Румен Радев: България застарява, трябват визия и решения

Свидетели сме на безпрецедентна демографска динамика
1 дек 2021 11:15, Нели Христова
333
Румен Радев: България застарява, трябват визия и решения
Снимка: БГНЕС

Необходима е ясна, всеобхватна и дългосрочна визия, която да гарантира справедливи и устойчиви решения на демографските проблеми. Същността на тази визия включва силна и функционираща икономика, заетост, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване със специален акцент върху децата, възрастните хора и хората с увреждания. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в София на двудневната министерска конференция по демографската устойчивост "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна", предаде БГНЕС.

Държавният глава допълни, че днес сме свидетели на безпрецедентна глобална демографска динамика и много страни в Европа и Централна Азия, включително България, са изправени пред предизвикателството на застаряването на обществото. Той уточни, че това оказва силно въздействие върху основните системи на обществото - икономика, образование, здравеопазване и социална защита, но заяви, че независимо от неблагоприятната тенденция, сме длъжни да превърнем предизвикателствата в нови възможности.

Д-р Наталия Канем, заместник-генерален секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението, от своя страна заяви, че България е страна на мира. По думите й демографската промяна е възможност за развенчаване на някои пречки – възрастта и др. подобни. Според нея трябва да инвестираме в хората, които са живи. Това е много по-важно, отколкото да преследваме някаква чудотворна цел. Канем подчерта, че когато на хората се даде власт да разгърнат потенциала си, тогава техните общества ще благоденстват.

„За мен е огромно удоволствие да бъда в България – страна на мира. Имам удоволствието да открия дискусията по отношение на демографското бъдеще на Европа, Централна Европа. България е сериозен защитник на целите на демографското развитие. Промяната е причина за безпокойство. Ниската раждаемост, увеличаващото се население – всичко това ще се отрази на устойчивостта на социалните системи. Демографската промяна понякога се очертава като криза. Има много поводи за загриженост. Демографската криза затъмнява нашите възможности да решаваме проблемите, пред които сме изправени. Имаме една голяма възможност да помогнем на по-възрастните да решават проблемите на общността. Нека подтикнем по-възрастните хора да им дадем възможност за сваляне на бариерите. Жените да дават своя принос особено в страните, където те не представляват социална сила. Ние трябва да се обърнем към малцинствата, към бежанците и други групи, които са в периферията. Те трябва да реализират пълния си потенциал.“

Д-р Андреас Еден, изпълнителен секретар на Population Europe, каза, че продължителността на живота нараства в повечето части на Европа.

„Средно ние също така сме здрави по-дълго, макар не и по равно. Раждаемостта не е нараснала много, в някои скандинавски страни тя дори е намаляла. Нашите очаквания не са толкова драматични. Застаряващите бейбибумъри всъщност са ценен ресурс. Трябва да се фокусираме върху това да правим повече работни места, които са благоприятни за по-възрастните. Намаляващата продуктивност в дигиталната икономика ще компенсира временното намаляване на населението поради ниската раждаемост. Трябва да гарантираме също така образованието да бъде по-достъпно за младите“, допълни той.

Силвия Перел-Левин, председател на комитета по застаряването в Женева, заяви, че демографската устойчивост и застаряването вървят ръка за ръка. Според нея застаряването на населението не е заплаха.

„Много бариери ограничават нашето участие в живота – можем да премахнем тези бариери. Много често решенията се вземат вместо нас, което ни отнема от свободата. Ние сме пълноправни членове на обществото, нашата дума трябва да се чува. Нашите права не приключват. Стереотипите за възрастта не трябва да се толерират. Законодателството, свързано с човешките права, създава едно общество, което включва всички. Все повече възрастни използват технологиите. Нека повишим информираността. Нека седнем заедно на масата за планиране, за вземане на решения. Инвестирайте в нас, ще видите възвръщаемост“, подчерта Перел-Левин.


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато мечтаеш с поглед, зареян в бъдещето, днес, тук и сега ще измреме от антисанитария и липса на кислород. Почвай да ремонтираш болниците, уби так!
290
1
 
3
 
! Отговори
Същата мотика преди 1 месец
Тц, тези които изгониха българите в чужбина от глад се върнаха отново на власт! Сега ще изгонят и останалите, пак от глад - хляб 2 лв., сирене 15, кашкавал - 25! Утре долар - 3000!
289
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунисти, изгониха народа от държавата - сега пък ще го връщат. Само крадат и лъжат.
288
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е мОнчУ - нещо множко взехме да живеем, с всичките му ТРИ служЕБНИ кривителства прави всичко възможно да довърши мангъровите "сухи съчки"! Дори не се сеща, че първите, които ТРЯБВА да изгорим на кладата на студа и мизерията, са тъкмо той и разкрачената му кобила!
287
0
 
5
 
! Отговори
хахахаха преди 1 месец
Ти сериозно ли и как се сети,явно си проспал близките 30 години !!!
286
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой няма да търпи да го грабят безнаказано и да се подиграват с живота му и бъдещето на децата му
285
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя българската нация е разтегливо понятие щом изкараха 7 милиона гласоподаватели. Хората бягат от България и ще бягат още по-настойчиво, познайте защо!?
284
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
288, номерът е човек да бачка за НОРМАЛНИ господари. Тукашните са социопати.
283
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В един зоопарк спадът на раждаемостта се отчита като лоши условия на съществуване за животните. С езика на омразата добро не се върши. Очаквам още и още лошотия по тази земя. Не оправдавам Борисов, той си имаше своята социопатия.
282
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ба си органичното зло! Амбициозна посредственост и си вярва! Господи какво доживях на стари години!
281
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз също съм социопат, дето се казва всеки със социопатията си. Радвам се, че нямам деца и на тези гал фони роби няма да оставя. Ако има прераждане, дано да не се засека с този още веднаж.
280
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие не сте дорасли за демокрация и ще бъдете управлявани, защото нямате съзнание като неговото, и ще бъдете третирани като потенциално опасни. Ако не уважавате полицаите, ще ви арестуват и глобяват като нещастната женица от днес в Метрото. Вие сте си виновни, вие си го пожелахте.
279
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие не сте достойни хора за НЕГОВАТА Родина. Човекът е социопат, вие още не го знаете. Родината си е негова, а емпатия от социопат не очаквайте.
278
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кви деца искате бе мамка ви. Имам дете с проблем, отритват го отвсякъде, ясла после от детската градина. Как един център няма. Всъщност то има, но таксите са непосилни. После деца ми искали. Няма да седя и минута повече тука.
277
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха, Рундьо се усети как няма да има кой да му плати 60% от 15-те бона доживотна президентска, разпад червени ***.
276
0
 
3
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 1 месец
Не зная как е в другите градове но в София,дъщеря ми чака 2г. да се освободи место в детска градина/ж.к.Исток/.Накрая ми писна и пратих юли месец 6 ,,шяени,, да боядисат оградата. Значи-14 баки по 38лв + труда и се реши проблема.
275
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато бяхме 9 милиона с 500000-на армия и се готвехме за война със запада, имаше две министерства с офицери, сега сме 6 милиона с 5000 войници, но пак има две министерства с офицери на не малки заплати, а някой са на пенсия и заплата. С какво са толкова незаменими тия чантаджии, та ние работещите да трябва да ги издържаме.
274
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев първо прави набирания, после свири на китара и накрая почва да прави деца. Може го и в обратния ред.
273
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този да се прибира в президентството и да мълчи! С измами спечели втория мандат! Да не ни дразни допълнително!
272
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече стават бедните и неграмотните, толкова повече образованите, ще бягат от тука. Давам ви жокер. И да се вземат мерки, държавата до 20 години ще е гето. Само бедни пенсионери и неграмотни престъпници.