Последен шанс за парламентаризма - идва ново обществено устройство!

Парламентаризмът в България категорично се провали
22 сеп 2021 13:19, Екип на Dnes.bg
196
Последен шанс за парламентаризма - идва ново обществено устройство!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентаризмът в България категорично се провали. Демокрацията, която обществото експлоатира произвежда хаос и падение. Необходима е нова форма на обществено устройство, която да положи логично, системно и смислено основите на новото развитие на страната ни. Преди да дойде този модел на управление, следва да дадем последен шанс на свободния избор на българското общество, но с определени условия.

Свободното право на избор на нашето общество и съществуващият парламентаризъм доказаха, че произвеждат изборни резултати, които овластяват неспособни управляващи. Това е видимо от състоянието на страната, а именно демографска катастрофа, нисък жизнен стандарт, обречени на мизерия пенсионери, никаква регионална политика за развитие, обезлюдени райони, тотална липса на автономна монетарна политика, високо платено здравеопазване, западащо образование, оглупяващо и озлобено общество. На всичкото отгоре последните два парламентарни избора не успяха да произведат дори и правителство.

Неоспорим е факта, че служебният кабинет е най-добрата управленска формация, която сме виждали поне през последните години. Тези хора обаче не са демократично избрани, а назначени. Това означава, че българското общество, посредством демократичен и свободен избор трудно може да избере добри управленци. Следователно, нашата демокрация в този й вид произвежда разруха. В обществото, както и в природата няма вакуум и съвсем скоро ще видим нова форма на конституционализъм. Може би Президентска Република, или някаква хибридна форма на управление.

Ако не искаме нова Конституция, следва да дадем шанс на парламентаризма, но с условия, които да успеят да вземат максимума от него. Необходимо е да наложим критерии за гласуване:

Право на глас - всички лица, които не се осъждани и имат средно образование. Да се въведе образователен ценз. Необразовани и/или криминално проявени не следва да имат право на избор.

Българите в чужбина - тези, които постоянно пребивават в чужбина и живеят извън страната за повече от 5 години не бива да имат право на глас. Тези, които учат и работят в чужбина с идеята да се върнат в България би трябвало да имат привилегии, защото носят познание и добри практики. Тези, които постоянно живеят извън страната не би следвало да имат право на глас. Това обаче е много чувствителна тема, защото аргумента на голяма част от българите извън България е, че именно некадърното управление на страната, мизерията и липсата на възможности ги е накарало да избягат от родината.

Задължително гласуване - Гласуването трябва да е задължително за тези, които имат право да гласуват. Избирателната активност е ниска и доброволното право на избор дали хората да гласуват, или не е всъщност една от основните причини да излъчваме толкова недостойни политици.

Ако наложим тези, или подобни критерии за гласуване, това би дало последен шанс на парламентаризма. Също ще вземе най-доброто от него. По този начин - образованите, способните хора, които работят за родината ще бъдат мобилизирани да направят избор и да излъчат правилните политици. В случай, че това се провали ще видим края на парламентаризма и демокрацията, която познаваме.

Автор: Николай Ников

Николай Ников е учил „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.  

След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сверата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.  

В момента преподава Стопанска история и Основи на управлението Микро и Макро икономика; Маркетинг; Банково дело; Застраховане; Управление на Риска; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и комуникация и Икономически и бизнес науки. Също така, развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия е и хляба и ножа - и газта, и тръбата. А вие не се занимавайте с Русия.
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A защо изборите при най-добрата система са тайни? Защо всеки не се подписва под бюлетината за кого е гласувал под името си? Нали демокрацията е най-добрата система, или? Как с тайното гласуване после може да поискаш разбивка на гласовете по партии (което е възможно при днешните ИТ технологии) и да видиш, че гласът ти не е фалшифициран?
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха как така го измислиха, хем гласуването да е задължително, хем ако нямаш средно образование да не можеш да гласуваш? Кво ще стане тия без образование, ще бъдат санкционирани, че не са гласували? Понеже не са били допуснати да гласуват? Или пък тия които неискат да гласуват ще си горят диоломите за средно образование??
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хич даже не ни се и занимава с Русия. Ако може Путин да я инсталира на Марс най-добре.
104
3
 
3
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
До 101.Бай Ицо, Френския или Американски модел е за нации показали солидарност и с традиции при демокрацията. Апропо в Щатите президентът не избира правителство, а за Горна и Долна Камари се гласува. И често щатските закони спират федералните. За Франция е малко по друго. И я пак кажи за матряла? Щото той гласува за президент. Така че скритата фикс идеята на льотчика и недоразумението учиндолско е меко казано опасна. Май ти нещо не вдяваш, ама като вденеш ще е късно. Като в Русия.
103
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парламентаризма се провали поради комунистите. Поради БСП, поради протестърските партии, издънки на БСП, които нахлуха в Парламента, поради Фигуранта, който се опита против конституцията да свали легитимен режим и направиха от парламентаризма гротеска. Никога власт не трябва да се дава на комунистически формации. Не само парламентаризма, държавата провалиха и издигнаха една руска картица за президент.
102
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Възраждане на СССР - никой не ви кани с Русия, по леко. Целувайте си задниците на брюкселските *** и на американците, и не се занимавайте с Русия.
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Много световни и национални режими се установяват точно поради разбирането, че народът не е в състояние да взима правилни решения". Разбира се, че народът не може да взима правилни решения. За това е демокрацията - лъжат го, че избира, на практика политик може да станеш само ако елита те одобри и елита управлява.
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Ников, абе скрий се бе, мушмурок! Учил-недоучил тръгнал да дава мнение, дето никой не му го е искал!
99
0
 
5
 
! Отговори
Справедливост преди 2 години
Прав е, че само хора с образование и живеещи постоянно в България трябва да имат право на гласуване. Всеки е направил избор. След като си избрал да живееш по добре в друга държава, защо ще ми решаваш как да живея тук. След като се върнеш заповядай и гласувай. Гърция по малко демократична ли е, след като само живеещите там могат да гласуват.
98
2
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
В случаят, статията е написана от човек, който е завършил образованието си в споменатата либерална демокрация, която се проваля в България;))) сиреч, въпросният Николай Ников е възпитаник на тази система, която го е формирала и една от често срещащите се думи в специализациите му е "международен, международни";))) Първото, което трябва да се каже е,че появата на Бойко сложи краят на либералната демокрация и парламентаризмът,а Радев я разби с юмрукът си;)))Но,за ново общ.у-во е нужен нов човек;))
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин..Ние българите сме по-висши същества от турците...********Знам, че е така ама тука ме питат защо сте им слугували толкова много години ?
96
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Путин не си позволява подобни изказвания.Много световни и национални режими се установяват точно поради разбирането, че народът не е в състояние да взима правилни решения. Френската империя, наследила революцията, Съветите, различните режими на пълномощия у нас, самият ЕС, където всеки ден се решава нещо, но на нас практически ни е отнета възможността дори да изразим мнение, камо ли да решаваме. Може би така е правилно.
95
0
 
5
 
! Отговори
лустрацция имаше ли преди 2 години
Във тази държава няма управляващ без пагони на сикуриате или поне дядо му да е от сикуритате или наи-- малко на жена му баща и или дядо и да е бил генерал от сикуритате .Има университети бълват специалисти нац-сигур, ама преподавателите пак от сикуритате Тука сикуритате си направи демокрация да си харчи парите със здраве ,а вие да плюете демокрацията като най-голямо измислено зло -- защото това е секуритате демокрация . Интересно е защо запада си трае и за кражби и за стандарт и за всичко ?
94
4
 
0
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Жельо Желев беше за полу президентска република. Не искаше президентска.
93
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Требе да ни дойде една нова България да започне да ни ражда силни личности и кидери като Путин които да ни измъкнат от тинята, както Путин направи с Русия.
92
3
 
3
 
! Отговори
искаме преди 2 години
Президентска република с цар Бойко Борисов защо някой си мисли че ще е нещо друго.
91
0
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Нещо се объркахме в статията. На едни се взимат правата, други се задължават да гласуват. Значи пак им се взима правото на избор. И за финал се слага тиранин да управлява. А намаляването на бюрокрацията как ще стане?
90
3
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
При демокрацията умните и кадърните живеят добре, само пpocтите и некадърните комунисти нямат пари и живеят зле.
89
1
 
1
 
! Отговори
До 101 преди 2 години
Прав си, България в последните десетилетия комай спря да ражда и да създава можещи лидери, милеещи за род и родина. И може би именно там е проблема ?