Гълъб Донев: Преизчисляването на пенсиите е закъсняло

Депутатите решиха увеличението да влезе в сила от 25 декември
9 сеп 2021 15:43, Ерол Емилов
60
Гълъб Донев: Преизчисляването на пенсиите е закъсняло
Снимка: БГНЕС

"Това преизчисление на пенсиите всъщност е закъсняло". Така служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев коментира окончателно приетата актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Народните представители решиха преизчисляването на пенсиите да стане от 25 декември тази година. От тогава ще се увеличи и минималната пенсия. Тя ще стане 370 лева. Максималната пък ще достигне 1500 лв.

Още по темата
"Ние за първи път предлагаме това преизчисление да се случи през коефициента за осигурителен стаж и да гарантира едни трайно по-високи пенсии за българските пенсионери. Гарантираме една предвидимост и финансова устойчивост на българската осигурителна система", посочи Донев след бурните дебати в парламента.

Освен преизчисляването на края на годината, парламентът взе решение за месеците октомври, ноември и декември до края на 2021 г. всеки пенсионер да получи по 120 лв. месечна добавка, като антикризисна мярка по време на пандемия, пише БГНЕС.

"Така гласуван законът, с тези приходи и разходи, няма притеснения, че не може да бъде изпълнен", увери социалният министър и допълни: "Това е вариантът, който може да бъде изпълнен и който дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през зимните месеци".


60
Още от Страната
Транспортният бранш: Искаме решения, иначе блокираме страната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тая гълъбица преди служеше на герба )
52
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 седмици
Принципно по отношение на увеличението пенсиите се подхожда неправилно на принципа от краката за главата. За да се увеличат пенсиите първо трябва да се увеличат доходите на работещите.
51
2
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Гу гу гууу гу А..кво стааа...Радев ще оди я ареста..
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Парите за пенсии са в чекмеджетата на ГЕРБ.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБ защо спаха и 12 години не преизчисляваха пенсиите? А то не били спали, а само крадяли.
48
7
 
5
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 2 седмици
ИЗЛЪГАХТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ -ТЕ НЕКА ПАК ДА ГЛАСУВАТ ЗА ИТН ДБ ИЛИ ДПС -ТЕЗИ ПАРТИИ ПОСЯКОХА ПЕНСИОНЕРИТЕ !!!КОГАТО ГЛАСУВАТЕ МИСЛЕТЕ!!!! БОЙКО БОРИСОВ Е ЧОВЕКА!!!!
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заради пенсионното осигуряване в частните фондове, пенсионерите губят около 5% от внасяните осигурителни вноски за пенсия.
46
1
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 2 седмици
Прав си, трябва да увеличат пенсиите за сметка на марсианците.
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
После питат що хората криели данъци? Да увеличат пенсиите, ама не на гърба на работещия. Ама така е сложно, нали? Да видим сега след щото редовно правителство как ще се овапца.
44
0
 
5
 
! Отговори
До ?!? преди 2 седмици
Защо не живееш ти с 300 лева на месец,? Щял да гони....
43
4
 
1
 
! Отговори
?!? преди 2 седмици
Борба за пенсионерски глас до край. Св пък тоя ни облъчва. Младите ще ви изгонят не разбрахте ли.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
мхм повишаване цените на стоките, повишаване данъците, пенсионерите изобщо няма да усетят това смешно увеличение, но пък работещите роби определено ще усетят още по-голяма мизерия
41
6
 
4
 
! Отговори
izh преди 2 седмици
Радвате ли се пенсионери, Радвайте се. Др Радев урежда кредита за надбавките и го е включил в предизборната борба. А срещу парите, както се знае , никой не е успял да се пребори. Та да чакаме нови данъци / разбира се прекарани през цените на стоките / и радост за бивши овенни, милиционери служители на съдебната система и висшия държавен антураж / това са 80% от хората с максимална пенсия /, макар че винаги ми е било чудно как се определя заработката на един човек на бюджетна издръжка?
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
важното е че насред кризата "новите" в политиката си вдигнаха заплатите!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
пффф добро утро, къде 180 евро са пенсия ве?... не закъснели, спрели сте всички
38
1
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 2 седмици
До О хо хо. Приятел това не ти махалата, ВСЯКО следващо правителство ИЗПЪЛНЯВА подписани от предходното или още по назад управлявали правителства, изпълнява закони и плаща подписани от друг задължения, обратното е много лесно, изтегляш заем от 5 милиарда евро и подаваш оставка, а следващото правителство да каже - АМИ АЗ НЕ СЪМ ПОДПИСВАЛ НИЩО, един пример, колониална Англия подписа договор за управление на ХОНКОНГ за 100 години, и той въпреки негодуването на Китай се изпълни, така че НЯМА ЛАБАВО.
37
5
 
4
 
! Отговори
Бай Киро преди 2 седмици
До Анонимен Уважаеми, има пенсионери генерали, полковници и търтеите с големи *** - тях сега трябва да храним работещите ?
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво и да преизчислявате ние си оставаме най бедни в ЕС.Работещите бедни и пенсионери мизерници.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отдавна се говори за преизчисляване и наистина трябваше да се въведе още преди години като ежегодно преизчисляване, но явно има и нещо, което не знаем.
34
4
 
4
 
! Отговори
Реално преди 2 седмици
това преизчисление на пенсиите беше за да вземат Бойковите петдесет левчета, ама така, че да си направят съответния предизборен ПР. Обаче пък Боко им ги набута на 100 лв. и пак си направи ПР, а ДПС то и те си направиха ПР и наддадоха на 120 лв. Обаче пък в крайна сметка пенсиите са толкова мизерни, че каквото и да додадеш отгоре повече от 80 процента са под или около прага на бедността. така, че това са по-скоро някакви социални помощи, а не пенсии за труд.