Румен Радев: Общата задача е прекратяване дебългаризацията в РСМ

Президентството прие делегацията на българската общност в РСМ
27 окт 2021 11:26, Нели Христова
111
Румен Радев: Общата задача е прекратяване дебългаризацията в РСМ
Снимка: БГНЕС

Това е знакова среща. За пръв път на такова високо институционално ниво България приема представители на македонските българи.

С тези думи президентът Румен Радев приеме в президентството делегацията на българската общност в РСМ, която включва представители на Политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани, предаде репортер на БГНЕС.

България застава решително зад македонските българи, заяви Радев и подчерта, че тази позиция вече е изразил пред ЕС и по време на срещите си с френския президент Макрон и канцлерът на Германия Меркел.

Силата да отстоявам тази позиция се дължи на вас. България ще се ръководи от вашата воля, обърна се Радев към представителите на организации на българите в РСМ.

Тази среща е индикация за единството на македонските българи, без нея ние не можем адекватно да защитим вашите права. България обаче не може да се намесва във вашето единство. Всичко трябва да е подчинено на голямата цел – защитата правата на българите, каза още Радев и припомни, че в Договора за добросъседство е оказано, че имаме правото да отстояваме правата на македонските българи.

Президентът застана също и зад призива на организациите, изпратен на 12 октомври към политическите партии и институциите у нас.

Трябва да е ясно, че освен защитата на вашите права, имаме и по-широк интерес към РС Македония, но при всички положения вашият интерес ще бъде водещ. Това зависи изключително много от вашето единство, продължи Радев и добави, че България е в процес на формулиране на нова политика.

Българските граждани са граждани на ЕС, затова тяхната дискриминация е дискриминация на европейци, бе категоричен Румен Радев.

Той отбеляза, че общата задача е прекратяване дебългаризацията в РСМ и опазване на историческото и културно наследство. Погазването на тези права са причината да отложим началото на преговорите на РСМ с ЕС, независимо от цената, която плащаме. България ще върви непоколебимо по този път, категоричен бе Радев.

От своя страна лидерът на Гражданския демократичен съюз в РС Македония Петър Колев подчерта, че позицията на България е ясна и конкретна. Процесът на дебългаризация е възродителен процес. Позицията на България е лъч надежда, посочи той и също припомни призива от 12 октомври.

Ние най-силно желаем европейското бъдеще на РС Македония, но това не може да стане за сметка на България и българите, живеещи в страната. Търпението на българите в РСМ е изчерпано. Ние искаме малки неща – зачитане на нашите права. Това трябва да се изрази в Конституцията на РСМ, категоричен бе Колев.

В РСМ няма пример на интегриран българин, искаме да се интегрираме. Очакваме честно преброяване в страната, каза още Колев и посочи, че 120 хиляди души в РСМ са с доказан български произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
6
 
8
 
! Отговори
КВА МАКЕДОНИЯ , БЕ.. преди 2 години
..КВИ ГЛУПОСТИ ....ПО ВРЕМЕ ----- КОГАТО БЪЛГАРИТЕ *** ОТ К-19 КАТО МУХИ , И ГИ ГОНИ ГЛАД ,МИЗЕРИЯ , ВИСОКИ ЦЕНИ НА ХРАНИТЕ И ГОРИВАТА....И СЪЗНАТЕЛНИЯ ГЕНОЦИД НА ЕДИН РУСКИ ДИКТАТОР , РЕШИЛ ДА ЗАТРИЕ БЪЛГАРИЯ , ЗА ДА МОЖЕ РУСИЯ ДА ТУРИ РЪКА НАД "БАЛКАНСКИЯ ПОТОК" ЗА ЕС!????....СТИГА ПРОСТОТИИ И БАЛНУВАНИЯ НА ЕДИН РУСКИ САТРАП , НЕКАДЪРНИК , ПРЕДАТЕЛ И УБИЕЦ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!.......... ДОЛУ РАДЕВ--ДРУГОТО СА ГЛУПОСТИ!!!!
67
5
 
15
 
! Отговори
dfg преди 2 години
Айде и тоя видя че няма да го изберат и започна да повдига македоснкия въпрос.Румпа, а нещо за санкциите срещу ботоксовото джудже няма ли да кажеш?
66
2
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Всички политици като видят, че почват да губят гласове и се захващат с дебългаризацията в югозападната част на България, така наречената Северна Македония!
65
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъвто и PR да си прави с македонците Грипена катастрофира!
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май прекратяваме и деканадизацията,импийчмънт!!!
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам Радев да направи среща с теляците от войнишката баня. Много важна среща. Ще обсъждат дървото на налъмите и качеството на тривките. Това е от изключително значение за народа! Нищо че няма вече такива бани.
62
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я стига с тая Македония ,братя били не знам какви си ,никакви братя не са ни ,отнемете им българските паспорти,изгонете тези които учат тук ,наложете им санкции и направете всичко възможно да влязат в скапания съюз та и тях да съсипят както съсипаха нас,едни македонски будали ни се качиха на главата !
61
3
 
10
 
! Отговори
интересно.. преди 2 години
Вие изгонихте 2 мил. българи сега тръгнахте българите в македония да защитавате...
60
5
 
8
 
! Отговори
аа преди 2 години
Това не беше ли намеса във вътрешните работи на суверена държава ???? Това като популизим ми звучи...
59
6
 
12
 
! Отговори
КВО МЕ ИНТЕРЕСУВА.. преди 2 години
..РС МАКЕДОНИЯ ---КОГАТО У БЪЛГАРИЯ ХОРАТА *** КАТО МУХИ ПО 130-ЧОВЕКА ДНЕВНО , ОТ ГЕНОЦИДА НА РУСКИЯ ДИКТАТОР РАДЕВ И ОПИТА МУ ДА ЗАГРОБИ ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА В УГОДА НА РУСИЯ, ЗА ДА ТУРИ РЪКА ВЪРХУ "БАЛКАНСКИЯ ПОТОК"...??!....НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ПРОСТОТИИ ---КОГАТО БЪЛГАРИНА ГЛАДУВА , МИЗЕРУВА И МРЕ .....ОТ К-19 И ГЕНОЦИДА НА РАДЕВ!
58
2
 
14
 
! Отговори
Рамбооо преди 2 години
РСМ е една изкуствена държава, като Израел.Тя е плод на жестоката политика между Великите Сили след края на Втората Световна Война
57
3
 
5
 
! Отговори
7 преди 2 години
АБЕ ТОЯ Т..УП РАДЕВ ЗАЩО НЕ ПЛАЩА ЗА ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ .... ...АААААА ааа ТОЙ Е СВИКНАЛ ДА НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА ... С КАКВАТО И ОБИДА ДА КАЖЕШ СРЕЩУ РАДЕВ Е МНОГО МАЛКО
56
1
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен65 Кога им е казал Макрон нещо подобно? Не ми се вярва да е толкова зле! И защо ще им каже подобно нещо?..Но практически,ЕС се отнася към нас,българите по-зле и от африканци, афганистанци и всякакви там -анци...Веднъж попитах един англичанин защо това е така и той ми отговори така-ние тях ги познаваме, а вас-не!Е, ако това е причина за лошо отношение, аз да съм трамвай, значи..Истината е в Гърция и имиджа, който тя ни създава. Тези по.сер.ков.ци не се срамят да кажат на бялото черно
55
7
 
10
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Радев е трагедия както винаги! Сега македонските българи пък щели да ни водят...Все някой трябва да ги води нашите политици, те са инвалиди в инвалидни колички и някой трябва да им бута количката, значи..И как така стана, че тези които трябва да ни водят, се оказаха инвалиди, питам?! Толкова ли сме слепи хора, че да избираме инвалиди? А и те с огромно самочувствие се явяпват отново на избори?! Какво се случи с нашия народ?! Как може Радев да се бърка така в работите на чужда държава?! Тъ.па.нар
54
5
 
9
 
! Отговори
бонго преди 2 години
Държавата се тресе от жестоки проблеми, тези седнали на кандидат-космоновтите сополите да бършат...
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата хич да не се правят на не разбрали. Макрон ясно им каза - ПО ДОБРЕ АФРИКАНЦИ ОТКОЛКОТО БЪЛГАРИ В ЕС . Макетата се правят че не се отнася за тях :))))
52
2
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Не не сърбоманията и болшевизма в РСМ-то !!!
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олеле мале!!! Сега И Конституционния съд ли трябва да чегъртаме? Трябва, защото и той е против протежетата на Радеф!
50
9
 
10
 
! Отговори
Доколенков преди 2 години
Общата задача на всички българи сега е да изрита противния фигурант и некадърните му министри от властта. Колкото по-скоро се случи това- по-добре за България!
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, язък ти за загубеното време, за предизборна агитация.Никой в РСМ няма да гласува на изборите, още по-малко пък за теб.Това, че уж имало 120хил.селтака в РСМ с българско гражданство нищо не значи, защото тези хора 99% от тях мразят България. Една част от тях се оплакваха в медийте в РСМ, че тук сме ги принуждава ли да се пишат българи.Някой твърдят, че на по-голямо унижение не са били подлагани.