Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока

В резиденция "Бояна" се провежда кръгла маса
18 окт 2021 15:25,
261
Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока
Снимка: БГНЕС

"Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а ясни и навременни мерки, които да вземе правителството", заяви президентът Румен Радев по време на кръглата маса за решаване на проблема с цените на тока и природния газ.

Тя се провежда в резиденция „Бояна“. В нея участват служебният премиер Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на енергетиката, на икономиката, на труда и социалната политика - Андрей Живков, Даниела Везиева и Гълъб Донев, председателят на КЕВР Иван Иванов, ръководители на енергийни дружества, представители на синдикатите и на бизнеса, кметове на общини.

"В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер", каза още Радев.

Държавният глава обясни, че проблемът е общоевропейски и за това трябва да се работи активно и да се търсят общоевропейски решения. В разговор и в контакт съм с различни експерти.

“Знаете, че на 13 октомври ЕК излезе със съобщение за мерки. Тези мерки краткосрочните, най-важните за нас, касаят най-вече социалната защита на битовите потребители в ЕС. Ние сме страната и това е добре дошло точно в тази криза, но нашите битови потребители са на регулиран пазар. Тук разликата е огромна, а мерките са насочени основно в това направление, като социална защита и то те се прехвърлят на държавите членки", посочи Радев. 

Още по темата
"Най-важната мярка, която България би имала полза, не присъства в съобщението на ЕК и това е или дерогация, или ограничаване и намаляване на цените на емисиите. Това е единствената политически контролирана мярка от ЕК - въглеродните емисии. Най-важното какви национални решения ще се вземат така, че страната ни да омекоти ударът от тази криза. Експертите в глобален план предвиждат, че до пролетта на 2022 г. цените няма да се успокоят. Разбирам напълно правителството и всички вас за тежкото наследство, за вързаните ръце от законови и нормативни изисквания както национални, така и общоевропейски и особено важно от липсата на парламент, който може да вземе наистина важни решения по отношение на данъци, промени на закони, но кризата е реална и тя изисква антикризисни мерки. Рискът е голям и в момента за българските граждани, защото тази криза с цената на тока, въпреки че стои постоянно цената на битовия ток, тя удря върху цената на всичко останало.

Освен това от 1 януари 2022 г. какви ще бъдат цените, макар че оставаме на регулиран пазар?! Това е изключително важна мярка, която трябва да се обсъди. Какво ще се случи с цената на тока? Да не говорим за цената на газа, в какво незавидно положение е като задлъжнялост "Топлофикация София". Това от своя страна завлича и "Булгаргаз". Може да стане каскада от кризи. На риск вече са изложени, и това много внимателно трябва да се анализира, и училища, и детски градини, и болници, и ВиК дружества, които също излязоха на свободния пазар", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев обещава някакво светло бъдеще и промяна на бг народ,ББ бил мутра,престъпник,но всъщност се оказва,че светлото бъдеще на Радев е фашизъм,и неговото правителство се готви да отнеме правата на бг народ,както под турско робство,само защото не искаме да умастваме в експеримента на доктор Менгеле и да бъдем опитни лаборатрни мишки. ББ няма нищо общо с това,и сугурно на Радев му е много кофти,че не може да го обвини.
34
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да направи 50 лицеви опори. Това сигурно ще реши проблемите.
33
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празнодумеца, утре да свика една среща и за кораба, че вече започна да ръждясва от бездействието му
32
2
 
23
 
! Отговори
гост преди 2 години
А аз очаквам изборите ...
31
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минаха има няма три месеца и Радев се събуди
30
1
 
21
 
! Отговори
Един от митинга преди 2 години
До Анонимен 27Разбираемо т-п необразован и с промит м---ък. Високо чело подстиган по войнишки и слушащ само запаведи!
29
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете на герберастията първи ще обърнат палачинката след изборите. Така са си свикнали - да *** г--а на господаря
28
0
 
33
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Слушах ги 1 час, но ми се доспа неудържимо и ме заболя главата. Нищо не казаха по същество, а единствената мярка която са въвели и обсъдиха по същество не работела. Ама мислели да мислят за мерки, защото грижата за хората и т.н
27
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събирай си багажа, ФАШИСТ!
26
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоо Радко ти и твоята хунта сте на власт вече престани с този речник на хленчене Бойко го няма от 6 месеца осъзнай се.Мерките вече ще ги вземаш ТИ.
25
0
 
33
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
И да очаква и да не очаква, все тая. След един месец друг ще се разпорежда на Дондуков и други хора ще правят правителство. Въпросът е българите да устискат още един месец до изборите без никакви мерки срещу пандемията и високата смъртност и без никакви мерки срещу инфлацията.
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По заповед на началника Херо ли прави лицеви опори, или по навик от казармата?
23
32
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банкянският тъпоъгълник 12 години забърква кашата и сега реве на умряло, как срама няма. Назначиха навсякъде същите безмозъчни калинки, които опропастиха и окрадоха енергетиката и сега не могат да ги пипнат. Този път наистина ще ядат хурката
22
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, само с очакване няма да станат нещата......но, надявам се ти стана ясно, че е лесно да критикуваш, но когато трябва да свършиш работа е съвсем друго.....а, ти за второто не ставаш!
21
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде герберастко-седерастките троляци на амбразурата. Бълвайте змии и гущери, колкото повече, толкова по-голяма надница. Сега ви се е паднало. СТАРТ!
20
0
 
24
 
! Отговори
не става преди 2 години
Честно, леля Цецка щеше по-добре да се справи от фигуранто !!!
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
олеле тоя пак се вживява като началник
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недоразумението,което сами си избрахме,но пък може да прави лицеви опори!
17
1
 
41
 
! Отговори
социалист преди 2 години
Аз пък очаквам фигуранта да загуби изборите, защото ако сега е лошо, спечели ли ще стане адски лошо на народа.
16
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незабавно излизане от Франкенщайна ЕС и присъединяване към Русия където ни е мястото и ще станем една спокойна и уредена държава с нормални цени за народонаселението!