Първанов: 46-ото НС катастрофира, но няма основание за оптимизъм след вота

Всеки е срещу всеки, омразата доминира
80
Първанов: 46-ото НС катастрофира, но няма основание за оптимизъм след вота
Снимка: БГНЕС

„Имало е много разправии и препирни в парламента през годините, но те са били главно на идейна основа, някои на историческа, по конкретни законопроекти. А сега всеки е срещу всеки, омразата доминира и ситуацията изглежда катастрофално. Не просто тежка политическа криза, а криза на политическото, на идеята за парламентаризма. Създава се чувството за безизходност, за безнадеждност“. Това каза в интервю за „24 часа“ президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.  

Още по темата

Според него няма основание за оптимизъм за следващия парламент.

„Може би ще има някакви корекции - един ще отпадне, друг ще влезе, но това не ме прави по-голям оптимист. Ако не им дойде акълът, както казват хората, нищо няма да се оправи. Ако не се разбере, че трябва работещо мнозинство - да намерят допирните точки и да преодолеят разприте, с тези плаващи мнозинства ни чака същото“, посочи той.

Първанов смята, че президентът Румен Радев взема страната на част от политическия спектър.

„Вдигнатият юмрук е много ясен знак за това. Може историята да прецени, че това е по-успешното. Дори и да допуснем, че към онзи момент това е било необходим знак, то два парламента по-късно се задълбочават негативните процеси. И тук президентът трябва да бъде активен, защото хората очакват от него много. Да бъде активен в широкия смисъл на думата - като посредник, който преодолява различията и помага за формирането на голяма и работеща коалиция. Не мога да кажа кой ще бъде в следващия парламент, имаме и президентски избори, не знаем и оттам как ще се излезе. Това усложнява ситуацията“, каза Първанов.

Относно изборите той посочи, че е неизбежно те да са 2 в 1.

„Президентът и партиите не трябва да си правят тънки сметки дали ще извлекат полза от това, а да направят сериозна и различна кампания от предишните. Стига омраза и агресия, стига реваншизъм! Хората жадуват да видят нещо позитивно и конструктивно, което да им решава проблемите“, отбеляза той.

Според нето не е изключено, ако има политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев, който да е  добре финансиран, с външна подкрепа и с някакви вътрешни очаквания, да разбърка картите.

„Но тъй като от доста години съм в политиката, ще кажа, че да направиш успешен проект от днес за утре, ми се струва доста рискована операция, граничеща с авантюра. Не става дума за това дали може да вземе 5, 10 или 20%. А за това, че подобен проект ще се сглоби от обичайните хора, които през целия преход обикалят от една партия в друга. Ще се наместят в този проект, което става взривоопасно в бъдещия парламент. Така че съм по-скоро скептик, но всеки има конституционното право да се пробва“, каза Първанов.

Според него е важно е да има стабилни и работещи партии в управлението.

„Би било чудесно, ако могат да направят коалиция, която да включва хора и от едната, и от другата страна. Но при много ясно разписана програма за управление, а не само на дадена дума в кулоарите“, посочи той.

Според него БСП абсолютно трябва да се включи в следващото управление.

„БСП и лявата коалиция показаха разум. Първо, това може би беше най-разумната кампания от много години насам. Второ, запазиха цивилизовано отношение при разговорите в парламента. Не мога да си представя бъдещото управление без левицата. Ако трябва образно да кажа - левицата премина през “чистилището”. Протестърите са от онзи ден, а левицата е опонент на Бойко Борисов на приливи и отливи повече от 10 г. Така че премина през чистилището и ще е един нормален кандидат за бъдещо управление“, каза Първанов.

Според него трябва да се предостави възможност на ГЕРБ да бъдат конструктивна опозиция.

„Тоест не всяко действие на парламента и правителството да носи идеята за мъст, мачкане и чегъртане. Защото това идва в повече, има дори преиграване. Там има качествени и свестни хора, сигурно има и такива, които са се набъркали и са крали, но кесаревото - кесарю, както е казал народът“, посочи Първанов.

Той смята, че е важно да се възстанови нормалният разговор в парламента.

„Нека да спорят, но стига с това непрекъснато противопоставяне и обиди. Познавам цялата парламентарна история на нова България - е, няма такова чудо дори по времето на Димитър Петков, т.нар. Свирчо, получил прякора заради цветистия си парламентарен език“, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ТИ СИ ЕДИН СПЕЦ... КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ. ОТ ФЕРДИНАД ДОСЕГА БЕЗЮ ИЗКЛЮЧЕНИЕ! ПОСЛЕ ЩО СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО?
46
0
 
4
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Ако трябва образно да кажа - левицата премина през чистилището.Далече е още БСП от Чистилището;))) Много далече! Но, АБВ никогиш нема да излезе от Преизподнята! И как да се пречисти, тогава БСП, когато пак си ви прибра барабар с Маринов в Изпълнителното бюро?;))) Пречистването иска жертви, не асфалт!
45
6
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Там има качествени и свестни хора, сигурно има и такива, които са се набъркали и са крали, но кесаревото - кесарю, както е казал народът, посочи Първанов.Можете ли да си представите? И този е бил президент на България, цели 8 години!;))) С една дума, който крал, крал, нема му търсим отговорност, щото да имат пример следващите и те да си краднат!;)))
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гошко,престани да си фантазираш,че си много добър,а се стреми да станеш такъв.Това важи и за Буци в по-голяма степен.
43
3
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Президентът на "Шалом" от боята, Седефчов Първанов;))) Що *** гласуваха за него, навремето;)))Неслучайно след това, той направи АБВ, в чиято идейност стоеше визиярта на чифуто-масоните за "възраждане на България". Същата тази идейност сега се представя чрез ДПС като "рестарт на държавността", обаче, тази "държавност", нещо не ще да се рестартира и излиза надпис "system failure";)))
42
17
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Румен Радев е стопъти по умен и интелигетен от двамата президенти Радев е по високото ниво от Първанов
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първанов е милиционер и е за затвора.
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"сигурно има и такива, които са се набъркали и са крали, но кесаревото - кесарю, както е казал народът"----------===========----------Демек, щом са могли герберските кесари(царе) да крадат, нека си крадат! Колко е мъдър и широкоскроен!
39
3
 
1
 
! Отговори
Дядо Йоцо гледа. преди 2 години
Гоце преди и след като беше президент доста охранен и какви бузи отпрал добре сму се е отразили президентството.
38
5
 
7
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
"Фуражки, вън" - това ще е слоганът на предизборната кампания! Петър Стоянов ще отвее фуражката Радев още на първия тур!
37
7
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Първанката и той...купен от Чекмеджан.Смятъй колко пари е...спастрил и сега ги купува на...килограм.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 __МЕРАЦИТЕ ЗА ЛИШАВАНЕТО ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИ ПЕНСИИ ОТ СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СА КАТО МОКРА ЧИ_КИЯ НА ПЯСЪК!
35
4
 
9
 
! Отговори
Отровна гад преди 2 години
Дори чистият бесепарски президент Първанов е против Румен Радев!
34
2
 
16
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Първанка как е на На 27г. Си Купуваш 5 ЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ.ЩО НЕ ПИТАШ СИНА ТИ КАК ГО НАПРАВИ.
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствения дето излглеждаше като хората и имаше самочувствието да каже истината, това е невероятно......хахахаха :))) След Желю, дето събираше храната след визитите си в Чужбина, Конската усмивка, дето загуби ума и дума във Вашингтон.....не мога да пропусна мъжа на синоптичката, Първанов направо изглежда Аполон.......хахахахаха :)))
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжливия зелен чорап трябва да бъде съден за държавна измяна. Този безмозъчник направи всичко по силите си да скапе България, за да могат неговите господари, червените олигарси да се отърват от правосъдие.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте ги тези селски аристократи! За какви се мислят тези, че имат право да ни управляват?
30
5
 
23
 
! Отговори
Ханонимен преди 2 години
Не съм харесвал Първанов и Плевнелиев, но сега като погледна от дистанцията на времето, ВСЕКИ ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА Е БИЛ В ПЪТИ ПО - ДОБЪР ОТ рАДЕВ!!!
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето на България е в обединението на лидерите на комунистическите кланове(БСП, ДБ, Мутрите). Веднъж разберат ли се за порциите, ще разграбят и фалират държавата за по малко от година.
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДо 20, Ами, ако го настигне 2-ри мандат, тогава ти на коя стена ще плачеш...