Донев увери: Работодателите не могат да отстраняват хора без ваксина

Никой не можел да задължи работник да се ваксинира
161
Донев увери: Работодателите не могат да отстраняват хора без ваксина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Още по темата

Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите, уточни той.

"Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор  - ваксиниране, тестване, преболедуване, и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%", посочи Донев.

Той обясни, че служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск.
"Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права", уточни той.

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, посочи служебният вицепремиер.

"При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта", добави той.

Донев коментира, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета.

"Проектът на бюджета за 2022-ра година ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. Екстремно харчене на пари от излишъка   в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи", обеща той.


161
Още по темата: ваксиниГълъб Донев
Още от Избори 2021
Йотова защити Радев: Не е знаел за двойното гражданство на Петков
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
3
 
! Отговори
Ивелин преди 3 седмици
Шефоветее Богове ли сте нещо ? А щял да принуди с куп начини ши принудиш кав шев си е на Тостери те ли е Рутер ? с какво ще принудиш работниците с уволнение на какво основание ? Ми да и като ти каже нямя проблем Тостер уволняваиме по чл.328 ал.1 Т.1,2 и ко правиш смучиш пръсти. !!!
152
5
 
1
 
! Отговори
Ивелин преди 3 седмици
Ми като си ти шефа какво имаш късмет че Бг сме бъзливи като ти напуснат хората сам ли ще бачкаш е ? Умен xhahhha дреме ми че си въксиниран //// И другия по доло нямял.да бачка с не въксинирани Еййй Тостер След като ваксината действа как не ваксинирания ще зарязи ваксиниран отговори бе Рутер ? ///
151
2
 
5
 
! Отговори
Русенец преди 3 седмици
Вече ме е срам, че съм българин. Никога не съм вярвал, че в тази държава ще има толкова простотия, омраза и противопоставяне. Ние ли сме най-големите демократи, които с векове стояхме под робство - византийско, турсо, социалистическо. Ние ли сме най-големите патриоти, горките Левски, Ботев, сигурно се обръщат в гроба. Ние ли сме най-образованите, създали технологии, автомобили. Европа въвежда мерки, Китай въвежда мерки, Русия въвежда мерки, Турция също. След като няма народ, защо да има избори?
150
20
 
3
 
! Отговори
АЗ СЪМ ШЕФА..... преди 3 седмици
...И В МОЕТО ПРЕДПРИЯТИЕ , КАЗВАМ КОЙ ЩЕ РАБОТИ ....И КОЙ --НЕ!!!СЛЕД КАТО АЗ СЪМ ИМУНИЗИРАН----И ДРУГИТЕ ЩЕ ГО НАПРАВЯТ ЗА ДА НЕ МИ СПИРАТ ПРОЦЕСА НА ТРУД И ПРОИЗВОДСТВО!...../..има куп начини да принудя работника да се имунизира/
149
14
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 3 седмици
А КОЙ ЩЕ МИ НАЛОЖИ ДА РАБОТЯ С НЕВАКСИНИРАНИ РАБОТНИЦИ,БЕ....И ДА ЗАРАЗЯВАТ И ОСТАНАЛИТЕ ...??!!!
148
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не могат да ни задължат и да се тестваме както и да е и с каквото и да е.
147
0
 
3
 
! Отговори
Аре бе Донев преди 3 седмици
Вие изчегъртахте толкова хора без причина сега ми станахте защитници на трудовото право. То като дадеш пример отгоре ...
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Странно. За една банка знам за двама уволнени в централата, защото не искат да се ваксинират. Явно работодателите не са се допитвали до Донев.
145
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 седмици
Чудя се на тези любимци на възраждане.-:( И писанията им тук ги приемам,все едно да ме агитират да гласувам за Воля,Атака? Патриоти или ВМРО! -:( Ами извинявайте,ама щом 2 пъти имаше мижави проценти " Възраждане" "любимата" ви ,значи българина си е казал мнението!! Не мислите ли?-:))) Избирателите и,да си изберат друга партия вече! Няма шанс и не си пръскайте гласовете! Ще се чувствате гадно след изборите! Новите партии! Там е истината! Старото умре!-:)))
144
1
 
3
 
! Отговори
обективен преди 3 седмици
До анонимен 139 прав си само че в къщи ми е скучно да си пишем глупости ми омръзва и трябва малко разнообразие.
143
4
 
13
 
! Отговори
absurd преди 3 седмици
Ами като гледам Възраждане ще бъде хит на тия избори,така че имаме шанс да заживеем отново нормално
142
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредни глупости. Никой не може да те прати в неплатен отпуск, ако не подадеш молба. Не си длъжен да се бодеш с експерименталки, нито да плащаш през ден да ти бърникат из носа. Не си длъжен да си пускаш и отпуск. Просто се явяваш на работа. Да видим как ще те уволтят и на какво основание. А тоя недо масленик от интервюто е тотален неграмотник.
141
5
 
17
 
! Отговори
обективен преди 3 седмици
Ако Възраждане премине 10% да ги видя другите пед--си как ще направят правителство
140
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Неви искаме никакви ваксини и лекарства и сертификати нито пък задължително стига с тия лъжи и измами неви вярваме вече за нищо на света каквото и да правите и да казвате няма да се ваксинират хората стига стози лъжлив цирк и верус проклети убийци марш в *** а данеси помисляте за задължителна ваксина и локдаун никога нама да стане това което иска те пълна забрана за всички ваксини мерки маски ограничения ваксини сертификати каквое това само се чудите как да лъжите хората идаги убивате няма да
139
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До обективен Не разбирам ваксинираните какво ги бърка как ще ходя на работа ............. ходенето на работа не е задължително, особено за частните фирми.
138
0
 
25
 
! Отговори
Тътуту преди 3 седмици
Частника винаги може да те уволни и поводът да не е сертификат,но истинската причина да е.
137
3
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 седмици
До обективен 136 : никога! :p
136
7
 
14
 
! Отговори
обективен преди 3 седмици
Възраждане с номер 5
135
4
 
10
 
! Отговори
Ами то е ясно преди 3 седмици
Че няма да уволняват защото не си ваксиниран - ще уволняват, че уронваш престижа на професията , както чагъртащите кукли на Радев
134
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 седмици
До 132 : И кое точно изказване беше глупаво и неинформирано? Чувам две прилагателни, но нито един факт. Посочи ми, моля? Къде греша? Явно си експерт