Няма как да отпаднат всички актове на Кирил Петков като министър

България не води регистър на лицата с двойно гражданство
141
Няма как да отпаднат всички актове на Кирил Петков като министър
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не може въз основа на тълкувателното решение от Конституционния съд (КС) да отпаднат всички актове на Кирил Петков, ако има решение, че е бил с двойно гражданство, докато е бил служебен министър“. Такова мнение изрази преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред bTV.

Според нея трябва да се изследва всеки един от актовете, подписани от него. Тя допълни, че решение по казуса може да се очаква следващата седмица.

Още по темата

„Автоматизъм в правото не можем да търсим, защото няма правно основание. Отговорността по отношение на действията му като министър, може да бъде търсена, но първо трябва да влезе решението на КС и след това да се изследва, защото може никой да не оспори актовете“, обясни експертът.

Преподавателят по конституционно право смята, че проверката на спецпрокуратурата по казуса няма да бъде прекратена след произнасянето на КС, а по-скоро ще бъде преобразувана в досъдебно производство.

„Попълването на декларацията, която е подал г-н Петков пред президента, всъщност съдържа елемент, който не е верен, вижда се от документите. Той е бил с двойно гражданство. Спецпрокуратурата проверява само дали е подал декларация с невярно съдържание“, коментира Киселова.

Тя уточни, че според документите от 20 август Кирил Петков не е канадски гражданин. „в документите, които е подал, за да се откаже от гражданство, там има един текст, който предвижда процедура. Българската държава не води регистър на лицата с двойно гражданство. Въпрос на добра воля е на всеки дали да декларира пред държавните власти, няма ресурс, по който да се изследва“, допълни доц. Киселова.

Конституционалистът смята, че държавният глава Румен Радев не може да носи отговорност, ако Петков е подал декларация с невярно съдържание, защото президентът няма инструменти, чрез които да направи предварително проучване.

„Според мен президентът не е знаел към момента на назначаване, защото г-н Петков е попълнил декларацията – той се уповава на нея. Да му се търси отговорност, сигурно може, но според мен последиците са по-скоро политически и те ще бъдат ползвани сега по време на кампанията“, заяви доц. Киселова.

Тя обясни, че на теория, ако КС се произнесе, че има нарушение, може да бъдат атакувани актове и на други министри от служебния кабинет „Янев 1“, но само актове, които са взимани с мнозинство и гласът на Петков е бил решаващ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе става дума да се е отказал да е български гражданин. Става дума че е имал ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО. Според закона щом имаш двойно гражданство не можеш да се кандидатираш за ръководна дължност. Навремето не позволиха на Симеон Саксобурготски да се кандидатира за президент през 1996 заради двойното му гражданство.
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Доган не беше ли заедно с бсп? Не управляваха ли заедно със Станишев и Орешарски? какво беше това -"тройна коалиция" и кои партии бяха в нея? А формулата 8-5-3 какво беше? А кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Кажете ми моля, че нещо се позабравиха тези факти!
85
0
 
10
 
! Отговори
До 78 преди 2 години
За закона е важен документа, а не какво казваш! Аз може 20 години да разправям, че имота в който живееш е мой, но докато не покажа акт за собственост е все тая какво казвам!!
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВ случая с Карадайъ нещата опират до самосъзнаие, но по документи се води българин. В АДминистративното право са важни документи. В демократичниет държави е така.Карадайъ лесно се измъкна - той каза, че преводът е лош. Тъй като турският е т руден език, е специалистите са малко трудно можем да кажем какво е искал да каже- родина или прародина. В случая с Кирил Петков документите са ясни- има нарушение. Това че той дава пример, че в Русия не е така не му прави чест.
83
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гласувам за Кирил Петков, защото не мога да преглътна тази долнопробна, долна и *** лъжа на Недялко Недялков.Става въпрос за проверка в регистрите за БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО и в последните три реда на документа е написано, че няма данни Кирил Петков да се е отказал от него...Не разбрахте ли, че не ни интересува дали формално някоя институция не е разбрала нещо...Интересува ни кога ще видим Бойко, Пеевски и ДПС осъдени за всичките зулуми, които излизат ден след ден????
82
4
 
6
 
! Отговори
До Специалист преди 2 години
Ами като ще идват такива които да гледат на законите като Доган и Боко, защо да ги сменяме изобщо бе ***?!?! На тях поне си им знаем номерата! Нали нов морал, почтенност?!? Па същите!
81
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България има нужда от стабилно правителство. Такова може да е коалиционно между ИТН, ДБ и ПППП. Сигурно ще имат 121 депутата. Но ако се излагат като кифладжии, това май няма да се случи.
80
9
 
5
 
! Отговори
Специалист преди 2 години
Овцете веднага взеха да блеят, че законите са всички. Ама не са за Доган и Бойко
79
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очевидно президентът радеф също не си е на мястото, щом не е проверил за двойното гражданство на Киро мошеника. Във фигурантството има назначени предостатъчно съветници, службаши, лакеи, доносници, ***. Те какво са правили? Или може би фигуранта е знаел? Казвайте! Да нарушиш основния закон на странатаа- Конституцията е престъпление!
78
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като спортист, ще кажа само, че Бойко ми падна в очите не само като лошото и крадливо управление....В последните месеци, този човек доказа, че е остарял, защото не играе, ако мача предварително не е уговорен....Пълен страхливец. И в момента с Кирил го доказва. Памперса е пълен...Повтарям като спортист, не мога да си представя първо да елиминирам задкулисно противника и да изляза пред хората...На кого и какво доказвам? Цяла България ще разбере, че съм едно *** ***....Пълен *** и ст
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НиккПроблемът е, че има ЗАКОНИ. може да са остарели, но за закони. В нито една демократична държава волеизявлението не е достатъчно. Нидал АЛгафари хубаво го каза "преди 15 години поисках да се откажа от сирийско гражданство и да стана български гражданин. Към днешна дата нямам отговор. Не ти се отказваш от държавата - ТЯ СЕ ОТКАЗВА ОТ ТЕБ"Ако подам невярна декларация в НАП ще си нося последствията, а тук говорим за цял министър.
76
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Канадският паспорт на Кирето ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ,въпреки че той живее в България от 20 години.... а това,че Карадъя каза че Турция му била родина ,това не е проблем ааааа....
75
0
 
3
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До 74. Само едно запомни глу.пак "Никога не казвай никога". Бас държа, че същото си го писал и през 2013, 2014, 2016.
74
0
 
11
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Този П.тков не знам къде колко е живял, но се държи като абсолютен ***. "За мен правилата не важат" - нещо, което виждаме ежедневно по пътищата, улиците, заведенията, учрежденията и т. н.
73
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин Никога повече Герб няма да са монопол. Никога повече Бойко няма да има достъп до властта. Мога да се обзаложа на всичко....Бойко е аут и в ЕС и Вашингтон.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен до 70 - П. Илиев е плагиатсвал и ГРЕШКИТЕ, дори сбъркани запетаи. Но тоав няма отношение.Той казуса е ясен, въпроса е доколко ще остане правен и колко вече се води с политически аргументи.
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щеше ми се Кирцата да стане следващия министър- председател на България, но както вървят нещата това нема да се случи. Той се оказа издънкаджия и опонентите му ще го повтарят всеки път. Абе смачка му се фасона на Кирцата. Беше наперен и лъжеше убедително, но сега когато и да се появи ще му напомнят за това пусто двойно гражданство. Ако искаш от другите да са почтени, то ти трябва да с 2 пъти повече почтен. Да ама не. жалко за Кирцата!
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСЕКИ един от актовете не, но тези които е подписал пред 20 август и няма други подписани лица от освен него са нищожни. а тези под които има други подписи преди тази дата са атакуеми. Което значи че уволнените хора могат да се върнат на работа или поне да оспоравт
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киселова,защо лъжеш??? Ако някой, в случая КП заминистър, не отговаря на изискванията защото е назначен противоконституционно, значи въобще не е бил министър...Следователно ВСИЧКИ ЗАПОВЕДИ, НАЗНАЧЕНИЯ, УВОЛНЕНИЯ, ПРЕСТРУКТОРИРАНЕ, ФИНАНСИРАНЕ и т.н. са нищожни. Например: ако назнача някой на работа във фирма, където не съм собственик, ако се оженя при положение, че съм женен, ако продам имот, на който не съм собственик и ... Чудя се какво е плагиатствал П. Илиев при твоето непознаване на правото
68
2
 
3
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 62. Не не, не ми казвай с какви процедури да се запознавам! Питам нещо конкретно, на което отговорът е Да, или НЕ! Нищо повече. Който трябва да знае разни процедури да се запознава с тях. След като гражданството на един министър стана публично достояние, значи трябва за всички да е така! Не твърдя нищо, просто питам и имам право на това! И отговорът на моето питане не е да се запознавам с процедури, а съдържа точно 2 букви! Другото е увъртане и става подозрително!