагли момчета от кабинета с енергийната мафия са кажеш?
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От няколко месеца в България е ужас. Всеки ден цените летят, като на хвърчилко самолета дето още не е потопил. Имахме два и единия успяха да го приводнят.Цирк
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези високи цени на храните отивате на кино сеяндур. На тези избори ще спечелите от трите най дългото. Предизборно се намаляват цени а не с увеличават. Като сте некадърни чих го търсите там. Мислите ли че ще има бала.мурници които ще гласуват за Сеяндури. Не те у.мреха от Ковид.
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама в Дрезден сигурно и заплатите им не са като нашите. Едно е с 3 хиляди евро заплата да купуваш олио по 1 евро, друго е с 500 евро заплати да ти искат по 1.5 евро за бутилка олио.
18
15
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
пуделите на герб ми изтриха коментара и така решиха проблема
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо цените на горивата не паднаха когато петрола беше рекордно нисък. НО ВЕДНАГА СЕ КАЧВАТ КОГАТО ПЕТРОЛА СЕ ВДИГНЕ С 50 ЦЕНТА. Не ми говори за консумиране защото 2.500 000 пенсионера нищо не консумират. Останалите зареждат по 20 лв гориво. Има един процент богаташи които се веят по европа и гърция това ли са консуматорите. Я отиди на бензиностанцията да видиш за колко зарежда обикновения беден народ. Вдигат цените защото няма консумация и у.мират. Мислят си че с високи цени ще забогатеят.
16
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете на ГЕРБ с 10-15 телефона цъкат плюсове и минуси изкуствено. Никой няма да говори с вас и в следващия парламент даже да спечелите 1-2% над втория. Защото сте токсични
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналия месец в Дрезден в кауфланд имаше олио по 99 цента, а гледам вчера, че в България е по 3 лева.
14
7
 
7
 
! Отговори
Ифлацията е навсякъд преди 2 години
Цените по целият свят скачт . Основната причина е печатането на пари което се прави основно от САЩ но и от ЕЦБ. Стомана, мед.....всичко е с около 30% по високо . Цента на газта в момента е близо 600$ в Европа.
13
1
 
19
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
Бла бла. В БГ *** почти всичко е по-скъпо от запада. Храната е 2 пъти по-скъпа от Германия. За лекарства изобщо и да не пиша. Единствено петрола е малко по-нисък, но супер менте. Единствено имотите са по-ниски, но мн скоро с това темпо ще ги настигнем. За заплащане изобщо и да не говоря. В коя нормална държава се работи за 250 ойто нето ? На изток заплатите са по-добри.
12
4
 
27
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
Пудела на Радев за всичко ще намери логично обяснение. Само, че тези неща стован когато той се води за премиер на република България. Нито дума за некадърните, нагли и крадливи калинки, които ръководи. Но да чегърташ, да въртиш далавери и са назначаваш роднини на топли места в богати държавни предприятия не означава да управляваш. Ковид криза има навсякъде, не всички държави имат собствен нефт и газ, но такова чудо като у нас никъде другаде няма.
11
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като дойдат комунистите на власт и хиперинфлацията си се чувства като у дома си.
10
2
 
30
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Тук в България ако една стока я купят за 1 лев веднага търговците я продават за 10 лв.минимум.Това е положението
9
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо в другите европейски държави няма 40% инфлация , там нищо явно не скача? Или май е защото сте некадърници ?
8
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато петролът беше рекордно евтин цените почти не паднаха, обач малко да се покачат и цените скачат яко.