Хампарцумян: Очаква ни период на сравнително висока инфлация

Увеличаването на пенсии и заплати и инфлация накрая е лош сценарий, смята той
7 сеп 2021 22:08, Петя Славова
55

Депутатите отново се скараха в НС. Този път повод за препирнята се оказаха добавките на пенсионерите, които стана ясно, че до края на годината ще са 120 лв, а майчинството през втората година ще е 650 лв. Ще има ли достатъчно приходи, които да покрият разходите, коментира финансов експерт.

Все още не са се разбрали докрай. Което и правителство да е, има нужда от определена гъвкавост, Дотогава трябва да направим някакви неща. Временно пенсионерите могат да получават някакви пари. Ако им дадеш неразумно, инфлацията ще им ги вземе. Тези хора, които се упражняват в остроумия и закачки, не са компетентни. Компетентни са бюджетна комисия и Министерството на финансите. Това заяви е "Денят ON AIR" председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян.

"Тези избори ще дойдат и ще минат, но тази държава трябва да има определена устойчивост. Пенсиите се плащат от данъците на работещите. Пенсионните натрупвания на България през 20 век няколко пъти са унищожавани от местни тарикати, от политически събития, така че това е крехка система, не бива да се пренасилва", смята той.

По думите му "неразумната икономическа политика води до катастрофални последици".

"Лошият сценарий е да увеличават заплати, пенсии и накрая - инфлация. Неразумната икономическа политика води до катастрофални последици. Това сме го играли през 90-те години. Надавам се, че има разумни хора. Държавата има нужда от компетентни, решителни хора. Има нужда от отговорни лидери. От 97-ма година катастрофата доведе до обществен консенсус, че са необходими решителни промени. Надолу няма граница. Нагоре има", категоричен е финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира стачните действия на ресторантьорите срещу наложените COVID мерки.

"Ресторантьорите получиха глътка въздух. Същевременно това е много труден бизнес, иска много усилия и невинаги е успешен Но ние не можем да поддържаме един губещ бизнес с публични пари. Пари трябва да има, ако на някого, който административно му затваряш бизнеса. Трябва да се намери разумният баланс. Когато тази опасност отмине, тези пари няма смисъл да отиват в тази посока", посочи Хампарцумян.

И категорично отрече хипотезата за настъпване на хиперинфлация в България.

"Не мисля, че ще има. Но вероятно ще има относително дълъг период на относително висока инфлация. Новото богатство в една държава се създава от предприемчивостта в една държава. Новите пари, които ще ни направят по-богата икономика, зависят не от политиците, а от хората, предприемчивост трябва. И преди това имаше отлив на инвеститори. България изостана драматично в последните няколко години. Имаме колективна вина, избираме тези хора, търпим ги да ни разказват разни неща и накрая... ",коментира събеседникът на Ганиела Ангелова.

Хампарцумян даде своето мнение и по темата с Плана за възстановяване и устойчивост.

"Колкото по-бързо го внесат, толкова по-добре. Трябва този План да се внесе от служебното правителство и да не се бави. След време може и да се окаже, че е имало грешки, но пропаст не се прескача 2 пъти. Дяволът е в детайлите, изпълнението е по-важно от самия план", допълни председателят на Българския форум на бизнес лидерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
ByVan преди 2 години
Търсят се хапчета за оправяне на неразумни политици и възстановяване от катастрофални последици".
46
2
 
1
 
! Отговори
Gergana преди 2 години
Пари винаги е имало, но всички крадоха, да се осъдят престъпниците и да върнат всичко което са крали, и да се събуди СЪВЕСТТА и ОТГОВОРНОСТА!
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
химика на коза ностра
44
2
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Инфлацията е проблем за тези, които имат левчета. Както и за работещите в банките финансисти и счетоводители. Аз управлявам активи, което си е доста по-различно от управлението на левчетата. Честито и на Хампарцумян и останалите банкери в България. Имало едно време една КТБ и един Цветан Василев. Така стоят нещата във фалиралата България !
43
3
 
7
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 години
нали взимаш 200 бона заплата, кво ти пука..........
42
2
 
5
 
! Отговори
българина преди 2 години
ецб печата вече 2 г по 100 млрд за изкупуване на дългове, ама не на моите а на големите! рано или късно ще има възмездие за скапани глобализъм
41
4
 
6
 
! Отговори
сещай се преди 2 години
нещастнико, това е резултата от денонощно печатане на пари от капитализма, и субсидирането на абсолютно всичко от капитализма, за което социализма 45 г беше плют че не било демократично! само не каза защо се печата и ще се печата? за да не фалира глобализма. пример, всички ел коли се дотират докто същите не спират да раздават дивидент на собствениците, така е при банките и всяка глобална фирма. Глобализма ще затрие капитализма, и то с революция!
40
3
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Левон, всичко, което казваш, евреите са го разбрали още преди 3 000 години. И са станали много единни, за да запазват и отстояват богатството си. Нищо ново под слънцето!
39
3
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
На това увеличение се радват същите индивиди които като видят пари (кредит, ходили са да работят в чужбина и тн.) си купуват БМВ, карат го 2 месеца докато се счупи нещо скъпо и го паркират като паметник пред тях. Сега има пари ще се харчи, а след 2 месеца как ще се поддържа няма значение, нали? А това, че в момент на инфлация парламента изисква от правителството да излива още пари които да вдигат още повече инфлацията? Ако искаха високи пенсии защо не ги вдигнаха преди 2-3 години, а сега?
38
3
 
4
 
! Отговори
David преди 2 години
,,Очаква ни период на сравнителна висока инфлация".Каза г-н Левин Хамбармутросян ........хммм,........... интересно,в коя ли синагога се моли?....Я да попитам радио Ереван,нали знаят всичко ама чакай да си оправя потурята първо, че нещо почнаха да падат много.
37
3
 
7
 
! Отговори
ЦК преди 2 години
И се получава затворен кръг- наливане на неизработени пари в народа- инфлация-вдигане на лихвите-пукане на имотния балон-масово обедняване с 30-40 % ! Масови лични фалити, особено на теглилите ипотеки- не случайно от две години в пресата се говори за закон за личния фалит! Ха да ви е честито! И в дъното на планирания батак са пак старите партии ГЕРБ,ДПС и БСП. Нахлузването е яко...
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези доходи инфлацията ще е винаги висока, защо обвинявате нея, тя не е виновна.
35
3
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ са Опозиция :D преди 2 години
Ама Бойко няма ли да ни "оправи"?
34
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 1992 демократите от СДС ошушкаха банките, които някак си докретаха до 1996-1997 година, когато съвсем нямаше накъде и обявиха и официалния им фалит. Инфлацията дойде от нещо друго - САЩ ни спряха външните заеми, за да дойде угодно на тях правителство и така и стана подпомогнати с платени протести. Виденов намали с 3 милиарда долара външния дълг на България и излизахме от финансова зависимост и затова САШ го махнаха.
33
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
33 как от къде? Ние ще произвеждаме ли свръх мега и ултра електрически коли, които ще разбият китайците на пазара, ще изместят немците и ще оберат крушите на Американците? Днеска електро коли, утре летящи. Не подценявай Оксфорд и Харвард. Опа, то май тоя от Оксфорд пита.
32
3
 
9
 
! Отговори
@31 преди 2 години
Съвсем по друг начин мислят много хора. Гледам ги разни познати в САЩ, които гледат да внасят колкото се може по-малко за пенсия и не разбират защо ги съветвам да внасят до максимума, по един добър критерии. Затова по-добрият вариант е немската система на Бисмарк работеща все още в България, а който иска да си прави допълнителни вноски при мутрите и да се надява на пенсия от тях.
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се. Като комунистите не можаха да фалират някоя банка (чакай че не се знае), то да се направи инфлация, че да изяде всичко дето имат хората. Едно време за 24 часа осъмнахме с 1000 лв, които бяха равни на 1. Опит имат комунистите, ненадминати са. Че сега и с Харвард и Оксфорд са подплатени. Може и за 2 часа да го постигнат.
30
2
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Остава да добавиш и какво да правят със завареното положение - 2 милиона пенсионери, на тях какви да бъдат индивидуалните партиди, както и на сега работещите, при които част от осигуровкиет са по досегашната система, като на някои пред пенсия, на практика всичките ще са по досегашната система.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигането на пенсиите със 100 лева ще струва годишно 2,6 милиарда лева на бюджета. В задачата се пита - откъде ще се вземат парите? От вдигане на данъци, увеличена събираемост или от някакви други тайни приходи на държавата, заеми? Дано тези знаят какво правят, че да не вземат да счупят държавата.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повишаването на покупателната способност на населението води до инфлация, да, това са основно например всекидневни покупки/за храна, ток../, дълготрайни стоки/телевизори, хладилници.. /, услуги /козметик, фризьор т.н/. Кое от тези неща ще си позволят българските пенсионери? Особено тези с минимална пенсия от 200-300 лева. И за лекарства няма да им стигнат дори. Увеличаването на пенсиите е жизнена необходимост за тях. А бюджетирането е неизбежно ще се отрежат доста излишни в годините разходи.