9-и септември отново изпокара депутатите, ДБ напуснаха залата

Пак искри - преврат ли е, кои са номенклатурчици...
Обновена: 9 сеп 2021 12:56 | 9 сеп 2021 10:55, Елка Василева
345
9-и септември отново изпокара депутатите, ДБ напуснаха залата
Снимка: архив, БГНЕС

Датата 9-и септември скара депутатите. От "Демократична България" дори напуснаха залата по време на изявлението от "БСП за България".

Първи с декларация за 9-и септември излязоха от "Демократична България", в която посочиха, че на днешната дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим.

За съжаление, за 30 години в България не беше намерено помирение, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов /ДБ/ от трибуната. Той припомни, че Народният съд е произнесъл 2730 смъртни присъди, а на Нюрнбергския процес има само 12. Разстреляни са хора, които са се борили за българската национална идентичност. Димитър Пешев, организирал защитата на българските евреи, е осъден на 15 години затвор, отбеляза Атанасов. Важно е да се припомнят тези факти, защото има опасност през годините да бъдат засипани от прахта на историята, заяви той. За да има помирение, трябва да има покаяние, отбеляза Атанасов.

Александър Симов /"БСП за България"/ реагира, че от всеки друг е очаквал декларация за 9-ти септември, но не и от "Демократична България". "Половината тук са деца на старата номенклатура, част от вашите родители тази вечер ще празнуват и оттук нататък всяко изречение от "Демократична България" трябва да го възприемаме като карикатура", заяви той.

Тази трибуна помни страшно много политически есета на тема 9-и септември, припомни Симов. Девети септември не трябва и не може постоянно да бъде използван като политическа дъвка, коментира той, докато депутатите от ДБ напускаха залата. Докато има напускащи тази зала, обединението остава просто една фантазия, коментира Симов. Той отбеляза, че това, което се е случило след 9-ти септември, постоянно може да бъде изобличавано, но е започнал строежът на една друга България. И никой няма право да казва на хората, които са се борили и са дали живота си, че са престъпници, добави той.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза от трибуната, че е учил в гимназия с децата на партийни величия, ходил им е на гости и някои от тях имали охрана на входа и домашни прислужници. "Така че 9 септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят българските комунисти", заяви той.

Арман Бабикян /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ посочи, че днешният ден продължава да разделя България и явно за 30 години не сме успели да си простим. По думите му всички се опитват да натъкмят историята според собственото си желание.

"Не ръкопляскайте, не милвайте паметника на Тодор Живков в Правец, не му разтривайте ушите, нищо добро няма да получим за бъдещето от това, че се разделяме за миналото", каза Бабикян. И призова - "да затворим тази книга, да си простим, за да вървим напред".

От ГЕРБ-СДС също реагираха с декларация. БСП попита защо на всеки 9-и септември се повдига въпросът за случилите се събития през 1944 г. Отговорът е прост - до момента, до който в българския политически живот има хора, които смятат, че нова България може да бъде построена върху костите и кръвта на своите сънародници, ще има и хора, които ще повдигат този въпрос, каза Петър Николов /ГЕРБ-СДС/. Това, към което ние призоваваме, най-вече вас отляво и производните от БСП политически сили, които сега са седнали отдясно и се назовават протестни партии, е смирете се - пред паметта на нашите предци, пред паметта на жертвите, смирете се в името на България, добави той, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Фифи/288"След преврата на 10 ноември 1989г дисидентите премахват името НАРОДНА." - какви дисиденти бе фифи? Това, че е имало дисиденти е лъжа изфабрикувана от дс, за да оправдае агентите си и съществуването на БКП.ПП. Единствените двама дисиденти са Минев и Гогов. И двамата чалнати и двмата без капка влияние след 1989та.
274
1
 
8
 
! Отговори
Валери преди 2 години
Поведението на ДБ е малко абсурдно. А Христо Иванов Бойкикев няма как да избяга от комунистическото си минало.
273
1
 
8
 
! Отговори
разграбване преди 2 години
девиза на БКП
272
1
 
3
 
! Отговори
в гъза преди 2 години
проклятие от Бога СССР............
271
1
 
2
 
! Отговори
проклятие от Бога! преди 2 години
Ти септември ни донесе свобода и нов живот в ***!
270
1
 
7
 
! Отговори
ДЕН НА ПОЗОРА....... преди 2 години
- на съветската окупация
269
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1944 година е като 1396.все нещастни за българите години.
268
2
 
4
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕВ.. преди 2 години
.... КОМУНИСТ.... или...... АТЛАНТИК..... е...???!.........
267
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО....Бре, какви симпатии към Фердо! Да не си и ти като Него - би? Как България да е нямала друг избор - отвсякъде страни от Антантата, само една Турция е била с Оста. Тогава тя не е била силна, а нашите са имали заслужено самочувствие. Защо дядо ми се е бил с французи, друг познат дядо - с англичани? Антантата също ни е предлагала придобивки.
266
11
 
7
 
! Отговори
ДКМС преди 2 години
Българският народ с всички сили и с всичкото си упорство се бореше против чуждото иго. Затова аз протестирам против нападките върху Българския народ. Аз нямам основание да се срамувам, че съм Българин, аз се гордея, че съм син на Българската работническа класа.
265
8
 
5
 
! Отговори
ДКМС преди 2 години
Много по-рано от онова време, когато Германският император Карл V говореше, че по Немски той беседва само със своите коне, а Германските дворяни и образовани хора пишеха само по Латински и се стесняваха от Немската реч, във варварска" България Светите братя Кирил и Методий създадоха и разпространиха древно-Българската писменост.
264
6
 
5
 
! Отговори
ДКМС преди 2 години
Но аз ви питам, господин Председател: в коя страна фашистите не са диваци и варвари?Председателят (прекъсва Димитров): Вие не намеквате за политическите отношения в Германия, нали?Димитров (с ироническа усмивка): Разбира се не, господин Председателю.
263
7
 
6
 
! Отговори
ДКМС преди 2 години
Но Българският народ, който е бил 500 години под чуждо иго, без да загуби своя език и националност, нашата работническа класа и селячество, които се борят против фашизма за Комунизъм такъв народ не може да бъде див и варварски. Диваци и варвари в България са само фашистите.
262
5
 
4
 
! Отговори
ДКМС преди 2 години
Из заключителната реч по време на Лайпцигския процес 1933 г. Димитров: Aз се отнасям сериозно към съда и не мога да оставя без възражение всичко, което се каза тук. Мен ме обиждаха как ли не, това за мен е безразлично, но във връзка с мен наричаха и Българския народ "див и варварски". Вярно е, че Българският фашизъм е див и варварски.
261
8
 
4
 
! Отговори
Фифи преди 2 години
Честит Празник!Преди 77 години пада монархофашистката власт и България става Народна Република.След преврата на 10 ноември 1989г дисидентите премахват името НАРОДНА. Защо ли се питаме днес? Може би защото точно днес народа няма думата да промени нищо по никакъв "законен" начин, но този закон е гласуван именно от дисидентите оцелелите монархофашисти
260
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На някои може да им е мъчно, но Девети Септември е светла дата в българската история!За разлика от 9.VI.1923 г. - началото на Гражданската война в България!
259
4
 
7
 
! Отговори
Накой преди 2 години
Ясно колка са разстреляли, а знае ли някой колко милиарда са приватизирали? Имало е доста видни и богати българи преди 9ти септември.
258
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До северомакедонец....В добавка: принц Кирил е обикалял с колата си покрай девическите гимназии. Зад перденцето е избирал момиче, което след това ....изчезвало! Съвършен мрръсник!
257
7
 
3
 
! Отговори
До Щерев преди 2 години
И друг път съм ти казвал, че твоето фамилно име ме отвращава. Потресаващо *** си! И зъл! "Преди 9-и България беше на три морета". Да, ама мно-о-ого преди Девети! "Да не говорим за убийствата на стотици хиляди българи". Не бе, около милиард са били! Много фашаги останаха живи, а е трябвало прочистване до край! И сега нямаше да им топуркане на Луков марш и дррискавици като твоите в разни форумчета! В Италия, Белгия, Франция има паметници, улици на комунисти! А у нас фашагите нещо се разскачахте!
256
3
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Нищо не са проиграли, всички действия на Фердинанд са били правилни. И тая глупост, че винаги сме били на грешната страна, също само антибългарска пропаганда. Ние въобще не сме имали избор. В крайна сметка сама срещу всички България е увеличила територията си с 15% и ги е задържала досега.