Същността на проблема с РС Македония - системната дебългаризация

Радев: Членството на РСМ в ЕС е от изключителна важност за региона
Обновена: 6 окт 2021 12:11 | 6 окт 2021 11:35, Елка Василева
246
Същността на проблема с РС Македония - системната дебългаризация
Кадър: БНТ

Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона, заяви президентът Румен Радев в Словения.

Още по темата

„През май заварихме отношенията в задъдена улица. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз. Същността на проблема е системната дебългаризация. Системното унищожаване на българското културно-историческо наследство в тази страна“, каза държавният ни глава, цитиран от БНТ.

"Нашите позиции са ясни - докато този процес продължава и са подтискани основни права, ние няма как да кажем "да" на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата", допълни Румен Радев.

Ключът към съгласието на България за начало на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз не е сложен и зависи от това Скопие да спазва безусловно Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година, заяви Радев.

„На първо място македонските българи да бъдат наистина равнопоставени с другите седем съставни части от народа, които са изрично вписани в конституцията на Република Северна Македония. Ние подкрепяме тяхното искане, на нашите македонски българи, това да бъде записано в конституцията и законите на страната. На второ място – това означава македонските българи да бъдат адекватно отразени като народност и като брой в процеса на преброяване, в неговите резултати. И на трето място, така както бе призната историческата истина в отношенията с Гърция, така следва да бъде призната и историческата истина в отношенията с България. Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно тълкуване, получаването и прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС, каквито прецеденти вече има в преговорните процеси и време е за исторически компромиси и помирение“, каза президентът.

Радев очаква от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и от президента Стево Пендаровски смели решения. „Скъсване окончателно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България, и вземането на ясни решения, които да отворят най-сетне перспективата на нашите братя към европейско членство“.

Държавният глава Румен Радев представлява България на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която се провежда днес в Бърдо, Словения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво РадеФ, ще ми липсваш с тази си твърда позиция! Но ще го преживея, заради хаоса, който редиш в страната! От Македония, моето си и хляба са ми по-скъпи!
147
7
 
8
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Ха,ха,ха,и бай Боце Бански-БАЛКАНСКИ и той си прави предизборна пропаганда с нагли лъжи!!!!
146
3
 
10
 
! Отговори
КОМПАНИЯТА НА РАДЕВ: преди 2 години
МАЯ.. ХАДЖИГЕНОВ.. БАБИКЯН.. РАШКОВ.. ТРИФОНОВ.. К. ПЕТКОВ.. СПЕЦОВ................... ЕХ, ЧЕ ДЕБЪЛГАРИЗАЦИЯ....!!
145
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злобарко,този прякор отива най-много на стиснатите му устенца,а на Киро измамника едни три години условно няма да му се разминат,въпреки всичките лупинги,които правят,за да му спасят ***!
144
9
 
21
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Фуражката бил пратил писмо до Конституционния съд писмо с молба, да се прекратяло делото срещу Кирчо, защото вече не бил министър.Няма такава наглост. Това , че са нарушили конституцията, че е подписвал декларации с невярно съдържание, нямало значение
143
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм сигурен че Радев действа правилно с Македония, въпреки че всичко това е истина.
142
12
 
13
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Фигуранта предизборно се прави на голям патриот и защитник на българщината в Македония. Но ако някой му обещае втори мандат, ще приеме и най-абсурдните македонски претенции, ще признае ОМО Илинден, ще пусне Македония в ЕС. Дори ще им подари и Пиринския край като бонус.
141
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевите *** отново са се развилняли и величаят размирника!По ***,злобен и нагъл обитател на президентството не сме имали!Имал наглостта да каже,че заварил през май България изолирана от ЕС,смешника,който до преди 2 месеца не бе канен на посещение от нито една държава!
140
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛойкоБългарите започват да създават организации в южните Балкани през 18 век, за освобождението на българите от турско робство, тогава нито гърци е имало, нито македонци е имало в днешна Македония и Тракия, те се появяват през 19 век на тези територии, а македонската нация е измислена нация след 1944 година
139
25
 
5
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Незнам защо си мислим в България,че вече е завършила асимилацията на македонците в Пиринска Македониа и е затрита родовата им памет.Ами то все още има живи свидетели и се знае,че нашата теория за македонците и македонизма е наша измислица и ченгета и платени историци агитатори и манипулатори промиват мозъците на българите. Ако го няма Македонския въпрос ВМРО трябва да изчезне.Затова подържат тази вразда със Северна Макеониа.
138
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кашата с Македония я забърка Западна Европа. Нека тя да я сърба. Западна Европа подкрепяше Югославия и нейните зверства, дебългаризация, унищожаване на паметниците. Подкрепяше Югославия срещу Съветския съюз.........................Те трябва да кажат на макетата, че са ги лъгали заради антисоциалистическа пропаганда и заради Студената война на запада срещу Съветския съюз и Източния блок.
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 155 Съвършено вярно, а в РС Македония и югослевски.
136
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
друго си е мъж с топки да ни представлява не оня крадец дето само за чекмеджето мисли
135
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите са най-объркания и най-манипулирания народ.
134
0
 
1
 
! Отговори
Манолов преди 2 години
До АнонименСъвършено вярно, а в РС Македония и югосравски.
133
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев няма никакви правомощия в преговорите за присъединяването на Македония в ЕС.Защо се изказва президента по този въпрос незнам?Явно ГЕРБ ще спечелят изборите и иска да им направи мръсно.Всичко е толкова объркващо.България да не иска Македония в ЕС е най-объркващото.Като искаме македонците да са българи едниствения шанс е да са далеч от Сърбия и Русия.При тези обстоятелства ние защитаваме интересите на Сърбия и Русия,а не на България.
132
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновно за дебългаризацията на Северна Македония е 45 години прозападно управление на Югославия и антибългарската политика на западният любимец и западният питомец - Тито...........Запада е виновен за дебългаризацията на югорепубликата Македония.
131
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вътрешната македоно-одринска революционна организация(ВМОРО е основана в Солун през 1893 г.) и е националноосвободителна организация на българите(БЪЛГАРИТЕ!) в Османската империя.Организацията е активна в Солунския, Битолския, Скопския, Одринския и Цариградския вилает в края на XIX век и началото на XX век. В програмните документи на организацията се изтъква, че тя ще се бори по революционен път за свободата на българите, за предоставяне на политическа автономия на Македония и Одринско.
130
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западноевропейците знаят само, че сме русофилска държава, която пише на руски и говори на руски. Западна Европа не знае нищо. Знае, че пишем с руската азбука и сме славяни като руснаците....................Трудно се обяснява на тъппите западноевропейци..............Те не правят филми за българската история в техните исторически и документални телевизионни канали.
129
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същността на проблема с Македония е ,че и в двете държави владеят все още руски олигарси и освен партии си имат и две държави.