Обвиниха главен експерт в ДФ "Земеделие" за търговия с влияние

Той е бил заловен с белязани пари в размер на 5000 лв
4 сеп 2021 11:30, Петя Славова
40
Обвиниха главен експерт в ДФ "Земеделие"  за търговия с влияние
Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение за търговия с влияние на главен експерт в Държавен фонд "Земеделие"-София, съобщават от прокуратурата.

След проведена под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив съвместна специализирана полицейска операция на ГДБОП-МВР и СБОП-Пловдив, на 2 септември, на бензиностанция в София е задържан 36-годишен главен експерт в Държавен фонд "Земеделие" - София, непосредствено след получаване на белязани парични средства в размер на 5000 лева.

Към днешна дата прокуратурата му е повдигнала обвинение за търговия с влияние за това, че в периода от 27.02.2021 г. до 02.09.2021 г., в Пловдив и в София, при условията на продължавано престъпление, двукратно е поискал и приел от собственик и управител на търговско дружество, регистрирано в с. Строево дар, който не му се следва - пари, възлизащи на обща сума от 10 000 лева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица при държавен фонд "Земеделие", във връзка със службата им.

Работата по случая е започнала в края на месец юли тази година, във връзка с подаден в ГДБОП-МВР сигнал от земеделски производител от област Пловдив, който е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на Държавен фонд "Земеделие".

В хода на разследването е установено, че задържаният служител на ДФЗ е поискал от земеделския производител по 5000 лева за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд "Земеделие" за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

Извършени са множество процесуално-следствени действия - личен обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа, предстои да бъде поискано от съда вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража". Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което той е обвинен, е лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.37 Евентуалната победа на ГЕРБ ще бъде пирова: управляваща администрация и близки до ББ олигарси срещу народа, неовладяна пандемия от варианти на коронавируса, която при понжаване на температурата и дъждовно време ще се развихри,некадърни министри и администрация на средно и ниско ниво и недостиг на парични средства поради силни ограничения на струпването на хора.Б.Твърде вероятно е икономиката да зацикли.Така че манията на Б.Б. да се върне на власт може да коства много на ГЕРБ
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Държавния фонд ''Земеделие''винаги са работили корумпирани"свои" люде.Бившата зам.шефка на фонда Атидже Алиева-Вели обзаведе върхушката на ДПС с къщи за гости с европейски пари и хотели и за благодарност те я направиха евродепут.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От петте големи парл. партии - двете най-големи:ГЕРБ и ИТН и следващите 3 с почти еднакъв брой депутати - БСП, ДБ и ДПС , три имат проблеми с електората,който бързо може да спадне - ИТН, БСП, ДБ.ГЕРБ засега се крепи на окрадени пари, съдебната власт и администрацията. ДПС поддържа постоянен, напоследък леко нарастващ електорат. БСП и ИТН твърдо ще намалят електората си при следващите избори, но това може да засегне и ДБ при включване на партия на В-П. Очаква се борба за власт с победител ГЕРБ.
32
0
 
0
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
За една заплата никой не чака
31
0
 
1
 
! Отговори
КИФЛА - ГЕРБ преди 2 години
Убав потник имаш Калеко, пък и стойката ти тарикатска
30
6
 
3
 
! Отговори
бат сали преди 2 години
Нормално е в правителството на Радевчето фигурант на БКП което е нахлузило на Корнела чорапа на главата си да не го вълнува нищо друго в държавата освен как да напълни на БСП касите без никой да ги е избирал и без да са ходили на избори. Абсол. нормално. 75г така работи по комунистически цялата администрация
29
4
 
3
 
! Отговори
мирис преди 2 години
ТЕ МАЙ ВСИЧКИ СА ТАКИВА - СЪЩОТО Е МАЙ В БОЛНИЦИ, МИТНИЦИ, АГЕНЦИИ ПО ХРАНИТЕ, ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ СВЪРЗАНИ С ПЛАЩАНИЯ И РАЗРЕШИТЕЛНИ! ЗАТОВА СМЕ ПЪРВИ ПО ЛУКСОЗНИ ВОЗИЛА, НАПЛИВ ЗА КУПУВАНЕ НА АПАРТАМЕНТИ И ПЪЛНИ РЕСТОРАНТИ И КУРОРТИ В НАЙ - БЕДНАТА ДЪРЖАВА! МИРИС САМО НА КОРУПЦИЯ ПО ВСИЧКИ НИВА.... ТОЗИ НА 36 ГОДИНИ СЪС СИГУРНОСТ Е ПЪЛНЕЛ ФЕЙСБУКА С "ПРОСПЕРИТЕТА" СИ?
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, сега пак ще организират протести в защита на корумпирания. Както при случая Иванчева, Узунов и Бобоков.
27
0
 
3
 
! Отговори
Ммм преди 2 години
Да знаем, после всичко отпада на по-горна инстанция.
26
0
 
0
 
! Отговори
fff преди 2 години
Малко му е
25
12
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
По времето на Фигуранта корупцията е посевместна
24
8
 
3
 
! Отговори
Кликър преди 2 години
Не ми пука. Работя за чужда компания и взимам 7К чисто да работя от вкъщи. Ако щете се изтрепете за мизерните си каузи, на мен не ми дреме. Добре, че учих когато трябваше.
23
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калинките на Радев почват да гърмят едня по една. Нали вече нямаше корупция?
22
9
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
До Калеко АлекоПич дай мнение за Тавана на Пенсията ?Аз имам Пенсия в размер 2500 лева , не ми я плаща Държавата , НОИ я признава .Работник съм , в Металургията .Прокурорите взимат по 6 000 лева заплата и 4 000 лева Пенсия .Да ти го намаам в г... - Черепа живее в Дубай на Издръжка като защитен Свидетел - и парите се плащат от Моята Пенсия - още един път - да те е.. в газ. и Коментатора .
21
3
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До До калекото ... Пак епитети и нарицателни, май с подобни изразни средства се изчерпва целият речник на опонентите ми ... !!!
20
13
 
4
 
! Отговори
До калекото преди 2 години
Ти ли пишеш "смислено и аргументирано" бе папагал? Колко пpocт трябва да е човек, че да не установи, че си гербав ***? Колкото Тиквата? Или повече? Ако има накъде...
19
6
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До ДА ВИ Е ЯСНО ... Споко товарищ, не го поемай толкоз лично и навътре, че ще те боли, а ако някога успееш и ти да напишеш нещо смислено и аргументирано, може пък и теб някой да те лайкне ... !!!
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро лъжеца нали беше преборил корупцията :) Или той корумпираният човечец е комунист, ако е така и е с честно сърце, няма проблем :)
17
14
 
7
 
! Отговори
ДА ВИ Е ЯСНО преди 2 години
''КАЛЕКО АЛЕКО'' е шеф в ''***-офис''. Обърнете внимание, че след всяко негово ''академично'' изказване, веднага и автоматично се ''праскат'' 7-8 ''плюса''. Имитира ''народен стил, съчетан с природна простоватост и хитрост''
16
10
 
6
 
! Отговори
Държавен служител преди 2 години
Ами като ни плащате смешни заплати, ще е така. Аз получавам 2500 лева и се чудя семейство ли да храня, ток ли да плащам, как да живея. Не може ИТ специалист да взима по 7-8 хиляди, а ние, които имаме толкова отговорна работа, да се разписваме за такива смешни суми. Поне 10 хиляди лева трябва да е заплатата на държавен служител. В момента ни замазват очите с бонуси за всяко тримесечие от рода на 2-3 хиляди лева, 1500 лева годишно за дрехи и 1500 лева за Коледа и 1000 лева за Великден ден.