Янев за "Хемус": Прокуратурата трябва да започне действия според закона

Премиерът е на посещение в Благоевград
Обновена: 6 ное 2021 14:52 | 6 ное 2021 14:30,
107

„Прокуратурата трябва да започне действия според закона, за да може обществото да научи как са харчени средствата за магистрала „Хемус“, заяви в Благоевград премиерът Стефан Янев. "В дейността по изграждането на "Хемус" и на цялото предприятие "Автомагистрали" има сериозни притеснения за огромни суми, които са преведени на строителни фирми, от които суми не е ясно точно какво произтича", заяви той. Същевременно, на фона на авансово платените суми, липсват други средства, с които да се извърши текуща работа.

Попитан за скандалните разкрития около строителството на АМ „Хемус“ премиерът посочи, че е от изключително значение българските граждани да знаят дали публичните средства се изразходват по прозрачен и целесъобразен начин.

"В момента, след направените допълнителни разследващи действия, се изнасят нови факти за случилото се, така че този скандал предполагам ще има допълнително развитие, когато станат известни още факти“, заяви Янев и изрази очакване прокуратурата да действа съобразно закона, каквото е нейното задължение, съобщиха от пресцентъра МС.

Премиерът коментира и бъдещите избори и купуването на гласове.

МВР има за задача да провежда кампании и операции, които да ограничат купуването на гласове – едно грозно явление, което застрашава демокрацията. Наред с това моят призив винаги е бил хората да гласуват активно, тъй като високото участие на гражданите в изборите отнема електоралната тежест на това явление, заяви министър-председателят Стефан Янев пред медии в Благоевград. Премиерът изрази очакване действията на вътрешното министерство да дадат резултат в борбата срещу купуването на гласове. „Това явление застрашава нашето усещане, че най-висшето ни право - възможността ни да влияем пряко на властта, е чрез нашия вот. Когато ние не сме убедени, че нашият глас е важен, това води до демотивиране на хората да гласуват“, изтъкна министър-председателят.

В отговор на журналистически въпрос министър-председателят Стефан Янев припомни, че въпросът за оставката на главния прокурор се поставя от доста време. "Важно е какво иска обществото. Има усещане за липса на справедливост. Тази липса на справедливост трябва да бъде компенсирана с определени действия – всичко това, което ние наричаме реформа в съдебната власт“, заяви Янев. Премиерът добави, че e въпрос на широк дебат и на консенсус в Народното събрание каква точно ще бъде тази реформа.

Премиерът коментира и вчерашната работна среща между представители на синдикатите, на работодателите и на правителството. По думите му целта на подобни срещи, които ще продължат и занапред, е да има диалог, който е от съществено значение при подготовката на дискусиите в тристранния съвет. По отношение на размера на минималната работна заплата Янев изтъкна, че темата предстои да бъде дискутирана и по нея да се развива дебат в Народното събрание. Министър-председателят беше категоричен, че при управлението на държавните финанси е нужен баланс, като се взима предвид както социалната политика, здравеопазването и образованието, така също и възможността на икономиката да се развива.

Пред братската могила-костница в Благоевград министър-председателят Стефан Янев засвидетелства почит и преклонение пред загиналите в защита на града войници и офицери. В рамките на събитието в Благоевград  беше отслужена панахида и се проведе военен ритуал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, абе ти имаш ли още чувството, че някой те подслушва?
56
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата трябва да се сезира за наглстта и шурибаджанащината на тоя Янев дето с цялото си нахалство назначи и двете си деца в държавни фирми и то в бира да на директорите им.
55
6
 
14
 
! Отговори
Гешев Подкрепа преди 2 години
До някой сиЩе се случи след 7 години, когато изтича мандата на г н Иван Гешев. А може ВСС отново да го избере, защото той е първият прокурор, който разрови далаверите ан Румен Радев и неговото ДС котило!
54
5
 
13
 
! Отговори
зелен чорап-чалгар преди 2 години
прокуратурата се сезира когато има извършено престъпление!като примерно нарушаване на конститучията от радеф,натиск над прокуратурата пак от радеф,издряжка на метреса пак от радеф, и тн.. ха ха ха
53
6
 
16
 
! Отговори
До 57 преди 2 години
А предишните преди Борисов колко построиха ?Служебните вече близо година ?Какво построиха ?Кажи бе,мрънкало!Аз гледам кой какво е направил ?Тва е !
52
6
 
14
 
! Отговори
зелен чорап преди 2 години
радеф си купил направо машини с гласове за него! 228парчета и 228 000гласа за него!а пък рашков дълбай хемус да търси дамаджани с ракия
51
13
 
8
 
! Отговори
някой си преди 2 години
Да така трябва да стане господин премиер!Но докато Хрантутника др Гешев ИЗБРАН от ГЕРБ Предсрочно сритвайки Цацаров е на власт.То това няма как да се случи уви! -:( Ще се случи едва след изборите с новият Глав прокурор!До тогава ще ви се чува само"ехото"какво следва според законите в БГ! Много точен мъж си генерал Янев! Такъв премиер ни е нужен! А не като оня през изминалит 12 г с ръце в джобовете,сякаш си говореше с другарите по бухалка от времето на прехода след 1989 г! Жив и здрав бъди!!!-:)
50
1
 
10
 
! Отговори
миро преди 2 години
До до миро55прокуратурата се самосезирала бе тро лче ,ама като има само празни приказки за пред телевизията! тя и испанската се самосезира за измислената къща в барселона и закри делото бързо поради липса на престъпление
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гиб МелсънА доказателства имаш ли за тия Рашкови брътвежи, нямаш нали?
48
6
 
20
 
! Отговори
Цървулът Янев преди 2 години
Янев, прокуратурата трябва да започне действия срещу тебе за това, че назначи сина и дъщеря си в НЕК и Булгаргаз съответно.
47
13
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Продължение: И така 60 милиона поставените лица на Винету ги теглят от банката без заявка и така за всяко едно теглене ако таксата на банката е 2% това прави 60 тегления по 20 бона=милион и двеста хиляди.След това собственика на банката тези пари може да си ги дели с Винету.Дори не е нужно да се злоупотребява с изтеглените пари.Може наистина да ги ползват за строене, и така Винету да печели само от таксите на банката.Всичко законно на хартия не могат да го барнат. А част от парите в чекмеджето
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито едно име на човек или банка, нито една дата, нито една точна сума. Народа казва в такива случаи - дрън, дрън ярена. А сега отивайте и се надбягвайте с влака за Карлуково.
45
11
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Схемата се изясни. Тука днес едно Гери се тръшкаше, че новините били фалшиви, защото разбираш ли нямало как да изтеглиш голяма сума от банката без заявка. Днес по телевизията нчалник от службите обясни схемата и аз което е разбрах е следното. Винету има близък човек, който близък човек има банка. Винету чрез министрите си прехвърля милионите в банката. От банката разни поставени лица теглят по един милион без заявка. Щом няма заявка има такса, примерно 2% това са 20 бона. 60 тегления по 20 бона
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Придворна журналистика. Този янев и за пет лева работа не е свършил, но да критикува е първи. Янев, държавата не се управлява като комсомолско събрание и после банкет за президиума.
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, затова че в България си отиват по 100-150 човека , понякога и по 300 на ден, не трябва ли също прокуратурата да предприеме действия!!!
42
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЧИ ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА ПОВДИГНЕ ОБВИНЕНИЯ НА РАШКОВ, ЯНЕВ И РАДЕВ.
41
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще дойде Видовден,и всички крадливи герберуги ще отидат там,където им е мястото.
40
10
 
15
 
! Отговори
миро преди 2 години
прокуратурата работи с документи и факти , а не с празни приказки на един алкохолизиран и корумпиран министър! между другото неговите подчинени сами го опровергаха! какъвто рашков, такъв и радев
39
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътя София-Варна е като гробище ! АМ Хемус е буквално жизненоважна ! При Борисов тя се строеше, преди него и сега-не.Паметниците там са повече от знаците. Не ни интересуват вашите политически войни.Когато имате доказателства ,факти,имена ,не е нужно това да отива в пресата,а да действате.Действайте за разобличаване на кражбите,но и продължете строежа! Изнасяйте информация,когато имате какво да кажете Всичко останало е клевети и оправдания.Вчера пътувах по този път.Защо нищо не се прави? Защо ?
38
10
 
15
 
! Отговори
От преди минути преди 2 години
228 не сертифицирани машини укрити в склад - готвят се да фалшифицират изборите