ЕП към Русия: Дайте достъп до Трофейните архиви от 1944-1945 г.

Евродепутатът Андрей Ковачев в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR за резолюцията на ЕП
18 сеп 2021 12:39, Елка Василева
232

"ЕП призова Русия да даде достъп до т.нар. трофейни архиви, изнесени от страните от Източна Европа в края на Втората световна война," каза за предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова, което ще бъде излъчено днес от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR евродепутатът Андрей Ковачев, член на Председателството на ЕП.

"Русия ограничи максимално възможността за връщане и за достъп до тези архиви. Има една лицемерна възможност - ако си платиш и кажеш коя страница искаш, да ти я предоставят, но няма библиография и няма как да знаеш какво точно да поискаш. Иначе има решение на Думата, че тези трофейни архиви няма да се връщат, но Комитетът на министрите на Съвета на Европа поиска такъв достъп и сега ЕП го включва в текста на резолюцията за отношенията ЕС – Русия го има този текст," разказа Ковачев и заяви, че приемането на текста от Съвета на Европа е станало по настояване на ръководителя на българската делегация в ПАСЕ Димитър Главчев. Тази седмица текстът беше включен в Препоръка на ЕП към ЕК и Съвета относно насоката на развитие на политическите отношения между ЕС и Русия.

"Тези архиви там са нашите архиви – на царската канцелария, на министерството на външните работи, българските правителства, иззети от българската държава, те се намират там и не са категоризирани, нямат библиографски опис. Ние не знаем какво точно има там, защото няма библиография. Тук става въпрос не само за България, но за всички артефакти и архиви –интелектуална собственост, които са иззети от Централна и Източна Европа и са в Москва, както и на прибалтийските държави. Ние трябва да имаме достъп до тази наша национална ценност," казва Ковачев.

Целия разговор с А. Ковачев за трофейните архиви в Москва и защо международната общност се провали в Афганистан - гледайте днес от 17.30 в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
12
 
! Отговори
Булгаков преди 2 години
До Русофобите вредят....... Михаил Булгаков за руския народ : Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи.
116
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Данко Харсъзина......руснаците искат коридор, за да навлязат руските войски и защитят Чехословакия и Франция, много преди нахлуването на немците в Полша, но не им дават коридор, така войната нямаше да се разрастне и Полша да пострада, а Хитлер е нападнал вече доста държави, включително и в Европа, още преди да нападне Полша, войната започва още през 1938 г., когато Англия превзема Иран и изгонва немците и превзема петрола там,а не през 1941 г. или с нападението над Полша !
115
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринБългарите са наемници - наемни плювачи и врагове на Русия. ЕС и НАТО подхвърлят стотинки, българите играят по свирката им според техния интерес. Нищо повече
114
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ние българите живеем добре в ЕС и НАТО.
113
8
 
4
 
! Отговори
Русофобите вредят преди 2 години
До Данко Харсъзина - С толкова злоба в сърцето се получават инсулти, инфаркти, рак, абе човек никога не знае... Както беше писал Пушкин към клеветниците на Русия - има място всички врагове да бъдат погребани...
112
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Русофобите вредят......... Един от най-големите проблеми на България идват от вредителската дейност на русофилите, които ни отклоняват от пътя на независимата и прагматична политика. Те поставят любовта си към Русия пред всичко родно и свято, дори пред националните интереси. Именно това превръща русофилството в последната, най-висша степен на национално предателство.
111
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Данко ХарсъзинаПрестанете да пишете лъжи, Германия и СССР никога не са си поделяли Полша, това е измислица, немски групи навлизат в Полша и извършват диверсии,убийства, месеци преди официалното нахлуване на немските войски в Полша и подготвят нахлуването на немските войски в Полша, след което Полша е нападната от немската войска , а Русия им се притичва на помощ на поляците,защото англичните не правят нищо да им помогнат, руснаците искат коридор,за да защитят Чехословакия и Франция, много п
110
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистка България беше съюзник на нацистка Германия и загуби войната. Ако не беше застъпничеството на Русия, от България днес щеше да е останала само Софийска област. България съществува в тези граници само благодарение на Русия.
109
5
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Русия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селекционирани чудовищни морални ypoди при, които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в клоаката, в които иска да потопи целия свят.
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия не са спали от вълнение след призива на ЕК!
107
1
 
2
 
! Отговори
Русофобите вредят преди 2 години
От Русофобите вредятСега вече въпросното мнение е 109!
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша заграбила заедно с Германия част от Чехословакия през 1938 година. Приветства антиеврейската политика на Германия.
105
3
 
3
 
! Отговори
Русофобите вредят преди 2 години
До Анонимен 112Съгласен напълно с казаното. По грешка ти натиснах минус, като отначало прочетох само първите редове, които били цитат! Много е смотан този сайт, дори не може да се цитира нормално. Хората се объркват, ама какво им пука, така или иначе ще си манипулират плюсчетата в полза на рософобите, за което и им плащат
104
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКакво ще спечелиш от отваряне на архивите? Най-много ще загубим , нищо няма да спечелим, защото сме били на страната на Хитлер, въпреки, че сме имали и антифашистка съпротива и сме дали много жертви, но като ти извадят някой документ и започнат да те изнудват за фашисткия период, тогава няма да е весело, да си стоят там архивите!
103
0
 
0
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Да очакваме ли Голямата разходка 2.0?
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврогеовете от Европарламента много се дръвчат на Русия.
101
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринВ България няма русофоби, повярвай ми, даже и русофобите на приказки мразят Русия , но де факто не мразят Русия ,по простата причина, че Русия ни е спасявала и ни е давала,помагала и ни е освободила от страшното турско робство! Няма лоши държави, няма и лоши народи, има лоши хора,индивиди!
100
3
 
7
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
До Христо Христов......... Германия и Русия са имали тайни споразумения още преди 1938 година бе приятел. Германия е изпрбвала военна техника и обучавала летци и танкисти в Липецк и Казан. Ядрото на ръководните немски кадри в танковите и въздушни войски са се обучавали там.
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Отделно, цялата далавера е ..." -------------------- Историята ни т.е. архивите ни и заграбеното хич не са далавера. От десетки години си ги искаме, а не от днес. Но на Русия не й стиска да покаже истината на фона на лъжите, които е налагало като история.
98
2
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Първо боко тиквата да си каже за чекмеджето бе ковачев