Няма как да отпаднат всички актове на Кирил Петков като министър

България не води регистър на лицата с двойно гражданство
141
Няма как да отпаднат всички актове на Кирил Петков като министър
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не може въз основа на тълкувателното решение от Конституционния съд (КС) да отпаднат всички актове на Кирил Петков, ако има решение, че е бил с двойно гражданство, докато е бил служебен министър“. Такова мнение изрази преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред bTV.

Според нея трябва да се изследва всеки един от актовете, подписани от него. Тя допълни, че решение по казуса може да се очаква следващата седмица.

Още по темата

„Автоматизъм в правото не можем да търсим, защото няма правно основание. Отговорността по отношение на действията му като министър, може да бъде търсена, но първо трябва да влезе решението на КС и след това да се изследва, защото може никой да не оспори актовете“, обясни експертът.

Преподавателят по конституционно право смята, че проверката на спецпрокуратурата по казуса няма да бъде прекратена след произнасянето на КС, а по-скоро ще бъде преобразувана в досъдебно производство.

„Попълването на декларацията, която е подал г-н Петков пред президента, всъщност съдържа елемент, който не е верен, вижда се от документите. Той е бил с двойно гражданство. Спецпрокуратурата проверява само дали е подал декларация с невярно съдържание“, коментира Киселова.

Тя уточни, че според документите от 20 август Кирил Петков не е канадски гражданин. „в документите, които е подал, за да се откаже от гражданство, там има един текст, който предвижда процедура. Българската държава не води регистър на лицата с двойно гражданство. Въпрос на добра воля е на всеки дали да декларира пред държавните власти, няма ресурс, по който да се изследва“, допълни доц. Киселова.

Конституционалистът смята, че държавният глава Румен Радев не може да носи отговорност, ако Петков е подал декларация с невярно съдържание, защото президентът няма инструменти, чрез които да направи предварително проучване.

„Според мен президентът не е знаел към момента на назначаване, защото г-н Петков е попълнил декларацията – той се уповава на нея. Да му се търси отговорност, сигурно може, но според мен последиците са по-скоро политически и те ще бъдат ползвани сега по време на кампанията“, заяви доц. Киселова.

Тя обясни, че на теория, ако КС се произнесе, че има нарушение, може да бъдат атакувани актове и на други министри от служебния кабинет „Янев 1“, но само актове, които са взимани с мнозинство и гласът на Петков е бил решаващ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
9
 
! Отговори
До Никк преди 2 години
Прав си, никой не би се отказал от гражданство в голяма и богата държава, освен ако този отказ не му носи по-голям келипир!!
66
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам Кошлука отделил около 7 минути от 30 минутните новини по БНТ 1 в 18:00 часа, относно гражданството на Кирил Петков. Около минута и половина тирада на Борисов. Около минута и половина да ни обясняват, как според изследването на Алфа Рисърч Герб води, а ПП има застой.Явно *** сериозно се клати.
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Никк "човека е искал да опита да направи нещо за страната си" Ще умра от смях. Даже и ти не си вярваш на глупостите, които драскаш.
64
1
 
13
 
! Отговори
До Никк преди 2 години
Абе този е *** на "другите" бе калцун! Кукла на конци на Прокопиев! "Другите" може много неща да са направили, но са ги направили така да не е пряко нарушение на закона!Този директно и съзнателно гази закона и конституцията! Няма такова нещо - аз направих, каквото можах - има си процедури и от иска му за отказ от гражданство ясно става, че знае за това! От там всичко е съзнателни лъжи!!!
63
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще ги осъди за пореден път в Страсбург и ще се реши проблема ! Те много добре го знаят...затова в следващото НС това е първа задача да се премахне лично обслужващата Бойко СпецКарикатура...
62
2
 
12
 
! Отговори
До Shark преди 2 години
За разлика от президента, ЦИК проверява декларациите и гражданския статут на всеки един кандидат за депутат и президент! Бива да се запознаеш с процедурите преди да ръсиш въпроси!Интересно е, че в една и съща държава, временна структура като ЦИК има ресурса да провери над 3000 кандидат депутати, а президента не може да провери 5-6 министри!
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 60 "Отдавна не е тайна, как нагло Гешев" Какъв Гешев, бе? Тук става дума за Киро Лъжеца и Клепоухия, които са нарушили Конституцията на Република България, при това напълно съзнателно.
60
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна не е тайна, как нагло Гешев обслужва определени интереси. Не случайно при предишното правителство още се казваше, че единствените престъпници осъдени в държавата са ром, кон, каруца и тук там някой кокошкар..... Но елементарната психология казва, че колкото повече разпъват на кръст един човек, видимо за всички скрити зад закона, каква е целта, толкова повече този човек печели привърженици. Така е устроен света. В момента гласовете му се увеличават двойно. Не става с директна елиминация.
59
4
 
5
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Аз имам въпрос. Някой може ли да ми даде неоспорими доказателства, че Карадайъ няма и турско гражданство, освен българското. Още повече е кандидат за президент. Искам да разбера какво гражданство има той!
58
3
 
12
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
КИРЕ ТРИВОЛТА Е пълен ментак! Всичките му заповеди, разпоредби и наказания, като министър----ЩЕ ПАДНАТ В СЪДА!САМО СИ НАМЕРЕТЕ ПЕЧЕНИ АДВОКАТИ...!
57
0
 
6
 
! Отговори
Tazi преди 2 години
Тази конституционна специалистка..ни вменява,че човек извършвал измамни действия например с фалшива лична карта ,и заловен след 1 година как прехвърля например имот..трябва да се съди за далаверката само към момента на извършване и установяване на деянието.За всичките 35 имота назад не може да има правно основание въпреки ,че извършени със същата фалшива л.л.Евала,айдеи на вас да ви е.... мамиту.
56
3
 
12
 
! Отговори
Дим преди 2 години
Щом главнокомандващия на армията и президент на държавата с цялата си администрация и милиони лева годишен бюджет, няма инструментите и ресурсите да провери 10 декларации два пъти в годината ...... за чий *** ни е?!?! Работата е точно - "не съм могъл, щото не съм искал"
55
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според последното преброяване сме останали 5,6 милиона човека. Питам, кое е престъпление ? Да имаш "уж" двойно гражданство или да изгониш 2,5 милиона души от държавата си ?
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До MaйMyнaтa "Кой и кво има да краде от тебе бе, и коло да ти връщелат" Тия с професии като хигиенист, товарач, шофьорче и склададжия, те най-много искат да върнат "техните" милиарди". Може би това обяснява, защо Рашков не може да намери такива, ами че то като не са имали, значи няма нищо за връшане!
53
1
 
6
 
! Отговори
Додо преди 2 години
С други думи, законът е за това, за да бъде погазван!
52
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ми ако може да се лъже в декларации и да няма последици - да почваме да лъжем в данъчните декларации тогава.
51
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И В ТОЯ САЙТ НОВИНАТА , ЧЕ СЛУЖЕБНОТО НА РАДЕВ Е СПРЯЛО РАЗТОВАРВАНЕТО НА КОРАБА ВЕРА СУ НА 28 СЕПТЕМВРИ НЕ Я ПОМНЯ , ОТ ДРУГАДЕ Я ПРОЧЕТОХ! НАВСЯКЪДЕ ИМАМЕ ЧАДЪР ВЪРХУ ПРОВАЛА И ПРЕСТЪПНОСТТА !
50
0
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
До 48...Кой и кво има да краде от тебе бе, и коло да ти връщелат
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 48 "Герберунгели,първо върнете милиардите,които откраднахте от народа и тогава съдете другите.Началника от горе гледа и бави,но не забравя." Какво става, Рашков откри ли нещо? Вече 5 месеца рови като побъркан и НИЩО? Защо така?
48
1
 
2
 
! Отговори
Радев преди 2 години
До Анонимен 46 "ще му носите ли 40 годишно уиски и хавански пури?" Никой да не пипа МОИТЕ ПЛИКОВЕ!