ЕП към Русия: Дайте достъп до Трофейните архиви от 1944-1945 г.

Евродепутатът Андрей Ковачев в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR за резолюцията на ЕП
18 сеп 2021 12:39, Елка Василева
232

"ЕП призова Русия да даде достъп до т.нар. трофейни архиви, изнесени от страните от Източна Европа в края на Втората световна война," каза за предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова, което ще бъде излъчено днес от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR евродепутатът Андрей Ковачев, член на Председателството на ЕП.

"Русия ограничи максимално възможността за връщане и за достъп до тези архиви. Има една лицемерна възможност - ако си платиш и кажеш коя страница искаш, да ти я предоставят, но няма библиография и няма как да знаеш какво точно да поискаш. Иначе има решение на Думата, че тези трофейни архиви няма да се връщат, но Комитетът на министрите на Съвета на Европа поиска такъв достъп и сега ЕП го включва в текста на резолюцията за отношенията ЕС – Русия го има този текст," разказа Ковачев и заяви, че приемането на текста от Съвета на Европа е станало по настояване на ръководителя на българската делегация в ПАСЕ Димитър Главчев. Тази седмица текстът беше включен в Препоръка на ЕП към ЕК и Съвета относно насоката на развитие на политическите отношения между ЕС и Русия.

"Тези архиви там са нашите архиви – на царската канцелария, на министерството на външните работи, българските правителства, иззети от българската държава, те се намират там и не са категоризирани, нямат библиографски опис. Ние не знаем какво точно има там, защото няма библиография. Тук става въпрос не само за България, но за всички артефакти и архиви –интелектуална собственост, които са иззети от Централна и Източна Европа и са в Москва, както и на прибалтийските държави. Ние трябва да имаме достъп до тази наша национална ценност," казва Ковачев.

Целия разговор с А. Ковачев за трофейните архиви в Москва и защо международната общност се провали в Афганистан - гледайте днес от 17.30 в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аз не знам някоя славянска държава да е окупурала или колнизирала и ограбвала чужди държави или да ловила роби от други народи..." ------------------------------------- ми не знаеш я, щото толкова са ти познанията :D Джанъм, кой води води в Чечения бе? :D Целия Какваз е насилствено сложен под управлението на Москва. 10% oт населението за мюсюлмани - тия от къде са дошли? :D_______________________ А огромния Сибир? Местното население? Десетки етноси, отдавна изчезващи... Африка? Афганистан?
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А македонисти и турци ще изпукат от само себе си,защото са ментета и Бог така е наредил!
175
2
 
4
 
! Отговори
др0гаре слаФянството преди 2 години
умряСкатето великото, както я наричаха вБлатните ширини.
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 213 __ЯСНО, РАЗБРАХ, РУСОФИЛИТЕ СА СЪЗДАЛИ ЛАТИНСКИЯТ ЕЗИК ЗА ДА МОГАТ ДА ВИ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО РУСОФОБ!!! ______________________ Оххх. Те просто използват антонима. Защото за тях има само противопоставяне: обичам -мразя. Затова им трябва друг, който да мрази това, което те обичат - русия. Не разбират, че който не е русофил, спокойно може да е българофил и да не мрази Русия т.е. той не е русофил, но не е и русофоб. Просто обича страната си, Българя, пред всички други, включително русия
173
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Анонимен: До Архивите. Коя е тая историческа истина само дет ти я знаеш ? Сподели да се просветлим и ния." __________________ 1) Има и други източници за България и нашата история! 2) Искаме си архивите на България, за да научим истината, а не да русия да я крие и да ни казва каквото си иска. Искаме истината каквато е!
172
3
 
12
 
! Отговори
ще ги върнат преди 2 години
Русия е разпадаща се държава със затихващи функции. Дори сега при диктатурата на Радефф, в България качеството на живот е къде по-добре отколкото в Русия. С малко търпение и ще клекнат. Те сами ще ни предложат да ни ги върнат за да стимулират добро отношение.
171
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "До Анонимен 207 "Така е. Само да уточня: русофоби е измислица само на русофилите."__А КАКВО СА АГОРАФОБИЯ, АРАХНОФОБИЯ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ФОБИИ, ДА НЕ СА ИЗМИСЛЕНИ ОТ "ВСИЧКО"ФИЛИТЕ?!!" _______________ Коренът на термините е -фоб, но посоката ви на мислене е обратна. Русофилите ме наричат русофоб (пример) за свое оправдание. А аз просто не съм русофил. Не мразя никой народ.
170
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не може да бъде, ама ха, дано. Самите западняци им ги дадоха, защото те можеха да ги скрият, докато западняците трябваше веднага да ги направят обществено достояние. Там има много тайни, които ще пренапишат световната история. Не ми се вярва да ни ги покажат, ама дано греша." ______________ В присъствието на руснаци, няма как да не ги дадат, за съжаление. Руснаците и българските им *** - така наречени русофили - са виновниците. Архиви от ДА, министерства, резерва ни и т.н.
169
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славянобългарска е историята на Паисий според Ком./соц. учени съгласно руската политика за "славянство". Иначе, се превежда и тълкува като "СЛАВНА" българска история. А тя си е славна, а не славянска.
168
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"... да не говорим, че Русия е пазила и самата Европа от нахлуването на агресивните и мощни в Средновековието - азиатски народи." ____________ Не пазила от, а слугувала на азиатските орди. Вижте историята на Александър Невски, "великия" руски "светец" ...
167
6
 
19
 
! Отговори
ДНIПР1 преди 2 години
Ето ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СРИНЕМЕ ВСИЧКИ РУСКИ ОКУПАЦИОННИ ПАМЕТНИЦИ И ДА ЗАЛИЧИМЕ ВСИЧКО СВЪРЗАНО С ТЯХ!!!
166
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "До Всички Русофили и Русофоби и всякакви други -фили и -фоби - Вие ВРЕДИТЕ на България!!! Полезните на България хора не трябва нито да се кланят нито да плюят друга държава, а да действат според интересите на България." ______________________ Така е. Само да уточня: русофоби е измислица само на русофилите.
165
5
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Много са смешни "русоробите"! Когато им кажеш ,че руснаците са обикновени окупатори, и повдигнеш въпроса за всички мародерства които са извършвали, те винаги започват със..."ама те американците ..."! Жалка картина! Върви им разправяй , че става въпрос за задигнат български държавен архив и българска история!
164
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от Анонимен 204-------защо ми цъкате минуси? краварите отвели много от нацистките инженери в сащ и им опростили престъпленията при условие да работят за тях! даже направили вернер фон браун първия шеф на наса!
163
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а от краварите кога ще ги поискат?! там е по интересно...
162
7
 
22
 
! Отговори
Архивите преди 2 години
Съдържат историческата истина. Без тях не може да се пренапише и фалшифицира историята. Затова руснаците няма да ги върнат.
161
10
 
17
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
А бе Ицко, на кой му пука защо Великобритания не е обявила война? Тука става въпрос за "българския" архив, който е завлечен от руските "освободители"/окупатори/! Ти българин ли си, интересуваш ли се от българската история, или миризмата на рубли замъглява здравия разум?
160
8
 
21
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Няма по продажно племе от русоробите! ЕК иска Русия да ни допусне до нашия , българския архив, а те се подмокрят от умиление ,колко велика била Русия, и как не се съобразявала с никого! Уникални нещастници!
159
1
 
5
 
! Отговори
До 189 преди 2 години
За Мавро Орбини чувал ли си?
158
16
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Има нещо което западняците все пак е крайно време да приемат като факт! А именно - За Русия чуждите законодателства нямат никакво действие !