По-високите пенсии щели да вдигнат данъците и осигуровките

При дебата в НС се е получило предизборно наддаване
206
По-високите пенсии щели да вдигнат данъците и осигуровките
Снимка: Dnes.bg, архив

Според  бившия финансов министър Симеон Дянков скокът на пенсии може да доведе до увеличение на данъците.

„За да се преизчислят пенсиите може да се стигне се или до вдигане на данъци, или до вдигане на социалните осигуровки.  Ако това се случи следващото правителство трябва да дойде и да каже: „Извинявайте, гласоподаватели, но сега Ви вдигаме данъците”. Това заяви той пред Нова телевизия.

Още по темата

„Социалните разходи вървяха нагоре, а нямаше начин да се харчат допълнителните постъпления. Решението беше правилно”, каза още Дянков.

По думите му това, че от ГЕРБ-СДС не са участвали в дебатите за бюджета е несериозно.

„Финансовите министри трябва да уважават институцията, за която са работили. Недопустимо е един бивш финансов министър да напусне залата. Той винаги може да помогне по някакъв начин на Асен Василев”, поясни Дянков.

Според него при дебата за пенсиите се е получило предизборно наддаване.

„Това се очакваше. Наддаването започна с пенсиите, стигна се до някакво решение, което обаче е странно от бюджетна гледна точка. Един вид в бюджет 2021 г. се задава сериозно увеличение на пенсиите от 25 декември, което реално е за следващата година. Това е недопустимо в този тип решения. Разговорите за бюджет 2022 г. трябва да тръгнат след месец и пак да се прегласува. И ако се прегласува по-различен начин е възможно решението да падне", поясни бившият финансов министър.

„Видя се какво става, когато си в служебно правителство и нямаш партии зад себе си – популизъм.

Правителството тръгна надясно, после зави наляво. В момента по-скоро се е позиционирало в центъра. Може би това е правилната постановка точно в този момент”, смята Дянков.

На въпрос какво мисли за евентуалния политически проект  на Асен Василев и Кирил Петков, Дянков заяви следното.

„Гледам положително на тази идея. Пътувам доста често извън България  и се виждам по летищата с много българи,  които са гласували за промяна. Те казват, че са недоволни, защото стари политически лица няма как да променят нещо. От тази гледна точка може би е добре да имаме нови хора. Тези министри се справят добре“, посочи той.

Симеон Дянков изрази менене, че е възможно ГЕРБ да участва в следващо управление.

„Вярвам, защото ГЕРБ има управленчески опит. Вижда се че в някои сектори като регионалното развитие липсата на опит в служебното правителство пречи”, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50 нюанса сиво е най - добре. Говоря за онези които не са на хранилка.
148
4
 
13
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Още хора ще емигрират и накрая няма да има за никакви пенсии.
147
2
 
8
 
! Отговори
този да млъкне преди 2 години
Този крадльо и от регионално развитие ли разбира или защитава същите като него?Постната пица,с която ни хранеше остана парченце.Виждам как лекичко се опитва да оплюва Петков и Василев.От супер опита на Герб затънахме в блатото окончателно.Голяма част от българското население едва свързва двата края.София,Пловдив и Бургас не са България.
146
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
152 е прав. Аз отдавна съм в сивотата. Както и много мои познати. Не може бивши военни на държавна хранилка да вземат със двете шепи, а една обикновена продавачка, шивачка и чистачка да е на минимума. Никаква солидарност няма между професиите. Да не говорим за уважението към труда им. Иначе като влезем в хотел или градска тоалетна държим да ни е чисто.
145
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите трябва да минават само през богатите. Всеки истински либертарианец ще върти парите през богатите и няма да дава пари да преминават през бедните. От бедните трябва да се взема, на богатите трябва да се дава...............
144
5
 
2
 
! Отговори
а не преди 2 години
бе, те парите рястът по дърветата
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либертарианците искат в Европа да има данъци като в Индия и Африка. Данъци за бедните, които да отиват при богатите с ниските данъци.................Държавата да се грижи за богатите да не обеднеят и бедните да не забогатеят.........................
142
4
 
20
 
! Отговори
MR Buch преди 2 години
Дошло е времето да се обложат с по-голям данък по-високите доходи/ дори да стигат 50 % за доходи над 200к на месец, да има доста такива: банкери, брокери, шефове в големи фирми/. За средно стътистическия българин с доход над 5к на месец също трябва да се промени поне на 15% данъка. време и да се помисли за данъчни облекчение/примерно за хората с ипотечни кредити, най-малкото защото не са в сивия сектор за да си позволят банките да им отпусна кредит/ има и още доста което може да ес направи...
141
3
 
8
 
! Отговори
До 150 Много си пр преди 2 години
Не знаеш за какво говориш с твоите 700 лева заплата. Един човек с примерно 5000 или 10000 лева заплата знаеш ли защо никога не излиза в болнични, когато е болен, а си пуска платен отпуск, ако го има за тези болнични?
140
2
 
5
 
! Отговори
медицинските сестри преди 2 години
с еднакъв стаж , еднаква работа , но пенсионирани преди 10 години и тези ,които са пенсионирани 2019 -2020 година, получават пенсии с разлика от 400-450 лева / старите с 350 лева ,новите с 740 лева пенсии/. Вярно ,че заплатите се вдигнаха ,но трудът е същия и годините работа същите! Така че , бедните ще са си бедни пенсионери.
139
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво в няколко коментара по-долу пише, трябва сивият сектор да се изсветли. Не може Мими, сервитьорката от Люлин, да ми се осигурява на 670лв., а под масата да взима 2000. Едно 70% е сивият сектор, после ми работели уж на минимална. Друг път. Човек, работещ за 670лв., у нас няма, освен някой ученик на половин работен ден в Икеа. Не може само честните платци със заплати 7-8-10-15000 да плащаме като попове удръжки и плосък данък и да издържаме държавата.
138
4
 
7
 
! Отговори
ПИТАНКАТА преди 2 години
До колко трябва Държавата да отнема ПРАВАТА и СВОБОДИТЕ на ХОРАТА РОБИ? Добре всички плащаме Данъци, Такси, ДДС-то бизнеса го начислява и пак хората си го плащат. ОБАЧЕ ЗАЩО ТРЯБВА Държавата да УПРАВЛЯВА ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ? Това е ТЕРОР и КОНТРОЛ върху ЖИВОТА НА ХОРАТА. Виждаме КАК КРАДАТ и НЕСПРАВЕДЛИВО РАЗДАВАТ Бонуси и ПЕНСИИ с популистка цел купуване на гласове на избиратели. ДО КОЛКО ТРЯБВА ДА Е СОЦИАЛНА ДЪРЖАВАТА? Трябва ли ДА ИМА ДЪРЖАВНИ ПЕНСИИ - ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ БИ БИЛ ДОБРЕ да се проведе.
137
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 152 Щем нещем натам вървят работите. Пари за пенсии и сега няма, а за в бъдеще още по-малко ще има. Така че който може да крие данъци и осигуровки - всеки лев скрит от държавата е чиста печалба.
136
4
 
7
 
! Отговори
КОМУНИСТИ преди 2 години
Ето ги ТУК комунисти дето искат да ограбват работещите и печелещи хора и с тези ограбени пари да ги раздават на калпака на низшите прослойки от обществото, дето не работят, не се трудят, не плащат вноски, не дават нищо, а само да взимат от хората, които умеят и печелят. Да ощетяваш печелившите хора за сметка на разни пропаднали същества дето живеят като живот и само консумират социални помощи. ПФУУУ гнусно и долно е това в комунистически стил на болни мозъци.
135
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 145 не е лъжа лъжливо комунистче. НРБ беше пирамида-концлагер с вноска за кола и лихвоточки. Държавата взимаше парите на хората и евентуално им даваше кола след 10 години. Първите в порамидата дочакаха, последните не - пирамидата се разпадна.
134
5
 
4
 
! Отговори
Да НЯМА ПЕНСИИ преди 2 години
Това е решението всеки сам да е отговорен за себе си и сам да си управлява пари и вноските по спестовни сметки. Да се СЛОЖИ КРАЙ на ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА за грабеж и измами.
133
1
 
5
 
! Отговори
До Чекмеджиев преди 2 години
Преди около 20 години, когато за пръв път въведоха таван на осигуровките, казваха, че тавана е колкото 10 минимални работни заплати, т.е. през 2021 трябваше тавана да е 6500 лева.
132
2
 
5
 
! Отговори
Много си прост преди 2 години
До Чекмеджиев Такава тъпня си написал или си се излигавил или си невероятно проост и примитивен мозък. Така искаш едни хора да работят и да печелят пари и от тях да се взима и да се раздава на хора хайлазуващи, безделници, дето си клатят *** за едното нищо да получават пари и облаги.
131
1
 
9
 
! Отговори
??? преди 2 години
Интересното е дали родените след 1959 година ще видят някой лев за пенсия от внасяните пенсионни осигуровки в частните фондове по лична партида или мутрите вече са опапали всичко.
130
6
 
7
 
! Отговори
Чекмеджиев преди 2 години
Просто вдигнете максималния осигорителен доход на 4500лв! Ай-ти тата ще платят новите пенсии това е решението.