Радев: Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбовен

Обществото вече каза: Не на превзетата държава
Обновена: 3 дек 2021 09:35 | 3 дек 2021 09:32, Камелия Цветанова
67

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев призова депутатите преди да изговорят първите си думи от парламентарната трибуна да осмислят мисията, която българите ни възложиха.

„Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбовен. За първи път в рамките на година формираме трето НС. Предишните два парламента живяха кратко и не успяха в основното – да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет.“, каза той.

Според него обществото още търси изход от корекционното статукво, но то вече каза – Не на превзетата държава.

„Време е за национален консенсус, който да съдържа важи приоритети, които да бъдат свободата, справедливостта и законността. Тези ценности са предосновни за благоденствието и модернизацията на България.

На първо място ни е нужен политически консенсус на реформаторските сили от реформаторско и социално управление. От него зависи да имаме правителство и съдбата на политическата ни система , която не може да понесе поредни предсрочни избори. От него зависими и съдбата на хората, които очакват решения за преодоляването на кризата“, каза президентът.

„Самата мисия на НС се гради около консенсусът за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрация и държавността и вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант на плурализма, да усъвършенствате изборния процес“, каза Радев.

Според него загубата на доверието в политическата каса пролича от отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон.

„Не можем повече да допуснем пилее на историческо време нито. Важният консенсус е този за законността и справедливостта и ако искаме този парламент да е траен и успееш, трябва да върне в русото на закона. Важна задача е премахването на прокурорския чадър и това е ключът към бъдещето и ако НС не успее да постигне промени в прокуратурата, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на този чадър“, предупреди президентът.

Според него не по-малко важен консенсус е този около икономическата и социалната политика.

Радев призова депутатите да обсаждат и бюджета за следващата година на служеното правителство. Той настоя и външната политика да бъде оставена в ръцете на дипломати от кариерата.

Нужни са законодателни промени за Плана на възстановяване и развитие на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре рецитира на Деса писанията, браво.
12
3
 
19
 
! Отговори
Щолен преди 2 години
Надежди всякакви тук оставете.Д.Алигери
11
4
 
29
 
! Отговори
айде тоя пак преди 2 години
фигуранта до кога ше декламира деветосептемврийски речи ?
10
11
 
5
 
! Отговори
Съдбовно неизбежно: преди 2 години
Ние сме м/у две империи - руска и турска. Ако бяхме останали с руско влияние, щяхме да сме по-добре. Сета 32г. турско - намалени с 30% и държава пред фалит.
9
5
 
17
 
! Отговори
THE EVIL преди 2 години
Я, Деса можела да чете ....
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе къде е Мая,май бързо променихме промяната.
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Президент, защо не поставите въпроса с цените на горивата? Петролът се срина от 85 долара за барел на 65 долара. От пика минаха 3 седмици, от една седмица е голямия дневен спад от 13%, а цените по бензиностанциите не мърдат надолу. Когато петролът скача, цените на горивата след 2-3 дена вече ги вдигат, като петрола спада, 2-3 седмици пасуват. Аман от търгаши и спекуланти. После имало инфлация. Ами ще има. Когато трябва да свалят цените те не ги свалят, само искат да се гушат.
6
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е една, и тя е че идва голяма мизерия.
5
5
 
27
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Добри надежди Радев, но дали ще се сбъднат! Аз не знам дали сте легитимни след като за вас гласуваха по малко пт 30%! И как ш ще се промени системата след като в нея влязоха *** , чалгари и защитници *** едполовите бракове! Килшето за изчегъртане е изтрито , сега с какво ще оправдаете искането за нов дълг и с какво са почтени тези , които нарушават Конституцията и после се заклеват в нея!
4
18
 
5
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
Единствената българска партия в НС е Възраждане. Другите са слуги на Турция и ФАЩ.
3
27
 
2
 
! Отговори
Ванга преди 2 години
Генерала ке спаси България,предрекох го преди много години,че висок и снажен атлет ке е месията!!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
крушката свети, вкъщи никой
1
3
 
17
 
! Отговори
Магнитски преди 2 години
Голям залък ***,голяма дума не казвай.