Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"

Още не се знае как ще продължи процеса в участъците с нарушения
Обновена: 9 сеп 2021 12:57 | 9 сеп 2021 12:57, Петя Славова
246
Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Нередности по строителството на АМ "Хемус" установи проверка. Това стана ясно от брифинг на регионалния министър Виолета Комитова.

По думите й, незаконно строителство има по трасета 4, 5 и 6 и затова от министерството поръчват да се направи проверка с дрон в района.

"Още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Трябваше да видим какви щети сме нанесли на природата. Извърших още много проверки. Възложих на дирекция "Независим и строителен контрол" да изготви доклад", каза министърът. и допълни, че в момента е сложно да се реши как ще продължи строителството в участъците с нарушения.

"Прозрачност, почтеност и законост. Всякакви други форми на строителство са незаконни", уточни министърът. Според думите й, повечето от гражданите се интересуват да има път, без да е значение дали е законно или не, но в случая законността е важна.

"Тревожи ме факта, че основата на един скоростен път се изпълнява без строителни книжа, без разрешения за строеж и с анонимна строителна фирма. Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема", каза още Виолета Комитова.

Стана ясно, че участъците 1,2,3 има устройствен план и отчуждаване, има одобрен инвестиционен проект. Там има разрешения за строеж и те се строят. Но при 4,5,6 ситуацията е различна. "Имаме анонимен строител, от който не може да искаме отговорност, а от там и гаранция за качеството", каза тя.

"Не ни стигат ресурсите да разберем защо при копаене на 15-20 м собствениците не реагират", уточни министърът и допълни, че не може да се търси и отговорност от анонимен строител, от който няма и гаранция за качество.

По думите й, липсва официален строител, от който да се проверява качеството и да се търси отговорност, а цената, на която се строи у нас е 17 млн. на км, което по проучвания показва, че е най-високата цена на строеж в Полша, където строителството тръгва от 7 млн. на км.

""Всички сте участвали в парите за това строителство и трябва да имаме изисквания за качеството", акцентира министърът. - Дефектите, които усещаме с колите си и по други пътища се състоят в тайната - земната основа под асфалта не е подготвена по правилата. Не се носи отговорност за нея, не е оплътнена, не е направена с количество и качество на материали, както е в проекта, а в случая нямаме и проект и това е сигурна гаранция, че финалният продукт няма да е качествен.", уточни Комитова.

Освен на автомагистралити, нарушения при строителството са открити и при язовирни стени в страната, допълни министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му, от 416 само 10 язовира са били завършени. Заедно с МРРБ и ДНСК има направена проверка на строителните книжа и нито една от тези 10 стени не е имала разрешение.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на комунизма родителите не колеха децата си от бедност и отчаяние.
98
8
 
21
 
! Отговори
= преди 2 години
Благодарение на тези двамата хубавци не е построен нито километър път или магистрала.И не само че няма да бъде построен, но няма да се учудя , ако почнат и да рушат готовите обекти.По сметките на строителстното министерство,АПИ и Автомагистрали имаше 1,2 милиарда за строителство и ремонт на пътища.Къде са тези пари, днес никой не знай.Злобни и войнстващи некадърници, докато не рушнат държавата няма да се спрат.
97
6
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Министър от временното правителство на Радев баба Комитова уволни всички които можеха и правеха магистрали. Това и се видя малко, и уволни магистрала Хемус. Така изпълни нареждането на фигу ранта да обрече Северна България на застой. Доброто е че за всички мръ сотии има възмездие.
96
13
 
10
 
! Отговори
джо преди 2 години
До " зелен чорап" Ти приятелче си "Айран без кисело мляко" то нали магистралите са гордостта на баце. И те са убави и качествени колкото него. С две думи - хич ги няма. А парите ги знаем даже в кое чекмедже са. Та намали тревата и не пиши глупости.
95
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на комунизъма така се правеше. Идват взимат ти имота и после ходи да се жалваш на когото искаш ..Колко хора бяха ощетени така и вкарани в панделата че недоволстват. После се цалвайте ГЕРБерчета че идвали комунистите ВИЕ сте Комунистите
94
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влизането на България в ЕС беше катастрофа за България, ЕС доуби българската икономика за да ликвидира всякаква конкуренция, и я заместиха с клиентелистки режим под формата на мизерни "помощи" (евро-пари) за местната политическа върхушка която ги краде, стига да изпълняват нарежданията и да не забрявят да дадат процента на добрите чичковци от Брюксел.
93
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето за това дами и господа живеем в най бедната страна на Европейския съюз. Дават ни пари обаче *** като ОПГ ГЕРБ-СДС-ДПС-БСП ги орибират а народа живее в мизерия вече над 30г. Ето за това са ви мизерни заплатите, заради това си плащате здраво за лечение, заради това са ви малки детските, заради това са ви малки пенсиите
92
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нас българите не ни интересува мнението на канадците...те даже не са и в ЕС. Киро бегай с 200 към Канада, докато не сме ти подпалили шортите и врата.
91
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези мyмии на снимката? Откъде ги изкопахте?
90
15
 
33
 
! Отговори
BG преди 2 години
Какво направихте досега некадърници ! Спряхте магистралите, скандали след скандали. По бързо се разкарайте заедно със Зелиния чорап !
89
15
 
35
 
! Отговори
Зелен чорап преди 2 години
Истината е че един фалшив министър с доказано фалшива диплома открадна парите от хемус ,за ремонт на язовири и за метрото в София. Общо 1.2млрд.реални пари ,които уж Бойко е откраднал .Къде са парите ?в на радев пликовете и в дубай това е истината .а вие си лайте тука чалгари
88
16
 
7
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
До Жалко за народа "Понятие "анонимен" строител не може да има." При боковото управление всичко може стига далаверата да върви! А хората вече го обясниха - прави се директна поръчка на Автомагистрали без търг, а те наемат "техника" и "работници" да свършат работата. По този начин, реалния изпълнител седи някъде по договорите като рентиер на техника и работници и няма абсолютно никакво отношение км последващи рекламации или проблеми. Та ето така са действали гроб 12г - без търгове и с техни фирми
87
14
 
10
 
! Отговори
До 91 Отговор преди 2 години
Ей, ***, крадлива ГЕРБ-ерска мутра. Нека управляват хора като Кирил Петков и Асен Василев 4 г, нека няма политически чадър над ГЕРБ, ДПС и Пеевски в прокуратурата, нека излязат няколко доклада от Европейската комисия и Амнести интернешънъл да се произнесе и тогава пиши кой какво бил направил. И за малките деца е ясно, че правителство без парламентарно мнозиство, което го е издигнало не може да свърши много. А ти гледай да задържиш откраднатото, че се задават конфискации.
86
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ти ме ски баце какви ще диплиш, като КС каже, че си незаконен министър. Остъй ти пътищата, ами събирай парици, че заплати ще връщаш и дела ти предстоят.
85
21
 
15
 
! Отговори
Страх в политиците преди 2 години
Строителството на АМ Хемус е абсолютно незаконно. Отчуждават имоти без всякакво правно основание, без подписани документи за решение на МС, чийто председател тогава беше Методиев Борисов. Дори и не дават възможност на хората да обжалват отчуждаването на имотите им. Честито на Гнома, който най-после имаше възможност да покаже, че е малко по-висок от трибуната на НС.
84
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канадската лъжлива траволта е отишла да лъска имиджа на крадливата некадърница. Загробихте Хемус и откраднахте спестения милиард от българския народ. Това са фактите, другото са лъжите ви да покриете кражбата.
83
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на радев и хунтата му
82
11
 
29
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Доколкото разбрах от цялото изказване на Комитова, всичко ще бъде направено изключително законно и поради това нищо няма да бъде правено?
81
6
 
20
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Понятие "анонимен" строител не може да има. Арх Комитова знае много добре, но има причина да мълчи за неговото име. Та кое е името на изпълнителя на трасета 4,5,6 на м.Хемус, чии братчеди са и колко пари са изтекли за тяхното "социално" подпомагане?Който се е хванал на хорото, трябва да го играе до края гжо министър.
80
21
 
17
 
! Отговори
Фактор преди 2 години
Лъсна, че ГЕРБ и Пеевски, заедно с обръчите около тях са се държали като собственици на държавата и са се канили да илядат. Да е жив и здрав Румен Радев, че се опълчи срещу тези мародери.