Последен шанс за парламентаризма - идва ново обществено устройство!

Парламентаризмът в България категорично се провали
22 сеп 2021 13:19, Екип на Dnes.bg
196
Последен шанс за парламентаризма - идва ново обществено устройство!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентаризмът в България категорично се провали. Демокрацията, която обществото експлоатира произвежда хаос и падение. Необходима е нова форма на обществено устройство, която да положи логично, системно и смислено основите на новото развитие на страната ни. Преди да дойде този модел на управление, следва да дадем последен шанс на свободния избор на българското общество, но с определени условия.

Свободното право на избор на нашето общество и съществуващият парламентаризъм доказаха, че произвеждат изборни резултати, които овластяват неспособни управляващи. Това е видимо от състоянието на страната, а именно демографска катастрофа, нисък жизнен стандарт, обречени на мизерия пенсионери, никаква регионална политика за развитие, обезлюдени райони, тотална липса на автономна монетарна политика, високо платено здравеопазване, западащо образование, оглупяващо и озлобено общество. На всичкото отгоре последните два парламентарни избора не успяха да произведат дори и правителство.

Неоспорим е факта, че служебният кабинет е най-добрата управленска формация, която сме виждали поне през последните години. Тези хора обаче не са демократично избрани, а назначени. Това означава, че българското общество, посредством демократичен и свободен избор трудно може да избере добри управленци. Следователно, нашата демокрация в този й вид произвежда разруха. В обществото, както и в природата няма вакуум и съвсем скоро ще видим нова форма на конституционализъм. Може би Президентска Република, или някаква хибридна форма на управление.

Ако не искаме нова Конституция, следва да дадем шанс на парламентаризма, но с условия, които да успеят да вземат максимума от него. Необходимо е да наложим критерии за гласуване:

Право на глас - всички лица, които не се осъждани и имат средно образование. Да се въведе образователен ценз. Необразовани и/или криминално проявени не следва да имат право на избор.

Българите в чужбина - тези, които постоянно пребивават в чужбина и живеят извън страната за повече от 5 години не бива да имат право на глас. Тези, които учат и работят в чужбина с идеята да се върнат в България би трябвало да имат привилегии, защото носят познание и добри практики. Тези, които постоянно живеят извън страната не би следвало да имат право на глас. Това обаче е много чувствителна тема, защото аргумента на голяма част от българите извън България е, че именно некадърното управление на страната, мизерията и липсата на възможности ги е накарало да избягат от родината.

Задължително гласуване - Гласуването трябва да е задължително за тези, които имат право да гласуват. Избирателната активност е ниска и доброволното право на избор дали хората да гласуват, или не е всъщност една от основните причини да излъчваме толкова недостойни политици.

Ако наложим тези, или подобни критерии за гласуване, това би дало последен шанс на парламентаризма. Също ще вземе най-доброто от него. По този начин - образованите, способните хора, които работят за родината ще бъдат мобилизирани да направят избор и да излъчат правилните политици. В случай, че това се провали ще видим края на парламентаризма и демокрацията, която познаваме.

Автор: Николай Ников

Николай Ников е учил „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.  

След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сверата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.  

В момента преподава Стопанска история и Основи на управлението Микро и Макро икономика; Маркетинг; Банково дело; Застраховане; Управление на Риска; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и комуникация и Икономически и бизнес науки. Също така, развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
10
 
2
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Президентска република!! Това е бъдещето за България!! Видяхме, че парламента за нищо нестава. Немогат едно редовно правителство да излъчат и трябва президента Радев да го назначава. Депутатите са само в тежест на народа. Вземат заплати, ядът кфтета и нищо неправят!!
87
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Наивно и плоско като курсова работа на второкурсник от ЮЗУ. Хайде, другия път да се постараем повече!
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Понякога авторитарното управление от можещи и с патриотични намерения авторитети е по-доброто решение" - това е най-доброто решение винаги, но за страни като Русия - там има Путин. После сигруно ще бъде Шойгу. А в България - Бойко, Слави, Кирил, Мая, Радев, Корнелия, Христо ....
85
4
 
7
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
Това да не е платена статия на другаря Николай Ников, на който май му се привижда президентска република тип Путин, който да си назначава правителство? То щото като не можем да изберем нормални депутати сякаш означава, че президентът ще е ОК. И кое им е толкова успешно на служебните правителства досега? Актуализацията на бюджета и пенсиите го направи Парламентът. Със или без викове ама стана.
84
4
 
1
 
! Отговори
Автора кой е преди 2 години
Някакви във родата от ДС нещо със масони ? Защото пътя към ада е осеян със добри намерения . Служебното правителство е назначено ,ама от избран със мнозинство човек тоест е избрано от мнозинството . Иточно за това се харесва на повечето българи ,докато другите правителства бяха излъчвани от партии със спечелени 25 % от 50 % гласували. със гласуващите във Турция е много лесно да се справи държавата -- има го във конституцията забраняват се етнически партии --- да се проведе референдум във Бг и
83
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 години
Революция при демокрация се прави с промяна на избирателната система. Мажоритарни избори в два тура ще прати Прехода в канала на историята.Другия вариант е танкове по или утр забрана на партиите и еднолична диктатура.
82
5
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Комунизмът на ГЕРБ си отива! Децата ми спят спокойно!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ЗАСЛЕПЕНИ! ГЛУХИ И СЛЕПИ!ДАЛИ ИМА 10% МИСЛЕЩИ! АНАЛИТИЧНА И БЕЗПРИСТРАСТНА МИСЪЛ Е ХИМЕРА ПО ТАЗИ ЗЕМЯ! ЗАЩО ИЗБИРАМЕ КОЙ ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА БЕЗ ДА ПРЕЦЕНЯВАМЕ ДЕЙСТВИЯТА, А СЛУШАМЕ МАЗНИ ТЪРГАШИ НА ХУБАВИТЕ ПРИКАЗКИ И БЕЗПЛАТНИ НАДЕЖДИ! ЗАВОДА ЗА ИЛЮЗИИ ВЕЧЕ РАБОТИ И ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИОННИ КАНАЛИ С УСЪРДИЕ НА ПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ШИЯТ ДРЕХИТЕ НА ПОЧТЕНИТЕ! ЩЕ ПРОГЛЕДНЕМ, НО ПАК ЩЕ СА ОТМЪКНАЛИ ХЛЯБА ОТ УСТАТА!
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След затварянето на ТЕЦовете по настояване на Еврокомисият десетки хиляди в България ще останат без работа, а цената на тока ще скочи неколкократно. Цената на газта също бие рекорди и не може да бъде алтернатива на въглищата, а дори и цяла България да се покрие със соларни панели и вятърни перки, тока от тях ще бъде 7-10 пъти по скъп и при това няма да може да покрие нуждите на битовото потребление. И без това умрялото производство на България съвсем ще спре
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газта 1000$ на спотовите пазари в Европа. Зимата - студ.
78
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 години
Президентска република,ама друг път.Тия ги разправяй на някой друг.Аман от платени драскачи.
77
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При комунизма преди 1989та беше много по-добра от днес.
76
9
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
А нима именно при Путин и Ердоган и Русия и Турция не получиха своя проспертет за последните 20 години ?! Понякога авторитарното управление от можещи и с патриотични намерения авторитети е по-доброто решение, особено за страни с липса на традиции в демокрацията. А , и магарето си ти :-)
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията е най-голямата измама. Народът участва само в изборите, но не и в управлението, а избраните които получават власт над живота на избирателите, не носят никаква отговорност - ако не изпълняват волята на народа ами вместо това работят са своите лични интереси, най-много да не ги изберат отново, но пак ги избират, защото народът няма други които да избере, а ако се появят други, то и те не са по-различни от предишните.
74
1
 
7
 
! Отговори
лошо преди 2 години
Никой не иска нова конституция. Отворят ли кутията на Пандора, няма да има спиране. Май само настоящата конституция ми пази от геноцид.
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 73 Калитализмът е крадлив по природа...
72
4
 
9
 
! Отговори
Знаещият преди 2 години
С такива статии и промиване на мозъци и действителност отиваме към гражданска война в която ще оцелеят не олигарсите на Луканов , Живков, Радев, Борисов и т.н.Ще има закриване на прес-издания , затвори , линч, убийства , мизерия ,масови безредици заради тъпотиите на старите комунисти ,русофили и недоразумението Радеф/Смрадеф/Резидет/Предател/!
71
5
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ние българите сме по-висши същества от турците.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обобщение: за 32 г от 1989 г от 100% държавното стана 50% частно. Влязохме в ЕС и НАТО. От 9 милиона станахме 6 милиона. Построихме малко магистрали и метро. Станахме/останахме най бедната от 30 държави в Европа. Не е много за половин век близо. За толкова време някои са правили доста повече
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията е противоестествена и извратена система. Никъде в природата няма демокрация, навсякъде има старшинство и йерархия и всеки се подчинява.