Георги Първанов: Президентът трябва да е обединител и посредник

Компроматите не трябва да са оръжие на политическата сцена, заяви той
Обновена: 22 окт 2021 10:29 | 22 окт 2021 10:28, Красимир Ангелов
45

"Първото и най-важно е президентът да бъде обединител на нацията. Второто най-важно е решаването на социалните проблеми - той трябва да се опитва да бъде посредник при решаването на тежки социални конфликти", заяви президентът от 2002 до 2012 година Георги Първанов в специално интервю за телевизия Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че държавният глава трябва да бъде коректив и посредник при тежки социални конфликти.

Първанов припомни тежката учителска стачка през 2007 г., която продължи с месеци. В крайна сметка тя завърши след среща на територията на президентството.

Още по темата
"В чисто политически план, когато зациклят преговорите след избори, няма по-логично от това президентът да посредничи, да сближи позициите", категоричен е Първанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му компроматите не трябва да са оръжие на политическата сцена.

"Аз съм един от хората в политиката, който най-много е страдал от компромати. В много от случаите е ставало въпрос за приятелски огън. Това отдавна не работи, това помрачава образа, може да развали настроението на кандидата и близките му, но не е политически похват", каза още президентът Първанов.

Той даде и два примера през неговия мандат, в които ролята му на държавен глава е била от съществено значение. Първият е разговорът с папата, на който той обяви, че ни оневинява за атентата срещу него. Първанов подчерта и ролята на президентството за спасяване на медиците ни в Либия, след като правителството "развя белия байрак".

Гледайте цялото интервю на Христиана Стефанова с президента Георги Първанов тази вечер в предаването "Денят ON AIR".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
2
 
! Отговори
П.К.инк. преди 2 години
Щом и един ПРЕЗИДЕНТ поставя като първо условие ДА БЪДЕ ОБЕДИНИТЕЛ НА НАЦИЯТА, ДА ГЛАСУВАМЕ И ДА ИЗБЕРЕМ ОБЕДИНИТЕЛЯ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.
16
12
 
20
 
! Отговори
Антипод на рундьо преди 2 години
Президентът трябва да е обединител и посредник. Всичко, което рундьо не е и няма как да бъде. Той е военен, търсещ враг. Ако няма, си създава.
15
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоце, стига дава акъл, България извади късмет с Радев, какъвто нямаше когато ти стана президент.
14
1
 
9
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
Щатски агент, руски агент .Искам да обвиняваме, че президента е Български агент, ама .
13
1
 
10
 
! Отговори
Конституцията преди 2 години
"Чл. 92. (1) Президентът е държавен глава. Той ОЛИЦЕТВОРЯВА единството на нацията и представлява Република България в международните отношения." Струва ми се, че е необходимо Конституционният съд да реши какво означава "олицетворява единството на нацията", за да не се упражнява този и онзи със собствени - и често тенденциозни - тълкувания.
12
6
 
6
 
! Отговори
евакуация преди 2 години
Нашията е Щатски МКутра агент. Оня ден го активираха и днес вече е различен човек. Нищо чудно да вкара и чужда армия скоро време да ви ваксинират.
11
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обединяващ Мишо Бирата с митничарите, а?Обединяващ Бойко Борисов с окрадените избиратели?Обединяващ мутрите с жертвите им?Глупости приказваш. Трябва ни прочистване, а не дружба между овце и вълци. Настанало е време разделно.
10
5
 
10
 
! Отговори
someone преди 2 години
Президента трябва да казва истината ,а не да е обединител на лапачите и мафията и когато има проблем ясно да го назовава, само разбитите нации имат нужда от обединители. А ние сме такава заради бедността и мафията ,която ни е натрапена отгоре.С тях обединение не може да има както и компромис, ако искаме да оцелеем като нация въобще.
9
18
 
14
 
! Отговори
Професионалист преди 2 години
Гошо,не плямпай клишета,Радев е достоен президент, просто времената са тежки,но въпреки всичко той полага неимоверни усилия да се справи с огромните проблеми,стоящи пред държавата и народа.
8
1
 
22
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Първанка Как е СИНЕЦА НА 23г.Си КУПИ 5 ЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ.КАК Е ПЪРВАНКА
7
18
 
15
 
! Отговори
истина преди 2 години
Всички президенти преди Радев бяха нормални президенти и хора. Радев не е.
6
0
 
12
 
! Отговори
Това Шериат ли е преди 2 години
Извинете МВР и ДАНС имат ли права над гражданите защото шефовете на тези служби безкруполно заповядват изтезания и убийства срещу неудобни на политици!? За черната работа използват банди от наркомани, пример:Пернишките главорези
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоце ги разбира тези неща той доста време но обединява и със сигурност е посредниил тук таме, за някой леф.
4
0
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Айде ти нали живееш добре
3
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоз архар запя песента на герберите. Значи Радев е на прав път. Защото всички останали са като свински черва.
2
18
 
16
 
! Отговори
СРАМ НЯМАШ ЛИ преди 2 години
Съжелявам че навремето гласувах за теб....всички сте пасивни продажници.България досега не е имала президент като Радев, всички някой Ви потупваше по челото и ви дърпаше ушичките.Вижда се вече 30 години България на последно място по всичко.СРАМ МЕ Е ВАС.
1
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ген Радев и спирането на порочния модел на управление на ДСП сътворен от Гоце.