Крум Зарков: БСП имаше своя принос в победата на Радев

Според него Корнелия Нинова е била правилният човек, но през 2016 г.
28 ное 2021 16:29, Нели Христова
58
Крум Зарков: БСП имаше своя принос в победата на Радев
Снимка: БГНЕС

„На мен ми липсва онази червена линия, която да направи БСП не само една от присъдружните, не само партията с 26 парламентарни гласа, един-двама-трима министри, председател на Народното събрание и каквото и да било, а партията, която гарантира онази социална глътка въздух, необходима на българските граждани след едно десетилетие, маркирано от олигархично, корумпирано и крайно дясно управление, което направи на социалната политика да се гледа като на подаяние и на подхвърлени пари за помощ.“ Това заяви в интервю за БНР Крум Зарков от БСП.

Според Зарков участието на БСП в управленската конфигурация трябва да е свързано точно със социалния вектор, защото там е потенциалът на партията, независимо от слабия изборен резултат и малкия брой депутати.

„БСП не може да мисли за себе си като малко колело в голяма коалиция. Не е това ролята на единствената, най-голямата лява партия в страната. Ролята ѝ не е да бъде незаобиколим фактор, а да бъде факторът. И тя има потенциал да го направи.“

„Без никакво съмнение на изборите на 4 април беше очевидно, че не става дума просто за загуба в нормалния цикъл от малки победи, загуби, отстъпления и т.н., а много силен сигнал, много силен удар. БСП тогава предпочете да остави нещата. Извън обясненията за правителство, имаше обяснения, че виновен е ковидът, след това виновни бяха машините – на 11 юли, но спиралата тогава беше видима за тези, които искаха да я видят“, коментира Крум Зарков в обзора си на изборните резултати на левицата през тази година.

На последните избори 2 в 1 БСП имаше шанс, но той не е бил оползотворен, смята Зарков.

„Не съм видял на терен нито президентът, нито служебното правителство, нито някой от БСП да е работил срещу партията. Това, което видях обаче, е надигаща се вълна, която не беше срещу БСП, а по-скоро паралелна на нея, разпознаха други носители на това, което хората дълбоко искат да се случи – да се промени стилът на управление на държавата.“

В президентската кампания БСП беше победител и има своя принос в победата на Радев, отбеляза Крум Зарков.

Зарков е на мнение, че президентът не е предал левите избиратели, нито е работил срещу тях.

„Корнелия Нинова дойде в БСП през 2016 и аз твърдя, че тя тогава беше точният човек на точното място. Тя дойде, когато партията не беше в добра кондиция и успя с нейната енергия и воля да я вдигне. Тези битки - аз не се отричам от тях, бил съм част от тях. Реформата, която се проведе в БСП, допринесе до голяма степен за добрия ни резултат през 2017-а. Между 2017-а и 2020-а ние бяхме единствената твърда парламентарна опозиция на един режим, който днес всички отричат, но само преди година и половина никой не смееше да гъкне срещу него. В парламента ние вършехме тази работа.“

След прекия избор на председател според Зарков е трябвало да се тръгне към властта и да се затворят вътрешните фронтове, тъй като те са били решени от социалистите на базово ниво. Вместо това по думите му е продължило соченето с пръст и затварянето на партията.

„И малко по малко тази енергия, която бяхме натрупали, оттече във вътрешните противоречия.“

БСП не може да си позволи да продължи да изглежда като скарана със себе си политическа сила, категоричен е Крум Зарков.

„Ако и този път отлагаме решенията, отново се снишим, отдадем се на политиката на щрауса, то не знам какво се очаква на следващите избори. Електоралният календар е безмилостен. След две години идват местни, най-тежките за всяка партия избори и най-важните и ако БСП не започне своята подготовка за тях сега, не знам какво очакват хората да се случи след две години.“

Запитан дали е сгрешил с избора си да заяви своята кандидатура за председател на БСП, Зарков поясни, че в БСП има „много хора с качества да бъдат председател и това би бил много интересен дебат, състезание“.

„Истанбулската конвенция у нас се ползва за димка. Обикновено когато някой не иска да говори по дадена тема, развява тази – за т.нар. джендърство“, подчерта Крум Зарков.

„Нямам никакъв проблем с факта, че тази конвенция няма да може да бъде ратифицирана в България. Този документ, оставям настрана спорните му части, трябва да бъде реализиран основно в българското законодателство. Но имам проблем с насилието, което се вихри, в това число с домашното насилие, в частност с насилието срещу жени.“

„И ако ме прави джендър фактът, че аз съм автор на законопроектите, които БСП е вкарвала по тази тема, добре“, допълни той.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Загрижен преди 1 месец
Той ковид ги отнесе вече БСП гласоподавателите ;-)Не разбраха ли че се топят посмъртно, не идейно ;)
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСП е партията на агентите на чужда държава
38
2
 
6
 
! Отговори
АНТИ КОМУНИСТ преди 1 месец
В кое време живеете драги? Бленуваното време от преди 10ноември! Когато политическияг елит се къпеше в охолство ,а ратботниците и интелигенцията живееха в мизерия?Когато млад инженер работи начална заплата 155лв , а чистачка взима 200лв ,бригадир без образование 450лв.Бегай при Путин в Москва, балабар с цялото семейство!
37
0
 
11
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Крум Къцамунски кръстен на дедо си от ДС :)))
36
1
 
19
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Крум ГъЗарков новия СерГей без нито 1 ден трудов стаж :)))
35
1
 
9
 
! Отговори
Размисли преди 1 месец
Кандидатурата на Зарков за председател на БСП е в интерес на Нинова. Той предварително знае, че това няма да стане и по този начин ще лигитимира преизбирането на Корнелия Нинова. Ако това не е игра зад кулисите на председателката здраве му кажи. Зарков е щастливата жертва в случая.
34
0
 
5
 
! Отговори
Ttturteiiiii si ti преди 1 месец
Идва ми да кажа като го гледам нещо римуващо се с : Да ти бера лайката
33
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Съпругът на пар цала Ани в количеството си на какъв се изказва? Да не би да го гласят за наследник на другарката Пениснелия?
32
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Дреме ни за тънките ви сметчици как повече власт да докопате, та да сте против народа си! До един сте продажници! Търгувате с рода си.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още едно комунистическо уно !
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато закъсня за едно предаване по нац.телевизия Крум Зарков каза: "Закъснях за предаването защото с едни ченгета от ДС се чудехме как да измъчваме нечий дядо". Явно шегата засегна много хора, но Крум като внук на агент от ДС има огромно самочувствие.
29
1
 
15
 
! Отговори
Литератор преди 1 месец
За такива като това момче се наложи думата " червенотиквеничковчета" !
28
1
 
14
 
! Отговори
Войник преди 1 месец
Това момченце явно не е ходил войник ! Ако беше ходил щеше да знае, че лявата резба не се уважава извън поделението.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крум Зарков е внук на ген. Леонид Кацамунски.
26
0
 
8
 
! Отговори
Поп Алигорко преди 1 месец
Та Кацамунски какъв му е на тоя??
25
0
 
10
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 месец
Да,бе!!! Заради това загуби 1 000 000 гласа!!!
24
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това момче е умно и комунистите, ако имат поне малко мозък, ще му дадат шанс да ги измъкне от тресавището. Тъй като нямат мозък обаче, *** ще го заклеймят и на следващите избори ще са под чертата. Може би така и трябва, но все пак на България е нужна модерна социалдемократическа партия
23
1
 
20
 
! Отговори
Четох някъде за преди 1 месец
тази издънка на червени барони.Отишъл във Франция,записал да учи нещо,мил чинии в ресторант,за да се издържа и изведнъж го поканили в Сорбоната?Разбрали, че е талант,хубаво мие чинии(мил е един месещ,после техните пратили яки пари да не му се нацепят ръчичките от водата).Завършил,знаел,че му се пази място по висшите етажи на БСП,минал е през стандартната блюдолизщина,предавал когото трябва и ето един завършен БСП партиен секретар от сой,негоден за друго освен политика и лъжи.Стандарт.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кат' го гледам и слушам тоа напорист ляв кариерист, ам'чи то по-добре е kaka да си остане, еггасси !
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи ще си носи съответната отговорност, след като се срине фигуранта.