Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"

Още не се знае как ще продължи процеса в участъците с нарушения
Обновена: 9 сеп 2021 12:57 | 9 сеп 2021 12:57, Петя Славова
246
Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Нередности по строителството на АМ "Хемус" установи проверка. Това стана ясно от брифинг на регионалния министър Виолета Комитова.

По думите й, незаконно строителство има по трасета 4, 5 и 6 и затова от министерството поръчват да се направи проверка с дрон в района.

"Още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Трябваше да видим какви щети сме нанесли на природата. Извърших още много проверки. Възложих на дирекция "Независим и строителен контрол" да изготви доклад", каза министърът. и допълни, че в момента е сложно да се реши как ще продължи строителството в участъците с нарушения.

"Прозрачност, почтеност и законост. Всякакви други форми на строителство са незаконни", уточни министърът. Според думите й, повечето от гражданите се интересуват да има път, без да е значение дали е законно или не, но в случая законността е важна.

"Тревожи ме факта, че основата на един скоростен път се изпълнява без строителни книжа, без разрешения за строеж и с анонимна строителна фирма. Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема", каза още Виолета Комитова.

Стана ясно, че участъците 1,2,3 има устройствен план и отчуждаване, има одобрен инвестиционен проект. Там има разрешения за строеж и те се строят. Но при 4,5,6 ситуацията е различна. "Имаме анонимен строител, от който не може да искаме отговорност, а от там и гаранция за качеството", каза тя.

"Не ни стигат ресурсите да разберем защо при копаене на 15-20 м собствениците не реагират", уточни министърът и допълни, че не може да се търси и отговорност от анонимен строител, от който няма и гаранция за качество.

По думите й, липсва официален строител, от който да се проверява качеството и да се търси отговорност, а цената, на която се строи у нас е 17 млн. на км, което по проучвания показва, че е най-високата цена на строеж в Полша, където строителството тръгва от 7 млн. на км.

""Всички сте участвали в парите за това строителство и трябва да имаме изисквания за качеството", акцентира министърът. - Дефектите, които усещаме с колите си и по други пътища се състоят в тайната - земната основа под асфалта не е подготвена по правилата. Не се носи отговорност за нея, не е оплътнена, не е направена с количество и качество на материали, както е в проекта, а в случая нямаме и проект и това е сигурна гаранция, че финалният продукт няма да е качествен.", уточни Комитова.

Освен на автомагистралити, нарушения при строителството са открити и при язовирни стени в страната, допълни министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му, от 416 само 10 язовира са били завършени. Заедно с МРРБ и ДНСК има направена проверка на строителните книжа и нито една от тези 10 стени не е имала разрешение.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
10
 
12
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
И при нас има такива момченца, идват с усмивка и ентусиазъм, мажат яко по кода с велики идеи, а после ние трябва да им оправяме ескалациите когато някой клиент изпище в 3 през нощта.
78
21
 
13
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Така е строял боко фичето.Всичко е карабатак
77
22
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Българино, мисли! Цялата пасмина от урук хаи на ГЕРБ, ДПС и Пеевски е впрегната в последен напън да удържи крадливото, корумпирано статукво, използвайки антикомунистическата риторика. Всеки, който има IQ поне 100, може да прецени, че истинската напаст и тиранин за над българите е не сегашното правителство и Радев, а именно те. И понеже магистралите и язовирите са само капка в морето от кражбите и зулумите им и става въпрос за милиарди, нищо чудно да стигнат до поръчкови убийства. Залогът е голям
76
14
 
17
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Айде, усмихнатото момченце за поръчки пак започна предизборната кампания. Само от хладилника не ми изскача вече....Утре го очаквам до спортния минисър, а вдругиден -до Рашков-да обяснява там пък за оградата сигурно.....ХА-ХА Като се прекрара с гражданството, поне да си го избие. Поне да беше наистина умен, а този е средностатистически пловдивски тарикат-кариерист, който го напомпаха мейнстрийт медиите с абсолютно измислена компетентност.
75
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадливи лъжливи комунисти говорят за законност. Това е мага наглост на степен комунистическа. Та вие окрадахте и фалирахте държавата няколко пъти! Магистрала Хемус щеше да е готова след 3 год. но дйдохте вие с измама и откраднахте парите за довършването и.
74
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето затова Боко се оплакваше, че все няма пари за пенсии за доходи. Милиарди изтекоха по джобовете на такива крадци - анонимни фирми неплащащи данъци и осигуровки, работещи некачествено, крадящи строителни материали, бензин, нафта и т.н. За десет години Бойково управление направете сметка колко милиарда са окрадени по този начин. И има наглостта да се показва по телевизията.
73
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се появи новина за магистралите на Боко и двата гърбави трола започват с 'репертоара' от спам коментари срещу служебния кабинет.
72
10
 
21
 
! Отговори
- преди 2 години
При бързото герберастко "усвояване" няма време за законност!
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОПУСНАЛИ СТЕ В СТАТИЯТА "НЕОТЧУЖДЕНИТЕ ИМОТИ" В ЗАГЛАВИЕТО И!!! ЗАЩО ЛИ?! ЗАЩОТО ТАКА СЕ ПРИКРИВА ПОСТОЯННОТО НАРУШАВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА Чл.17. (3) Частната собственост е неприкосновена. , С КОЯТО ВЛИЗА В ПРОТИВОРЕЧИЕ СЛЕДВАЩАТА (5) Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон, при условие че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение. ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ Е ПЪЛНО НАРУШЕНИЕ!!!
70
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не ни стигат ресурсите да разберем защо при копаене на 15-20 м собствениците не реагират"Защото е уговорена далаверка. Капанче. Сега се правят на ударени, после ще съдят за яко пари ...
69
9
 
14
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
Еми нормално е да няма книжа, да има нередности и да е некачествено. Все пак за да е всичко изрядно и наред трябват пари. Пари, които до момента са отивали като ресто в чекмеджето и по веригата нагоре. А за самото строителство са оставали нищожни суми. Затова и качеството е такова. Ако всичкките пари са отивали по където трябва, щяхме да имаме пътища слънце, но алчния гз няма наяждане. А работниците без заплати да си ги търсят в чекмеджето!
68
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2010/11-а карах камионче, като правихмемагистралат. Взимах 3 пъти повезе от всяка друга работа, не само щото нафтата си я взимахме, както ни кефне, ами зщаото даваха по 200 лева в плик, всеки един, щото от далаверката, шефчето правше по 3200 лева на ден, на камион ... еееехххх ... хубави времена бяха... *** члагариа сасипа далаверта!
67
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи тая реве, че държавата е построила нещо върху държавна земя? А това за "природата" няма даже нужда от коментар, то е комично. "Нередностите" са поредния черен фишек от репертоара на радевчетата.
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа! Там няма да барате, че ще се караме!
65
5
 
13
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
И като е незаконна какво - държавата ще съди сама себе си ли. Или ще променят трасето, или ще я направят по-евтина, или по-бързо, или по-каачествена....? Резултата ще е един и същ, само дето години закъснение и повече чиновници ще се присламчат.
64
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех Бойко, Бойко не се наядохте ти и твоите апапи. Как не те е срам?
63
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Прозрачност, почтеност и законост. Всякакви други форми на строителство са незаконни" С две къщи за гости, построени с европейски пари и които са за лична употреба на тая, дали не е леко нагла с тия лозунги, а?
62
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем, че при крадливите комунистите всичко е чисто и магистрали не се строят. Откраднахте милиарда за довършването на Хемус но в сърцата сте честни и няма проблем.
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БРАВО КИРО ФАКИРО!
60
2
 
7
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
А ти с какво ще бъдеш запомнен ? С пиене на 300 ракия на екс и въргалене по кофите за смет ли?

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe