Янев обсъди "зеления преход" с Тимерманс

Премиерът акцентира върху важността на ядрената енергетика
60
Янев обсъди "зеления преход" с Тимерманс
Снимка: МС

След своето участие в конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ министър-председателят Стефан Янев проведе среща със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, съобщиха от правителствената пресслужба.

Във фокуса на разговора бяха актуални теми в контекста на „зеления преход“, перспективите пред неговото реализиране и националните предизвикателства и възможности в това отношение. Акцент бе поставен върху Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на България с оглед неговото финализиране и представяне пред Европейската комисия. В тази връзка премиерът Янев призова за бърз подход по отношение на последващото му разглеждане, доколкото следва своевременно да се пристъпи към неговото изпълнение, каквото е и очакването на българските граждани. Той подчерта, че без значение от спецификите на политическата ситуация у нас, реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост е изключително важно за хората. В тази връзка заместник-председателят на Европейската комисия Тимерманс се ангажира, че в хода на прегледа и анализа на националния ПВУ ще бъде отчетена специфичната ситуация, в която страната ни се намира, както и предизвикателствата, пред които е изправена.

По време на разговора премиерът Янев подкрепи виждането, че солидарността следва да бъде основен принцип в рамките на ЕС, но същевременно подчерта необходимостта от гъвкавост, така че да се намират най-правилните решения. В този контекст Янев даде пример със сложната ситуация, в която се намира България и в контекста на ангажиментите по изпълнението на „Зелената сделка“, и с оглед на функциите, които се налага да изпълнява кабинетът, които не са типични за служебен такъв. По отношение на предстоящото заседание на Европейския съвет, в рамките на което лидерите от ЕС ще обсъдят рязкото покачване на цените на енергията и мерките, които могат да бъдат да приложени в това отношение, премиерът изрази очакване да се вземат гъвкави и осезаеми решения.

По време на дискусията Тимерманс обърна внимание на предстоящата Конференция по Рамкова конвенция на ООН за изменението на климата - COP 26, която ще се проведе в Глазгоу в периода от 31 октомври до 12 ноември 2021 г. и на която ще се поставят важни въпроси, имащи отношение към прехода и ограничаването на въглеродните емисии.

В хода на разговора Янев обърна внимание на ядрената енергетика като важен компонент в енергийния микс и устойчив фактор за изграждане на нисковъглеродна енергийна система, наред с възобновяемите източници. В този контекст бяха обсъдени ролята на природния газ като преходен енергиен източник и перспективите по отношение на използването на водорода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цимерманс ..айдее още един евреин. Където има много пари ...
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее зеленокрацията! Идва изкуственото месо и ще ни забранят фермите за животни. Изкуствените яйца, изкуствено мляко. Животните отделят парникови газове..........Ще живеем във веганокрация...............ВЕ-ГА-НО-КРА-ЦИ-Я !!
45
0
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Нямате ли чувството, че начело на ЕС има само ***? Или пък че всички нас ни правят на пълни ***?
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези от ЕК се изтарикатиха и поставиха като задължително условие за получаването на паричната помощ от ЕС писменно потвърждаване на Зелената сделка - няма такова потвърждение на Зеления преход - йок мъни по Плана за потвърждаване и устойчивост. Добре че ген.лейт.о.р. д-р инж. ББ беше по уважителни причини в неплатена почивка т.г., та ген.Янев се оправда с извънредната обстановка в България и поиска спирането на централите Марица 1,2,3 да се отложи за 2038-40 г. За това пледират и Полша и Гърция.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6 милиарда евро от Планът за развитите да се използват за построяване на държавни 7 и 8 блок на Козлодуй........
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, чуй ме ясно, първо Европата ни построява АЕЦ Белене и тогава може да говорим за зелен гешефт. Иначе си предател и на твоязадник ще се пише.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кас може човек като Тимерманс да ръководи скапаната зелена сделка? Че тя е абсолютна глупост ще се разбере по време което той вече ще е мъртвец и няма да има кой да му търси отговорност! Трябва да сложат един 30 годишен специалист и да видим тогава ще има ли смелост да брани тия простотии
40
1
 
3
 
! Отговори
Ами,да...."Мнен преди 2 години
ФИГУРАНТА ШЕ ТИ ДАДЕ СВЕЩИ БЕПЛАТНО----КАТО БОНУС ОТ "ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА".....ЗА НЕГО КОМИСИОННАТА ПО СДЕЛКАТА, А ЗА ТЕБЕ СВЕЩИТЕ ....ЗА ПОГРЕБЕНИЕТО ТИ.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МНЕНИЕ Не, лъжецо, на свещи, гладни и болни бяхме в началото на 90-те години през Лукановата зима, после през 96-97 години България отново заприлича на дискотека при Виденовата зима, глад, студ, мрак, а великия "икономист" Румен Гечев докара 1 долар да стане 3 000 лева. Не лъжи, троляко, има хора,които преживяхме и Лукановата и Виденовата зими, помним и "щастието" да живеем в концлагер при Т. Живков, когато само ДС агентите, БСП лидерите и партийните секретари бяха щастливи....
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато двама, стар комунист от ДС и неокомунист със съмнителни дейности, си шушукат за "благото на народа"...значи ще изядат някого, в случая жертвата е България.... Българи????
37
1
 
5
 
! Отговори
Браво Радев преди 2 години
СДЕЛКАТА С ГРИПЕНИТЕ НЕ СТАНА.....АМА, "ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА"... ЩЕ Е ФАКТ....ХАХАХА... За 10-15-г. Ще съкратиш всичките"МАРИЦИ"....МАШАЛЛЛАААА....
36
3
 
8
 
! Отговори
нн преди 2 години
ЕС трябва да ни даде пари за АЕЦ Белене, защото са виновни, те го спряха, по-точно САЩ спряха проекта, ЕС покорно ги послуша. АЕЦ Белене трябва незабавно да се дострой.
35
1
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
Ами копай. Никой не ти пречи. На мен не ми се копае, купувам от хора като теб. Така се завърта кръга.
34
6
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Тази година ще сме на свещи - като в зората на Демокрацията по времето на СДС .
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От статията става ясно, че Дядо Мраз нищо не е казал.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си копахме градинките и нивичките на село, както нашите предци са го правили, сега щяхме да сме като Швейцария. Да, но тук у нас цивилизацията е криво разбрана. България е земята, която газим и ако не я стопанисваме, сме като тръни на вятъра. Има нещо гнило в българската народопсихология.
31
0
 
11
 
! Отговори
Зелените преди 2 години
Не говорят за спасяване на горите и водите. Че изсичането на горите е по-голям фактор за изменение на климата, отколкото въглищата и атомната енергия. Именно горите са белия дроб на планетата, а не газта и атома!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евробългаринът лятото ще се топли за зимата, а зимата ще се охлажда за лятото................Евробългаринът ще бъде един хиперинверторен климатик.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще студуваме и гладуваме в името на Великия Евросъветски съюз. Долу Русия, горе Украйна. Горе Брендо, долу Путин.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първи ще избягат Полша, Унгария и Чехия.................България ще избяга от Евросъветския съюз последна, както винаги. Защото такава ще е модата и такова ще е времето и всички така правят, и ние правим така.