Президентският вот на 14 ноември - най-много жени в надпреварата

Включват се и най-голям брой кандидатпрезидентски двойки
15 окт 2021 18:52, Елка Василева
20
Президентският вот на 14 ноември - най-много жени в надпреварата
Снимка: архив, БГНЕС

Най-голям брой кандидатпрезидентски двойки от 1992 г. досега - 23, се включват в надпреварата за предстоящия вот на 14 ноември тази година, когато за първи път в България президентски избори ще се проведат заедно с парламентарни.

Силно е женското присъствие в двойките. Най-много жени от 1992 г. насам се включват в надпреварата за президент и вицепрезидент - 18. Четири от тях ще се състезават за гласовете на хората за държавен глава - Луна Йорданова, Цвета Кирилова, Марина Малчева, издигнати от инициативни комитети, и Мария Колева, предложена от партия "Правото". 14 са жените, които са кандидати за вицепрезидент.

Още по темата

Днес започва предизборната кампания за вота "2 в 1", като това ще са седмите поред преки президентски избори в България и третите парламентарни за тази година.

Девет от кандидатпрезидентските двойки са издигнати от инициативни комитети, като някои са подкрепени от политически сили. Останалите са издигнати от партии.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, предложени от инициативен комитет, се борят за втори мандат и, ако успеят, ще бъдат втората президентска двойка, повторила мандат в най-новата българска история след президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

За първи път в президентски избори от началото на прехода у нас ДПС участва самостоятелно със свой кандидат - лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Другите двойки, издигнати от инициативни комитети, са проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева, Лозан Панов и Мария Касимова - Моасе, Боян Станков - Расате и Елена Ваташка, Росен Миленов и Иван Иванов, Цвета Кирилова и Георги Тутанов, певицата Луна Йорданова и Иглена Илиева, "вечният протестиращ" Йоло Денев и Марио Филев, Марина Малчева и Савина Луканова.

В надпреварата се включват и партийните кандидати Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, Милен Михов и Мария Цветкова, Валери Симеонов и Цветан Манчев, Веселин Марешки и Полина Цанкова - Христова, Волен Сидеров и Магдалена Ташева, Горан Благоев и Ивелина Георгиева - Стойнова, Александър Томов и Лъчезар Аврамов, Костадин Костадинов и Елена Гунчева, Николай Малинов и Светлана Косева, Благой Петревски и Севина Хаджийска, Георги Георгиев и Стоян Цветков, Светослав Витков и Веселин Белоконски, Мария Колева и Ганчо Попов, Жельо Желев и Калин Крулев.

Досега в изборите за президент и вицепрезидент най-много жени са участвали във вота през 2011 г. - девет, като две от тях са били номинирани за президент, а седем - за вицепрезидент.

Досега президент не е избиран на първи тур, като най-високата избирателна активност в президентски избори е регистрирана на вота през 1992 г. - на първи тур тогава е била 75,39 процента, а на втория тур - 75,90 процента.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Сертификатов Радев изживява последните си дни като президент.
15
3
 
8
 
! Отговори
Медиите преди 2 години
Помпят рейтинга на Радев като надуваемата кукла дето задоволява нагона му
14
2
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
До 13...То yшaтия преэидент эад нея е много убавец, та само дограмата е проблем!!
13
2
 
5
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Президентските избори - модно дефиле или кастинг за компаньонки? Аз залагам, че до финала ще стигнат две: Луна и Цветито, а на финала, битката ще е жестока. Журито ще е от Ж-ГЕРБ начело с Цвета ПейКаПЕ!
12
0
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Небивал интерес към президентската институция!А само след някой и друг месец,ако се състави стабилно правителство никой няма да се сеща за нея.Силата на президента идва от слабоста на парламента...
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не е Радев.
10
0
 
6
 
! Отговори
Аааааа... преди 2 години
Наричат Бойкикев и дружки 'сссоpocccouдu"...
9
0
 
1
 
! Отговори
Ах, наричат Бойкикев преди 2 години
и отбор на и "***". Новата редакция ще мине ли?
8
1
 
3
 
! Отговори
Ами преди 2 години
вече имаме и полужена в надпреварата. И то издигната от партия, чиито привърженици наричат Ицито Бойкикев & Со. "***". Крадецът вика "Дръжте крадеца!" ;-)...
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да стане с жена. Плевналиева нали беше президент ? Видяхме га :)))
6
8
 
10
 
! Отговори
ПЕХОТИНЕЦ преди 2 години
ЛУНА трабва да е президент, а не този фигурант см.радев, който си е фигурант
5
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
kykypykykyyyy:)))
4
4
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Додек руса жена блондинка, не застане начело на България... Нема са оправим...
3
2
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
По колко пачки им дават за предизборната кампания :)))
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иде ми да гласувам за Луна Йорданова!
1
4
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Чувам гласове :)))