КС: Указът на Радев за назначаване на Петков противоконституционен

Решението на Конституционния съд е прието с 11 гласа
Обновена: 27 окт 2021 11:47 | 27 окт 2021 11:47, Елка Василева
822
КС: Указът на Радев за назначаване на Петков противоконституционен
Снимка: архив, БГНЕС

Конституционният съд реши, че указът на президента Румен Радев, с който Кирил Петков е назначен за министър на икономиката, е противоконституционен.

Още по темата

„Днес, 27 октомври 2021 г., Конституционният съд в се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков“, съобщи съдът..

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта.

Конституционниият съд беше сезиран от депутати от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание и трябваше да установи имал ли е Кирил Петков към 10 май т.г. двойно гражданство. Според подписана от него декларация към тази дата той е имал само българско гражданство.

Документ, представен от канадските власти, обаче сочи, че Петков е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

В навечерието на обявяване на решението бившият икономически министър за втори път поиска от Конституционния съд да му даде възможност за лична защита. Първият отказ беше мотивиран с това, че не е сред лицата, които според Закона за Конституционния съд могат да бъдат конституирани като страни по конституционни дела.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


822
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
634
4
 
35
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Радев и канадеца потъпкаха конституцията , и от бандити очаквате върховенство на закона
633
5
 
36
 
! Отговори
Срам и позор! преди 2 години
Радев, не се сравнявай с Борисов! Може да е всякакъв, но е защитил дисертация и мина по всички стъпала на държавната адмиистрация. А ти??? Пренесен на гърба на Нинова до президентството, излъга редовите социалисти - злобен, страхлив, корумпиран! Бил си честен - като си назначил любовницата си на втора работа и си и дал държавно жилище? Като най-долно престъпи конституция и закони?
632
1
 
23
 
! Отговори
S преди 2 години
Господ да ги съди според делата им!
631
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме Промяната е партията която ще спре корупцията, вижда се, че тази масирана атака е защото тези хора са огромна заплаха. Давайте момчета , това ще нака дори повече хора да гласуват за вас!
630
3
 
21
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
До умника 693 с питането за Симеон- Симеон никога не е имал друго гражданство. Нищо, че е живял толкова години в Исания, никога не е приел испанско гражданство. Стоял си е десетки години със статут на бежанец-без гражданство.Все пак там значение имат векове насаждана култура на поведение и гордост, не го сравнявай с пикльото Кирчо.
629
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновните за хаоса са съветниците по правни въпроси на Радев, които са го хързулнали, че няма проблем с гражданството на Петков, както го хързуланаха да подпише указа за Гешев, макар че не е длъжен в определен срок. Не може да угаждаш на всички, все някога ще паднеш в капана, окйто сам си залагаш
628
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев погазил конституцията не е кой да е а президент.Тц тц лошо Седларов лошо.
627
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самият Радев е противоконституционен президент, натрапен от руската агентура на България.
626
0
 
19
 
! Отговори
Абе преди 2 години
къде са ония от Правосъдие за всеки? Къде е Лозан Панов - почтения? Що не се изкажан нещо относно законите и тока, как важат за всички еднакво?!
625
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво ся? Нищо! Най-много да му наложат една глоба на Петков по чл. 313 от НК и толкоз! Гербаджийчетата потриват ръце, че ще му бъдат отмененни актовете и ще си върнат касичката ББР, ама няма!
624
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До засечкаТака е, Радев е един омплексар, който се опитва да се мери неуспешно с успешните лидери като Борисов. Но се вижда ясно, че Радев е опасен за държавата. Не само не спазва законите и си прави каквото иска, но и е отговорен за хиляди загинали от Ковид българи.
623
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много замириса тая работа, направо епик фейлиър - този господин е типичен млад меринджей, идва мотивиран и наглеещ да оправи всичко, но така засира всичко и накрая пак взима обещетение.
622
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Симеон как никой не му искаше никакви документи, дали се водеше само българин.
621
5
 
35
 
! Отговори
засечка преди 2 години
Сега вече, където и да се появи Радев, ще му се напомня, че е погазил Конституцията. Той ВЕЧЕ е уязвим! в този смисъл... Уви, това е истината! Заради собственото си високомерие и неудържимото желание да смачка Борисов, Радев скочи в капан, който никой, вкл. и най-заклетите му врагове не можеха да измислят.
620
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типичен пример е Киро Канадеца - за всички други законът трябва да важи, но за мен - не. И стига с тоя Харвард - не е учил там, не го е завършил. Както хиляди университети, така и Харвард организира различни обучения, но това не означава, че Кирчето е бил студент в него. Затова се издават и различни документи - дипломи, сертификати, удостоверения, свидетелства, грамоти.
619
6
 
24
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Да, КС заявява, че в процедурата не се предвижда проверка на документите на кандидатите на министрите от страна на президента. Да така е! Но какво политическо бъдеще има президент волно/"неволно" погазил Конституцията? Никакво! Кой от тук нататък световен лидер ще го покани на официална среща, за тежки решения и т. н. Кой ще рискува утре някой да заяви, че решението е взето с участието на човек, погазил конституцията? Всичко, свързано с Радев, ще се поставя под съмнение... Този проблем си остава
618
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТУК МИ СЕ ГУБИ ДАМАДЖАН РАШКОВ- НЯМА ЛИ ДА КАЖЕ КОЙ Е ТОЯ ПЪТЕН СТРОИТЕЛ С МИЛИОНИТЕ И МИНИСТЪРЪТ НА ГЕРБ ДЕТО БИЛ НА ЗАПЛАТА ПРИ КРУПЕН НАРКОДИЛЪР- СЕГА НЯМА ДА ВИ КАЖА, ПОСЛЕ ЩЕ ВИ КАЖА- ЛУДИТЕ В ЗАПОЯ ОЩЕ НЕИЗТРЕЗНЕЛИ И ЗАПОЧНАХА ДА ХВЪРЛЯТ ЛЪЖИ- ДНЕС КС ИМ ГО СЛОЖИ... ОТ ДНЕС ОСВЕН ГЕРБ, ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР КС СЪЩО СТАВАТ ВРАГОВЕ НА ЧЕРЕПИТЕ.
617
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
686- КАКВО ОТКРАДНАХА ГЕРБ- ДАЙ ДА ВИДЯ РЕШЕНИЯ НА СЪДА? И ДА КАЖА МАНТРАТА НА ЧЕРЕП РАДЕВ - ПРОКУРАТУРАТА ПАЗИ ГЕРБ ВЕЧЕ СЕ ИЗТЪРКА- ИМА ЕВРОПРОКУРАТУРА!
616
3
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
До 678 Още древните римляни са казали: ЛОШ ЗАКОН, НО ЗАКОН. По добре да го има, защото ако го няма, настъпва анархия и беззаконие!
615
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу герб, долу дпс. Те са комбина и съда е тяхна пионка. Кирил Петков се отказва от развита и богата държава защото е истински РОДОЛЮБЕЦ.